facebook
twitter

България

Държавата ще плаща до 15 млн. лв. годишно на вероизповеданията

159
БГНЕС
Работна група тепърва ще търси общо решение па законодателните промени, бе договорено на среща на премиера Борисов в Св. синод.

Нови правила за финансиране на духовните институции у нас въведе парламентът вчера с поправки в Закона за вероизповеданията, приети на първо четене. Религиозните общности, чиито последователи надхвърлят 1% от населението според последното преброяване, ще получават по 10 лв. на вярващ, но не повече от 15 млн. лв. На това условие отговарят единствено православното и мюсюлманското изповедание. По-малките църкви, които не могат да надхвърлят този праг, ще вземат субсидия по досегашния ред - чрез Закона за държавния бюджет.

Полагащата се субсидия ще може да се харчи само целево - за заплати на персонала на вероизповеданията, както и за други дейности, посочени в закона - образователни, социални, за строеж и поддръжка на молитвените храмове и др. Държавата ще изисква общностите да се отчитат за своите разходи, но само за парите, които са получили от хазната. Собствените им приходи няма да подлежат на контрол.

Законодателните промени предвиждат и строго ограничаване на финансирането от чужбина, както и на даренията. Заради всеобщата съпротива на религиозните организации обаче депутатите обещаха да прецизират тези текстове.

Между първо и второ четене ще бъдат изменени и разпоредбите, които позволяват само на български граждани да бъдат свещеници и служители. Причината е, че някои вероизповедания, като арменската апостолическа църква и католическата църква, разчитат изцяло или в значителна степен на духовници, които идват от чужбина. Затова и първоначално предвидения разрешителен режим за чуждестранни свещеници, които могат да извършват дейност у нас, ще бъде променен на уведомителен.

Поправките съдържат и текст, засягащ „религиозния радикализъм“, който също ще подлежи на прецизиране.

ПРЕДСТОЯЩО

Предстои да бъде сформирана експертна група, включваща представители на държавните институции и различните вероизповедания, която да работи за постигането на консенсус по законодателните промени. Създаването й беше договорено на среща между премиера Бойко Борисов и представители на Св. синод. Вчера депутатите определиха срок от 21 дни на групата, в който тя да намери общо решение.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Промените в Закона за личната помощ са окончателно приети

06.12.2018

189
Тази голяма, откровена кражба, наречена партийна субсидия

05.12.2018

Людмил Илиев

5709 13
ГЕРБ и ДПС си стиснаха ръцете за Закона за вероизповеданията

03.12.2018

Людмил Илиев

828 3

Коментари

wreckage
снимка на wreckage

Религиозните общности, чиито последователи надхвърлят 1% от населението според последното преброяване, ще получават по 10 лв. на вярващ, но не повече от 15 млн. лв.

хъ, тва като партийна субсидия са го докарали.

 

Слафчооооо!

Блатной

Раздавай, Баце, избори идват!

Влез или се регистрирай за да коментираш