Медия без
политическа реклама

Столичният район "Младост" пак остава без кмет

Заместникът на арестуваната Иванчева напуска, за да не си цапа ръцете със строежите

Управлението на столичния район "Младост" се оказа голям проблем през последния половин месец. Само 5 дни след назначението си изпълняващият длъжността кмет Владимир Клисуров поиска да даде оставката си. Той беше назначен на този пост от Столичния общински съвет на 26 април на мястото на арестуваната за подкуп кметица Десислава Иванчева, като номинацията дойде от самата Иванчева. 
Вчера във "Фейсбук" Клисуров публикува свое изявление, в което обяснява какви са мотивите му да напусне. "Аз съм член на инициативата "Зелен Младост" и отказвам да си "цапам" ръцете с унищожаването на зелените площи на "Младост". Столичният общински съвет не се съобрази с основно мое право - да откажа определен пост или длъжност, което направих с декларирания ми самоотвод", написа той. Той обяснява още, че на 30 април заедно със зам.-кмета арх. Румен Русев се е срещнал с кмета Йорданка Фандъкова и е заявил желанието си да напусне.
Русев обаче изрази учудване от решението на колегата си. "Лично аз съм изненадан, че е пуснал тази декларация във "Фейсбук". Мислех, че наистина ще се съгласи да излезе в отпуск - платен, неплатен, и да остане в общината", коментира той пред БНР, като обясни, че по време на срещата Фандъкова е предложила на Клисуров да си вземе платен отпуск и като се поуспокои, да се върне на работа. Повече информация за тази среща не беше оповестена.
Както в. "Сега" писа, Клисуров не посрещна особено ентусиазирано отговорността на районен кмет и обясняваше, че не се чувства достатъчно компетентен да управлява "Младост". Така единственият зам.-кмет, който може да поеме поста, остава Румен Русев. Според Иванчева той не трябва дори да припарва до районната администрация. Клисуров обаче смята, че Русев е идеалният човек за поста. "Вярвам на колегата арх. Румен Русев, който според мен трябва да остане като кмет на район "Младост". Той е специалист с огромен стаж, при това и отличен администратор. Очаквам той и екипът да разглеждат строителните книжа под лупа и да използват всички законови възможности, за да спасят зелените площи и без това недостатъчните паркинги в "Младост". Очаквам, че ще направи всичко възможно в тази посока", посочи напускащият и.д. кмет. Русев пък заяви пред радиото, че е готов да поеме ръководството на района.
ПРЕДИСТОРИЯ
На 17 април кметът на "Младост" Десислава Иванчева бе зрелищно арестувана пред Спортната палата за подкуп от 70 хил. евро, за който впоследствие се разбра, че е даден от предприемача Александър Ваклин чрез посредничеството на бившия кмет на района Петко Дюлгеров. Заедно с Иванчева бяха задържани и заместничката й Биляна Петрова и самият Дюлгеров. И тримата бяха оставени за постоянно в ареста миналата седмица. Според прокуратурата Иванчева е поискала подкупа, за да финализира разрешителната процедура за строеж на сграда. В колата й бяха открити 56 хил. белязани евро, а останалите 14 хил. - у Дюлгеров. Иванчева твърди, че това е клопка и тя не е искала и вземала подкуп. Версиите на обвинителите за ключови детайли се смениха в рамките на няколко дни.

Последвайте ни и в google news бутон