Quantcast
Ню Йорк отбеляза със заря 70% ваксинирани срещу коронавируса | СЕГА
facebook
twitter

COVID-19

Ню Йорк отбеляза със заря 70% ваксинирани срещу коронавируса

В Турция вече 13,9 млн. души са имунизирани и с втора доза
Обновена
475
 Туитър
Част от илюминациите над Ню Йорк по случай достигането на 70% ваксинация сред населението в града.

Пищна 20-минутна заря стана атракция снощи за жителите на Ню Йорк. Интересен бе поводът за зрелището. Градските власти решиха да направят тези илюминации заради темповете на ваксинация срещу COVID-19 в града. Вече 70% от нюйоркчани са имунизирани срещу заразата. А достигането на този праг бе счетено от специалисти като знак за задоволително ниво на стаден имунитет, при което могат да отпаднат повечето ограничения в града. Сега кметът Андрю Куомо обяви, че целта е постигната. В резултат вече няма да има лимит на заетост на места в закрити помещения, спазване на социална дистанция и дезинфекцията на повърхности. Все пак магазините ще продължат да изискват от гражданите да носят предпазни маски.

Впечатляващо ниво на ваксиниране бе достигнато и в Турция. Повече от 21,7 милиона души са получили първите си дози ваксини, а над 13,9 милиона са вече имунизирани и с втора доза, съобщиха от здравното министерство в Турция, цитирано от БГНЕС. През изминалото денонощие в южната ни съседка е имало 5955 нови случая на коронавирус. Починали са 84 души, с което общият брой на жертвите на заразата в страната стават 48 879 души.

Заради спаднали нива на заболеваемост отпадат и повечето ограничения, въведени в Република Северна Македония. С решение на правителството от тази нощ се премахва полицейският час, който беше в сила от 10 март. Падат и забраните за провеждане на концерти и развлекателни събития. Разрешено е вече залите и заведенията да се пълнят с до 50% от капацитета, но не повече от 1000 души.

Френският премиер Жан Кастекс заяви в сряда, че националният вечерен час, който беше въведен във Франция в края на 2020 г. за ограничаване разпространението на коронавируса, ще приключи тази неделя (20-и юни) - десет дена по-рано от досегашните правителствени планове. Кастекс посочи също така на редовния седмичен правителствен брифинг, че предпазните маски за лице скоро няма да бъдат необходими на открито, тъй като ситуацията в страната се подобрява по-бързо от очакваното, но ще остане наложително да се носят в закритите пространства.

Към вторник седмичната средна стойност на новите случаи във Франция спадна до около 3500 на ден в сравнение с над 40 000 само преди два месеца. Здравните експерти отбелязват, че на коронавирусната пандемия може да се гледа като на поставена под контрол при дневно ниво на новите случаи под 5000.

 

Още

СЗО настоява за мораториум върху ваксините

05.08.2021

171
Новите случаи на Covid-19 в България пак са над 400

05.08.2021

1521
МЗ препоръча да не пътуваме до Гърция, Кипър и Турция

04.08.2021

Обновена

5465