Медия без
политическа реклама

САЩ и Иран се заплашват с война

Вашингтон определи управляващите в Техеран като "мафия" и обеща помощ на недоволните иранци

24 Юли 2018
ЕПА/БГНЕС
Иранка минава покрай графити с портретите на местни мъченици в столицата Техеран.

Американският президент Доналд Тръмп предупреди иранския си колега Хасан Рохани никога повече да не заплашва САЩ, след като по-рано Рохани заплаши Вашингтон с "майката на всички войни", предадоха агенциите. "Никога повече не заплашвайте САЩ или ще понесете последствия, каквито малцина са понасяли в историята", написа Тръмп в "Туитър", използвайки само главни букви. "Ние вече не сме страна, която подкрепя побърканите ви думи за насилие и смърт. Внимавайте!", добави Тръмп. "Господин Тръмп, не дърпайте лъва за опашката, защото само ще съжалявате", каза по-рано Рохани и предупреди, че евентуална война с Иран ще е "майката на всички войни".

Американският държавен секретар Майк Помпео също предприе словесна атака срещу иранските лидери, като ги сравни с "мафия" и обеща подкрепа за иранците, които са недоволни от своето правителство, но не навлезе в подробности. Помпео окачестви иранския президент Хасан Рохани и външния министър Мохамад Джавад Зариф като "просто излъскани лица, служещи като фасада за извършваното от аятоласите международно ограбване чрез злоупотреба с доверие". Той заяви в реч в Президентската библиотека "Роналд Рейгън", че Иран "е управляван от нещо, което по-скоро прилича на мафия, отколкото на правителство". Според него САЩ ще работят със страни, които внасят ирански петрол, за да "доведат вноса колкото се може по-близо до нулата" до 4 ноември.

Напрежението в отношенията между двете страни ескалира допълнително, след като САЩ решиха да върнат санкциите срещу Иран, отменени според ядрената сделка от Виена. Очаква се това да стане поетапно от август нататък. Иран пък внесе в Международния съд на ООН иск срещу САЩ във връзка с наложените отново американски икономически санкции. Целта е да бъде потърсена отговорност за незаконното ново въвеждане на едностранни ограничения срещу Иран. На 8 октомври се очаква Международният съд да започне разглеждането на ирански иск срещу САЩ за замразяване на близо 2 млрд. долара авоари на Техеран, разрешено през април от американския Върховен съд.

ЕС вече отхвърли искането на САЩ за икономическа изолация на Иран и прие юридически инструмент за защита на работещите в Иран европейски фирми от американските санкции.