Quantcast
Бордът на наградите "Сезар" в оставка заради Полански | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Бордът на наградите "Сезар" в оставка заради Полански

324
 БГНЕС
Роман Полански

Бордът на френската филмова академия „Сезар” подаде колективна оставка две седмици преди церемонията по връчването на наградите заради 12-те номинации на режисьора Роман Полански. Другите критики към академията са финансова непрозрачност и остарял устав. 

Наградите „Сезар” бяха разкритикувани, след като "Офицер и шпионин" -  филмът на 86-годишния Полански за Алфред Драйфус, единственият офицер от еврейски произход на служба в Генералния щаб на Френската армия, получи 12 номинации за предстоящите на 28 февруари отличия. 

От 40 години режисьорът бяга от американското правосъдие, което го обвинява в изнасилване на 13-годишната Саманта Геймър през 1977 г., а след като „Офицер и шпионин” печели голямата награда на филмовия фестивал във Венеция, френската фотографка Валантин Моние обвини Полански в посегателство през 1975 г. Тогава Моние била на 18 години. Режисьорът отрича обвиненията.

Директорът на френската филмова академия Ален Терзиан каза, че организацията не е длъжна да заеме морална позиция по случая, но френски феминистки организации настояха да се спре гласуването за „Офицер и шпионин”. 

В резултат академията съобщи, че ще организира среща, която ще се състои след раздаването на наградите, за да избере нов борд и ръководство, които да внесат така желаните от протестиращите мерки и иновации.

Провиненията на режисьора бяха заклеймени и след номинирането на "Офицер и шпионин" за Европейските филмови награди в края на 2019 г.

Още

Кейт Уинслет обърна палачинката за Уди Алън и Полански

15.09.2020

2247
Въпреки #MeToo Роман Полански получи „Сезар“ за най-добър режисьор

29.02.2020

1448
Полански обвини Уайнстийн за неволите си

13.12.2019

374