facebook
twitter

Консулт

Храна, купена онлайн, не може да се върне

Внимавайте при пазаруване от социалните мрежи, това не са електронни магазини и защитата на потребителите е по-слаба
111

В условията на пандемия на коронавирус и извънредно положение пазаруването на храни от електронни магазини разцъфтява. Преди пандемията българинът като цяло бе консервативен по отношение на онлайн покупките на хранителни продукти, като предпочиташе от интернет да пазарува най-вече дрехи, обувки и техника.

Електронните търговци се възползват от ситуацията и са в битка за клиенти - някои с бързи доставки за 30-40 минути, при други доставката е безплатна, а при трети - по всяко време на денонощието.

Потребителите обаче трябва да внимават и да обмислят добре, когато поръчват онлайн хранителни стоки. В случая е много важно да няма забавяния и да се знае кога точно ще пристигне доставката.

Повечето продукти, поръчани по интернет, може да се върнат в 14-дневен срок, но с храните не е така. "Ако сте решили да върнете хранителна стока, закупена онлайн, трябва да го направите още при получаването й", съветват от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

„Всички останали правила, които засягат коректното етикетиране, информацията за съдържанието и най-вече срока на годност, са в сила. Така че дори да доставят хранителните продукти вкъщи, ако забележите такъв проблем, трябва да се сигнализира към Агенцията за безопасност на храните или Комисията за защита на потребителите", казват експертите. 

От началото на извънредното положение Комисията за защита на потребителите е направила близо 370 проверки на електронни магазини. Голяма част от тях са по сигнали на недоволни клиенти, като най-често нарушенията са недоставени стоки, непризнато право на отказ и заблуждаваща информация. 

От КЗП напомнят, че е забранено да се продават по интернет лекарства и всякакви видове тютюневи изделия.

В извънредното положение избуяват и фалшиви електронни търговци, които продават през социалните мрежи. „Бъдете внимателни към такива оферти. Това не са е-магазини и лесно може да попаднете на измама - да платите висока цена или дори да не получите поръчаното, за което сте платили”, съветват от КЗП. При тези случаи потребителите по-трудно може да си търсят правата, защото тези "търговци" на практика не се подчиняват на законодателството за електронна търговия.

Все още няма коментари

Още

Съд задължи сайтове с фейсбук бутон "харесва ми" да са оператори на лични данни

31.07.2019

405
Цените на млякото и яйцата у нас гонят средните за Европа

21.06.2019

АЛИСА ИВАНОВА

969 11
Евродепутатите сложиха край на двойния стандарт при хранитe в ЕС

Влез или се регистрирай за да коментираш