facebook
twitter

България

Върховните съдии искат КС да отмени кариерните бонуси за ВСС

Чрез тях парламентът кадрува в съдебната власт, мотивират се магистратите
219
 Илияна Кирилова
Мандатът на този състав на ВСС изтича през 2022 г.

Върховният касационен съд сезира Конституционния съд с искане да отмени т.нар. кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет. Според върховните съдии тази привилегия, давана през Закона за съдебната власт, нарушава принципите за разделение на властите, за правовата държава и за равноправието.

Законът казва, че когато мандадът на членовете на ВСС изтече, те се връщат в системата на равна степен или с една степен по-висока от заеманата преди избора длъжност. Сходен текст има и за инспекторите и главния съдебен инспектор. Той обаче гласи, че те "могат да бъдат възстановени на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора", т.е. на ВСС не се вменява задължение. Този текст не е атакуван от върховните съдии.

Според искането до КС разпоредбата за членовете на ВСС нарушава конституцията, която гласи, че съдебната власт е независима. Оспореният текст дава възможност за необосновани кадрови решения на основата на неясни критерии, като се заобикалят или нарушават действащите към момента организационни начала за структуриране на съдебната система като стабилност, прозрачност и кариерно развитие, се казва в искането до КС.

Единствено Висшият съдебен съвет назначава и премества магистратите. И с промяната в закона парламентът е иззел тези функции, като задължава съдебния съвет да повиши бившите си членове.

ВКС се мотивира още, че конституцията забранява привилегии, основани на лично и обществено положение.

КС образува дело по искането. Докладчик ще е лично председателят Борис Велчев.

 

Все още няма коментари

Още

Адвокати протестират срещу прокурорското пускане на доказателства

02.07.2020

3922 31
Съдебните кадровици избраха нов шеф на спецпрокуратурата

24.06.2020

920
КС пита щаба и контращаба за Закона за здравето

Влез или се регистрирай за да коментираш

×