Quantcast
Частен превозвач пак иска пари от Столична община | СЕГА
facebook
twitter

България

Частен превозвач пак иска пари от Столична община

Заради неизгоден договор София е принудена постоянно да се занимава с претенциите на фирма "МТК Гроуп"
1 280
Допреди дни Карлос Контрера бе кандидат за депутат от ВМРО.

Частната транспортна фирма "МТК Гроуп", с която Столична община има договор за обслужването на т.нар. крайградски автобусни линии, е поискала допълнително 200 000 лв. от бюджета на София за първите два месеца на 2021 г. За това алармира гражданската организация "Спаси София". Исканите пари са в допълнение към средствата, които софиянци вече плащат на "МТК Гроуп" за возенето на пътници по тези маршрути. "Тези средства са в допълнение на около 3 млн. лв., които превозвачът ще получи от Столична община за извършена транспортна дейност за същия период. С това цената на километър пробег се изравнява с цената на общинския превозвач “Столичен автотранспорт”, който за разлика от частния, има съчленени автобуси и обслужва далеч по-натоварени и сложни линии, увеличаващи разходите му", коментират от "Спаси София".

Според сдружението причината "МТК Гроуп" да може постоянно да иска допълнителни пари от данъците на софиянци е неизгодният договор, сключен между София и фирмата през 2016 г. Предложението за подписването му е направено от сегашния шеф на транспортната комисия в Столичния общински съвет - Карлос Контрера от ВМРО. Допреди дни той бе кандидат за депутат от партията на Красимир Каракачанов. ВМРО е коалиционен партньор на групата на ГЕРБ-СДС в общинския съвет на София.

"МТК Гроуп" предвидливо изчака да минат изборите и на 6 април си поиска сумата. До такива "дефекти" води вредният договор, предложен от Карлос Контрера, щедро подкрепен от Фандъкова и групата на ГЕРБ. Те през 2016 г. дадоха куп линии на частното дружество и излъгаха, че то ще вози на цена по-ниска от тази на “Столичен автотранспорт”. Още тогава предупредихме, че договорът е в ущърб на обществения интерес и общината сама си връзва ръцете с него. Сега берем плодовете от поредната доза “отговорно управление” със запазена марка ГЕРБ-ВМРО", коментират от "Спаси София".

Както "Сега" подробно писа, през декември м.г. "МТК Гроуп" поиска Столична община да й се увеличи със задна дата с почти 5 млн. лв. субсидията за обслужваните автобусни линии. Докладът бе внесен в СОС както от Контрера и от други представители на групата ГЕРБ-СДС, така и от общинари от БСП. По-късно обаче депутати от левицата дадоха извънреден брифинг в парламента, на който поясниха, че след извънредна среща между тях и общинските съветници е било решено Иван Таков и Альоша Даков да изтеглят подписите си. По време на дебатите стана ясно, че работна група е преброила най-малко 18 "пробойни" в договора с "МТК Гроуп", чрез които София може да бъде атакувана в съда. След дълги спорове и след като общинският съветник от опозиционната коалиция "Демократична България" Владислав Панев откри грешка в изчисленията, в крайна сметка бе решено претенциите на превозвача да се уважат в размер на около 2 млн., или с около 3 млн. лв. по-малко от първоначалните. Както вече стана дума, контрактът с "МТК гроуп" бе сключен през 2016 г. и е за срок от 8 г., като при подписването общата му стойност бе 144 млн. лв.

"Градският транспорт на София е в колапс - той все още няма бюджет за тази година. Управляващите са вдигнали ръце от него и не се знае колко общината ще похарчи за транспорт през годината, какво е финансовото състояние на дружествата, както и колко милиона не достигат и как ще се осигурят. Г-н Контрера, който спуснаха да е председател на транспортната комисия, проведе неуспешна кампания за депутат, в която влизаха както мигрантите, така и педофилите, но не намери време да състави бюджет за градския транспорт. Ето такова безотговорно, нелепо и все по-очевадно некомпетентно е управлението на София, начело на което е безгрешната Йорданка Фандъкова и хайдутският ѝ коалиционен партньор", коментират още от "Спаси София".

Още

София е сменила 16 от 55 000 замърсяващи въздуха печки

22.04.2021

737
Софиянци могат да кажат искат ли метро до ИКЕА

21.04.2021

2482
Столична община дава заеми на скандални свои фирми

20.04.2021

2560