Quantcast
Албумът, подписан предсмъртно от Ленън за убиеца му, отива на търг | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Албумът, подписан предсмъртно от Ленън за убиеца му, отива на търг

Очакваната цена за плочата Double Fantasy e 2 милиона долара
648
 Goldinauctions
Албумът с подписа на Джон Ленън.

Копието от албума Double Fantasy на Джон Ленън, подписано от него за Марк Дейвид Чапман часове преди последният да убие идола си, ще бъде продадено на търг.  Очаква се цената на тъжния сувенир, част от истоията на рокмузиката, да достигне 2 милиона долара, съобщава сайтът TMZ.

Плочата носи подписа на Ленън, който е добавил и  година - 1980 - на обложката. Там е отпечатана снимка, на която са заедно с Йоко Оно. Double Fantasy е петият албум, издаден от двойката, и излиза месец преди Ленън да бъде смъртоносно прострелян вечерта на 8 декември 1980 г., на входа на кооперията "Дакота" в Ню Йорк. Останалите знаци и маркировки, които се виждат по обложката, са направени от полицията, тъй като плочата е била ключово доказателство от местопрестъплението. 

По-рано същия ден, около 17:50, Чапман чакал пред сградата с копие от албума и получил автограф от Ленън, докато двамата с Йоко излизали на път за студиото. Чапман все още стоял там в 22:50, когато те се върнали. Той стрелял четири пъти в гърба на Ленън. Когато полицаите пристигат, Чапман ги очаквал, четейки "Спасителят в ръжта". Той им казал, че е убил Ленън, защото бил много известен. Албумът бил оставен в една от саксиите пред сградата. Наскоро убиецът получи за 11-и път отказ на поредната му молба за предсрочно освобождаване.

Албумът с автограф Double Fantasy вече е продаван два пъти - за 150 000 долара през 1999 г. и за около $ 800 000 през 2010-а. Очаква се в понеделник, когато ще бъде предложен на търг от аукционната къща Goldinauctions, цената му да надвиши многократно тези суми. 

„Смъртта на Джон Ленън бележи края на най-големия феномен в историята на популярната култура, „Бийтълс“.  В нощта на 8 декември 1980 г. светът разбра, че може би най-известният от „Бийтълс“ е бил убит пред дома му в Дакота, жилищния комплекс в Манхатън, където Ленън е живял със съпругата си Йоко Оно и малкия им син Шон“, пише в текста на аукционната къща. 

 

Все още няма коментари

Още

Излезе книга за убийството на Ленън от името на убиеца

15.12.2020

288
Мария Антоанета: пасти, фалшиви новини и обувки за $50 000... едната

17.11.2020

695
Невиждан кадър с Нийл Армстронг на Луната се продава на търг

11.11.2020

695

Влез или се регистрирай за да коментираш