facebook
twitter

България

Гешев поиска да се конфискуват колите на пияни и дрогирани шофьори

Главният прокурор предлага доживотен затвор за убийство на пътя след употреба на алкохол
1 312
 Илияна Кирилова

Главният прокурор Иван Гешев настоя за промени в Наказателния кодекс, които да позволят държавата да отнема моторното превозно средство, ако шофьорът му е карал с алкохол в кръвта над 1.2 промила, или след употреба на наркотици. Конфискацията ще е възможна, независимо чия собственост е автомобилът. Това съобщи говорителят Гешев Сийка Милева пред журналисти в Съдебната палата. Искането за законодателни промени е адресирано до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цвета Караянчева, както и до лидерите на всички политически партии.

Милева изтъна, че в съдебната практика редица престъпления по транспорта се квалифицират като непредпазливост, въпреки употребата на алкохол и превишената скорост, което води до умисъл на водача. В тази връзка главният прокурор предлага наказания от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор за умишлено причиняване на смърт в случаите, в които престъплението е извършено след употреба на наркотици или алкохол с концентрация над 2 промила, при липсва на правоспособност или след превишаване на разрешената скорост на движение с повече от 50 км/ч. В тези случаи също ще се отнема управляваният автомобил в полза на държавата.

Говорителят на главния прокурор отбеляза, че законодателните предложения на Гешев са мотивирани от ръста и динамиката на престъпленията по транспорта. "Тревожна е тенденцията за увеличаване на наказателните производства за причиняване на ПТП след употреба на алкохол и наркотични вещества. През 2015 г. броят им е бил 90, а през 2019 г. е 3000. Резултатът от този вид престъпление е отнемане на човешки живот. Предвидените наказания не винаги съответстват на високата обществена опасност и не гарантират справедливост", обясни Сийка Милева.

"Едновременно с това главният прокурор създаде работна група за преглед и анализ на съдебната практика на престъпленията по транспорта с оглед сезиране на Върховния касационен съд за приемане на тълкувателно решение", обяви още тя и добави: "С този пакет от мерки се цели постигането на по–висока ефективност от разследването на пътно-транспортните престъпления, налагането на по-строги наказания на всеки, който си е позволи да управлява превозно средство след употреба на алкохол или наркотични вещества, и отнемането на тези средства в полза на държавата, независимо от собствеността им"

ПРЕСТЪПНОСТ НА СЕЛО

По време на извънредните мерки битовата престъпност е намаляла. Но с връщането на много българи от чужбина, сред които и криминално проявени, могат да се очакват проблеми в тази насока. Това прогнозира главният прокурор Иван Гешев по време на посещението си в харманлийски села във вторник. Той все пак се закани, че до края на годината битованата престъпност ще бъде елиминирана.

Причината за посещението на главният прокурор в малките населени места се оказа акция по разкриване на грабеж над 78-годишен мъж от с. Браница. Държавното обвинение се похвали, че 32-годишният извършител е разкрит и задържан само за 4 часа. На 9 срещу 10 май той е нанесъл побой на пенсионера, като го удрял с ритници и юмруци, вързал му ръцете, сложил му е одеяло на главата, и му е взел портфейл с 220 лева, след което избягал.
Иван Гешев посочи, че е „срамота да се бият възрастни хора, които са работили за държавата и трябва да водят един спокоен живот.“ И отново се зарече битовата престъпност да бъде ликвидирана до края на годината.

„Нашата цел е безобразията, които се извършват по линия на битовата престъпност поне към края на годината да са намалени чувствително. Начинът да се избегнат такива неприятни криминални случаи, е държавата да покаже, че е на мястото си, и най-важното да бъдат задържани лицата, които са извършили това престъпление. Те да бъдат изправени пред съда, и хората да видят, че представителите на местната власт, местната прокуратура, местната полиция, а понякога и главният прокурор и ръководството на МВР, си изпълняват задълженията“, каза Гешев.

„Проблемите с работата и с образованието не можем да ги решим, но сегментът сигурност за хората е нашата задача, и се надявам до края на годината нещата с битовата престъпност да изглеждат по различен начин“, каза още главният прокурор.

Кметският наместник Марийка Нейкова разказа на Гешев и за друго нападение в селото. Гешев отговори, че е добре в отдалечени населени места да има видеонблюдение. „С камерите ситуацията се променя драстично“, допълни той.

Видеонаблюдение на главния път поиска и кметът на съседното с. Българин Митко Тонев. Той обясни на Гешев, че в селото преди е имало телефонни измами, но вече няма регистрирани такива случаи. „Тях вече сме ги приключили, така се надявам да бъде и с битовата престъпност до края на годината“, допълни Гешев.

86

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Адвокати протестират срещу прокурорското пускане на доказателства

02.07.2020

3954 32
Прокуратурата удари на камък с телефоните на Пламен Узунов

01.07.2020

59632 58
Прокуратурата върна президента Радев в политическата игра

30.06.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

17625 40

Коментари

Страници

Epikur

 

 Въпреки че Гешев е доста спорна фигура в нашия обществен живот, лично аз смятам това за правилно. Колкото да се увеличават наказанията, те едва ли ще стреснат пътния убиец, защото той изобщо не допуска, че с него ще се случи нещо, което да го вкара в затвора Ако реално си представеше, че дори два месеца ще е между затворници, той би се стреснал от перспективата. Но такива мисли въобще не се появяват докато пие или се дрогира. Виж, да му конфискуват колата, е нещо което ще го стресне и стъписа доста повече. Освен това ще го споделя в социалните мрежи, ще стресне и други тъпанари. А, ако след това и полежи малко между загорели затворници, терапията ще е до живот.

Citimen

Браво на Гешев! 👍Подкрепям с две ръце предложението му колите на идиотите, които са се качили в тях пияни или дрогирани, да се конфискуват на мига. 30 години доказаха, че множащите се български идиоти не разбират от морал, отговорност и самодисциплина. На тях морални притчи, философски есета или възвишена поезия няма да помогнат да се разделят с безмерната си тъпота, безотговорност и агресивност. Само едно допълнение - след като се конфискуват скъпите им таралясници или пък разкапващите им се евтини ламарини, без значение, самите те да бъдат задължени да работят за назидание на полето,  да чистят паркове, общински тоалетни и градинки, да мият улици или въобще - да свършат поне едно нещо полезно в живота си👮 Притеснява ме само, че тъпите и безформени популисти, които за беда управляват България в момента, отново ще скочат да бранят "правата" на дрогираните наказателни бригади от "Левски - Запад", вършещи им мръсната работа.

 

Aniki

И кое в противоречивите действия на гешеф до сега те кара да мислиш че тези му думи имат стойност различна от елементарен популизъм?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

интересно как ще конфискува лимузините на лизинг

Citimen

Както се конфискуват и останлите коли, в които пияни и дрогирани са скочили за да размазват хората по светофарите. Към договора за лизинг се сключва анекс, съгласно който, ако лизингополучателят, поради безмерните си арогантност и тъпота, реши с малоумната си кратуна, че ще се надруса, за да размазва хора, в резултат от което колата е конфискувана, то той - същото това говедо, ще остане да дължи пълния размер на лизинговите вноски, дължими по договор до края на лизинговия срок, като сумата става изискуема от датата на конфискуване на МПС-то. Същото да се отнася и до дебилите управляващи МПС без книжка. Ако МПС-то не е откраднато от кретена, хванат да шофира без книжка, същото, независимо дали е негово или му е дадено от друг тъп и безотговорен български гражданин, се конфискува.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

или трамвай каран от пиян ватман

Каубой
снимка на Каубой

Последователите на терористта евреин винаги шикалкавят. Да им се чува мнението.Ех, пикел, пикелл..

Citimen

Последно кое Ви интересува - колите на лизинг,  трамвай, талига, джет или водно колело?

Котаракът Чарли

И какъв точно е проблемът с лизинга? Лизингови вноски се дължат и при погиване на автомобила. Рискът от погиване се носи от лизингополучателя. Какво се случва със самия автомобил не се отразява по никакъв начин на финансовия лизинг (нулев ефект), а при оперативен лизинг равностойността ще се изплати от пияния. Все едно автомобил досега не е погивал на друго основание. Какво толкова?

 

Явно, че някои хора доста се притесняват да не им се развали рахата от шофиране в нетрезво състояние, но е крайно време за максимални санкции. Най-много загинали от престъпления са убитите на пътя. Санкцията трябва да се съобрази именно с тази огромна опасност за обществото.

wreckage
снимка на wreckage

Кво предлагаш?

 

а) затвореното лице да продължи да плаща лизинга на конфискувания од Гешеф афтомобил?

или

б) Гешеф да поеме плащането на вноските по лизинга с пари на данъкоплатеца?

 

Спорет мен фторото е по-одговорно и про-бизнес поведение, щото оня дето е ф затвора посмъртно нема да може да плаща вноските, освен ако не се промени политиката за доходите на обитателите на местата за изтърпяване на наказания.

Citimen

За трамвая е ясно, още по-строго - в затвора веднага, щом се устаанови, че лицето, отговарящо за живота и здравето на десетки пътници, се е надрусало или наквасило до козирката, заедно с лицето, което би трябвало да го е проверило преди да се качи пиян, ако не се е надрусал или натаралянкал по маршрута, разбира се. Травамваят си е общински и като публична собственост не се конфискува, но следващият, които ще го кара, може да бъде само отговорният гражданин г-н Бронщайн.

 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

кой е казал че е на "физическо лице".Масово мерцедеси и баварци са на лизинг като баничарки на фирми.

Котаракът Чарли

На финансов лизинг. За условията на който съдбата на автомобила има точно нулево значение.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

интересен казус ще е и спирането на откраднат от дрогиран автомобил.Пак подлежи на конфискация.

Котаракът Чарли

Не е интересен, защото отнемането в полза на държавата не е задължително, а в случая няма да има основание да се постанови такова.

Yankov

Последно кое Ви интересува - колите на лизинг,  трамвай, талига, джет или водно колело?

Мен ме интересуват колите на оперативен лизинг /рент а кар/.

Котаракът Чарли

Тези автомобили са застраховани за такива събития, така че не бери грижа.

lalluger

Биенето на стари немощни хора е специалитет на възпитаниците на БХК. Само с камери там няма да стане. Ако се прочистят селата от тези, ще има дългосрочен икономически страничен ефект дори. Ще се заселват нормални хора, фирми с всички последствия.

Ta, трябва полиция с правомощия - да може да бие при съпротива и да стреля ако някои и посегне.

Citimen

Сигурен съм, че предложението на г-н Гешев за конфискуване на МПС-та на дрогирани и пияни ще бъде посрещнато с радост /вероятно с недотам прекалено пищни тържества/ и от самите тъпи и безотговорни български джигити, които независимо от тъпотата и комплексите си, все пак ще преценят, че е по-добре да конфискуват ламарините и книжката им, преди да са извършили касапница на някое кръстовище, отколкото след това да трият наровете на затвора до края на живота си. 

Котаракът Чарли

отколкото след това да трият наровете на затвора до края на живота си. 

В България ефективна присъда за причиняване на смърт по непредпазливост на пътя не се получава, защото наказанията са много ниски. На практика само при причиняване на смърт по непредпазливост с висока концентрация на алкохол или под въздействие на наркотици може да се получи кратка ефективна присъда, но с правилата за предсрочно освобождаване е късмет (за близките на починалия) ако наровете на затвора се трият дори и една-две години.

Mrx

 

  или след превишаване на разрешената скорост на движение с повече от 50 км/ч

 

 Ей тук каскетът се е поувлякал. на всеки селски път, който влиза в първокласен път има намаление с повече от 50 км. 20 години да лежиш за това си е бая множко. 

 

Кака Сийка що не е с маска?

Котаракът Чарли

Проблемът е твой.

Aniki

Много лесно може да стане и твой

Каубой
снимка на Каубой

Сека линия успоредна на наказанията е крива. Докато дойде видовден и тогаз Леф, реф... Помнете, Бог гледа.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

размазва и червилото

Котаракът Чарли

Нелепата и трагична смърт на Милен Цветков явно припомни на разни хора, че и те са смъртни и че и те могат да бъдат убити от случаен боклук на пътя. Аз приветствам активизирането-крайно време е да имаме някаква наказателна политика в областта на транспортните престъпления, защото сегашните наказания нямат превантивно действие срещу джигитите-за тях условно осъждане не осъждане, а им е добре известно, че за причиняване на смърт по непредпазливост на пътя няма да стигнат до затвор.

Yankov

при оперативен лизинг равностойността ще се изплати от пияния. 

Начи. Пак имам два въпроса. Първият - как можеш да конфискуваш от някой нещо, което не му принадлежи? Вторият - защо фирмата трябва да чака  "я камилата - я камиларя" в дълги съдебни процеси и несигурно финансово състояние на пияния. Още повече, че няма погиване на имуществото. Т.е. невинният да понесе в случая даже по-голямо наказание от виновния. Автомобилът не е оръжие. Той не е произведен с цел да убива.

Котаракът Чарли

По първия въпрос, нямаш конфискация, а имаш отнемане в полза на държавата, което ако е предвидено може да се прави и независимо от собствеността на вещта. 

 

По въпроса за лизинга-точно за да се избегнат тези проблеми, вещта се застрахова, така че няма нужда от дълги съдебни процеси и риск от несигурното финансово състояние на пияния.

wreckage
снимка на wreckage

По първия въпрос, нямаш конфискация, а имаш отнемане в полза на държавата

😹

nebenebe

Поредният кьор фишек.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×