Медия без
политическа реклама

Столичната община настоява за такса поддръжка на гробищата

Предложението, което ще влезе в закон, засега среща отпора на по-малките общини

21 Март 2018ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Благой Станчев

Освен за закупуване на гробни места, наследниците на починалите ще трябва да плащат и такса за поддържане на гробищните паркове. Това предвижда законопроект за гробищата и погребално-обредната дейност, подготвян от Националното сдружение на общините (НСОРБ). Документът е бил представен и обсъден на Петата национална среща на общинските предприятия и търговски дружества, проведена в Ловеч. Инициативата е на Столичната община и не среща подкрепа от по-малките общини в страната, става ясно от репортаж на БНР.

Още не е ясно кой ще внесе законопроекта в Народното събрание. Вероятно това ще бъдат депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти". В края на 2017 г. управляващите подготвиха собствен законопроект за гробищата, погребенията и погребално-обредната дейност, но в средата на януари т.г. внезапно го оттеглиха без обяснение. Освен това както София, така и повечето общини в страната са в ръцете на ГЕРБ и няма вероятност подобна инициатива да не е съобразена с управляващата партия.

Поддръжниците на новия законопроект в НСОРБ изтъкват, че в момента регулацията в тази област се прави на местно ниво по различни начини. В много общини дори няма нарочни наредби. Затова бил необходим закон, който цялостно да уреди сферата. От думите на Благой Станчев - парламентарен секретар на сдружението обаче стана ясно, че основен проблем, който общинарите се надяват да разрешат със закона, е липсата на финансиране. "След като гражданинът си плати правото на гробоползване, до там свършва неговата отговорност, а целият парк остава на общинския бюджет. Общините обикновено нямат пари и заделят малко средства за това и резултатът е неблаговидното състояние на гробищните паркове", посочи Станчев пред БНР. Решението било да се задължат собствениците да поддържат своите гробове, както и да плащат такса, която да отива за поддръжката на целия гробищен парк. Размерът на таксата щял да бъде оставен на отделните общини.

"Това е едно неприемливо решение от страна на Столичната община", коментира Таня Тимчева от община Ловеч. По думите й инициативата идва от страна на софийското общинско предприятие "Гробищни паркове" и не се поддържала от повечето общинари в страната. Тимчева напомни, че в момента се събира такса за гробищните места, която може да бъде за определен брой години или за вечни времена. Според нея или тази такса трябва да отпадне, или нова изобщо да не се въвежда.

ЗАДЪЛЖЕНИЯ

Новият закон ще задължи общините да осигурят достойно погребение на всеки гражданин, включително социално слабите, хората без наследници, както и такива, които са с неустановено гражданско състояние. Що се отнася до покойниците, чиито наследници не желаят да поемат отговорност за тях, местните власти ще получат правна възможност да си потърсят от тях парите. Идентични разпоредби се съдържаха и в оттегления проектозакон на управляващото мнозинство в НС. И двата проекта предвиждат също и създаването на регистър на частните траурни агенции и на каменоделците. Идеята е да се премахнат самозванците, които сега извършват некачествени услуги, без да може да им се потърси отговорност.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?