Quantcast
Гешев поиска да се конфискуват колите на пияни и дрогирани шофьори | СЕГА
facebook
twitter

България

Гешев поиска да се конфискуват колите на пияни и дрогирани шофьори

Главният прокурор предлага доживотен затвор за убийство на пътя след употреба на алкохол
1 457
 Илияна Кирилова

Главният прокурор Иван Гешев настоя за промени в Наказателния кодекс, които да позволят държавата да отнема моторното превозно средство, ако шофьорът му е карал с алкохол в кръвта над 1.2 промила, или след употреба на наркотици. Конфискацията ще е възможна, независимо чия собственост е автомобилът. Това съобщи говорителят Гешев Сийка Милева пред журналисти в Съдебната палата. Искането за законодателни промени е адресирано до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цвета Караянчева, както и до лидерите на всички политически партии.

Милева изтъна, че в съдебната практика редица престъпления по транспорта се квалифицират като непредпазливост, въпреки употребата на алкохол и превишената скорост, което води до умисъл на водача. В тази връзка главният прокурор предлага наказания от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор за умишлено причиняване на смърт в случаите, в които престъплението е извършено след употреба на наркотици или алкохол с концентрация над 2 промила, при липсва на правоспособност или след превишаване на разрешената скорост на движение с повече от 50 км/ч. В тези случаи също ще се отнема управляваният автомобил в полза на държавата.

Говорителят на главния прокурор отбеляза, че законодателните предложения на Гешев са мотивирани от ръста и динамиката на престъпленията по транспорта. "Тревожна е тенденцията за увеличаване на наказателните производства за причиняване на ПТП след употреба на алкохол и наркотични вещества. През 2015 г. броят им е бил 90, а през 2019 г. е 3000. Резултатът от този вид престъпление е отнемане на човешки живот. Предвидените наказания не винаги съответстват на високата обществена опасност и не гарантират справедливост", обясни Сийка Милева.

"Едновременно с това главният прокурор създаде работна група за преглед и анализ на съдебната практика на престъпленията по транспорта с оглед сезиране на Върховния касационен съд за приемане на тълкувателно решение", обяви още тя и добави: "С този пакет от мерки се цели постигането на по–висока ефективност от разследването на пътно-транспортните престъпления, налагането на по-строги наказания на всеки, който си е позволи да управлява превозно средство след употреба на алкохол или наркотични вещества, и отнемането на тези средства в полза на държавата, независимо от собствеността им"

ПРЕСТЪПНОСТ НА СЕЛО

По време на извънредните мерки битовата престъпност е намаляла. Но с връщането на много българи от чужбина, сред които и криминално проявени, могат да се очакват проблеми в тази насока. Това прогнозира главният прокурор Иван Гешев по време на посещението си в харманлийски села във вторник. Той все пак се закани, че до края на годината битованата престъпност ще бъде елиминирана.

Причината за посещението на главният прокурор в малките населени места се оказа акция по разкриване на грабеж над 78-годишен мъж от с. Браница. Държавното обвинение се похвали, че 32-годишният извършител е разкрит и задържан само за 4 часа. На 9 срещу 10 май той е нанесъл побой на пенсионера, като го удрял с ритници и юмруци, вързал му ръцете, сложил му е одеяло на главата, и му е взел портфейл с 220 лева, след което избягал.
Иван Гешев посочи, че е „срамота да се бият възрастни хора, които са работили за държавата и трябва да водят един спокоен живот.“ И отново се зарече битовата престъпност да бъде ликвидирана до края на годината.

„Нашата цел е безобразията, които се извършват по линия на битовата престъпност поне към края на годината да са намалени чувствително. Начинът да се избегнат такива неприятни криминални случаи, е държавата да покаже, че е на мястото си, и най-важното да бъдат задържани лицата, които са извършили това престъпление. Те да бъдат изправени пред съда, и хората да видят, че представителите на местната власт, местната прокуратура, местната полиция, а понякога и главният прокурор и ръководството на МВР, си изпълняват задълженията“, каза Гешев.

„Проблемите с работата и с образованието не можем да ги решим, но сегментът сигурност за хората е нашата задача, и се надявам до края на годината нещата с битовата престъпност да изглеждат по различен начин“, каза още главният прокурор.

Кметският наместник Марийка Нейкова разказа на Гешев и за друго нападение в селото. Гешев отговори, че е добре в отдалечени населени места да има видеонблюдение. „С камерите ситуацията се променя драстично“, допълни той.

Видеонаблюдение на главния път поиска и кметът на съседното с. Българин Митко Тонев. Той обясни на Гешев, че в селото преди е имало телефонни измами, но вече няма регистрирани такива случаи. „Тях вече сме ги приключили, така се надявам да бъде и с битовата престъпност до края на годината“, допълни Гешев.

Още

Европрокуратурата разкри ДДС схема за 2,2 млрд. евро, работила и у нас

29.11.2022

6187
240 полицаи са разследвани от прокуратурата за една година

28.11.2022

1568
Прокуратурата изведнъж реши да проверява дали изборите са манипулирани

28.11.2022

Обновена

3764