Медия без
политическа реклама

3614 са новите случаи на Covid при близо 40% положителни тестове

Пандемията навлиза в плато, заразените са с 2200 по-малко тази седмица в сравнение с предходната

05 Дек. 2020Обновена
Мартин Гецов

3614 са новите случаи на коронавирусна инфекция при направени 9 530 PCR теста, показва Единния информационен портал. Положителни са 37.9% от направените 9 530 PCR теста.

2536 души са излекуваните през последното денонощие, починали са 147. В болниците остават над 6700 пациенти, в интензивно отделение са 504 души.

Най-много новорегистрирани заболели има в София - 675 души. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 187; Бургас - 257; Варна - 249; Велико Търново - 97; Видин - 21; Враца - 135; Габрово - 76; Добрич - 55; Кърджали - 26; Кюстендил - 117; Ловеч - 40; Монтана - 56; Пазарджик - 99; Перник - 67; Плевен - 110; Пловдив - 380; Разград - 24; Русе - 130; Силистра - 94; Сливен - 102; Смолян - 34; София област - 92; Стара Загора - 223; Търговище - 18; Хасково - 109; Шумен - 76; Ямбол - 65.

Има и нови огнища на Covid в социалните домове. Заразени са 14 деца с увреждания и 7 души от персонала на две жилища от семеен тип в Хасково. Първият случай е открит миналата седмица, след което са направени PCR тестове на всички. "Има общо по 14 потребителя, по толкова е и персоналът, плюс още един управител.

"Миналата седмица имахме положителен от персонала - една от детегледачките беше положителна. Изолирахме хората, с които е била в контакт и влязохме, направихме изследване на всички и излязоха тези резултати. Общината направи разпределение. Персоналът, който ще се грижи за децата. Знаете, че там има деца, които са с по-специални изисквания, така че всяка една промяна в състоянието и в обстановката може да им се отрази зле, така че направено е разделение на потребителите - положителни от отрицателни, доколкото е възможно във всяка къщичка", каза д-р Соня Димитрова директор РЗИ-Хасково пред БНТ.

Над 120 медици - 64 лекари и над 60 медицински сестри, от областната болница в Бургас са или под карантина, или болни от Covid-19. Бургас достигна второ място по заболяемост с Covid-19 в страната след София. По повод кметът на града Димитър Николов обяви, че предвидените средства за празничните програми на Никулден и Коледа ще бъдат пренасочени за обезпечаването на болниците в града. Утре на Никулден, когато Бургас чества своя празник, 3хиляди порции печена риба и рибена чорба ще бъдат раздадени на лекарите и пациентите в бургаските болници, заяви още кметът. Със спестените средства от Никулден и Коледа община Бургас ще закупи консумативи, предпазни облекла и апаратура за болниците в града, допълни той.

Вече са наблюдава, че навлизаме в плато на пандемията, изрази мнение проф. Тодор Кантарджиев в ефира на bTV. Той посочи, че случаите на Covid-19 в София намаляват с около 20-25%. Той призова хората, ако се втурнат по магазините за коледни подаръци, задължително да носят предпазни маски. Освен това да не се събират повече от три семейства за новогодишните празници.

Дават ли резултат по-строгите ограничителни мерки в първата седмица, откакто са в сила? Ето какво показват числата: от 29 ноември до 5 декември – заразените с COVID-19 са над 18 800. Това е около 2200 по-малко в сравнения с предходната седмица. За седемте дни от 22 до 28 ноември общият брой на случаите е над 21 000. 

Намалява и така нареченото репродуктивно число. Математикът на Оперативния щаб проф. Николай Витанов изчисли за bTV, че в момента то е 1,08, което на практика означава, че 10 заразени предават инфекцията на по-малко от 11 души. Репродуктивното число е много близо до единица, което означава, че съвсем скоро активните случаи ще започнат да намаляват, смята Витанов.

Три типа ваксини се очакват у нас, съобщи проф. Тодор Кантарджиев. Първият тип - този на американската компания "Модерна", е на базата на информационна РНК. Тя кара клетките да произвеждат антигени на коронавируса. Вторият тип ваксина съдържа жив вирус, в който е инжектирана и РНК на Covid-19. Третата група имунизации пък директно ни дават антителата. Тези ваксини са най-подходящи за хората на първа линия - лекарите, фармацевти. 

Че противоепидемичните мерки дават резултат смята и зам.-директорът на Пирогов и зам.-председател на БЛС проф. д-р Николай Габровски. Според него здравната система се е справила много добре под натиска на заболяването, но обществото първоначално не е подкрепило тези усилията. По негови думи хората трява да се подготвят, че скоро Covid-19 няма да изчезне, а единственият начин да се справим с вируса са ваксините. "Това не е въпрос на желание, а на оцеляване", коментира той пред БНТ.

Последвайте ни и в google news бутон