Quantcast
Въпреки #MeToo Роман Полански получи „Сезар“ за най-добър режисьор | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Култура

Въпреки #MeToo Роман Полански получи „Сезар“ за най-добър режисьор

"Клетниците" на Ладж Ли бе признат за най-добър филм
1 448
 ЕПА/БГНЕС
В деня преди церемонията имаше улични протести срещу очакваното награждаване на Полански. На този плакат над портрета на режисьора е изписано френското название на филма му J'Accuse - "Аз обвинявам", а отдолу с игра на думи е трансформирано името му от "Полански" на "Виолански" ("Изнасилвански").

Въпреки движението #MeToo срещу сексуалното насилие над жени и очаквания скандал Роман Полански бе удостоен снощи с френската кинонаграда „Сезар“ за най-добра режисура, съобщи в. „Фигаро“. Той получи признанието за филма си „Офицер и шпионин“ (на френски "J'accuse" - „Аз обвинявам“, каквото е заглавието на знаменитата статия на Eмил Зола по повод „Аферата Драйфус“ в края на ХІХ в.). 

Френско-полският режисьор и целият му екип не присъстваха на церемонията в залата „Плейел“, защото се опасяваха от остри реакции. „Взех решението да не участвам в церемонията, защото трябваше да се изправя пред самоназначил се трибунал, готов да стъпче принципите на върховенството на закона“, заяви режисьорът.  

Когато бе обявявено, че Полански печели наградата за режисура, няколко актриси, сред които и Адел Енел ("Портрет на момиче в пламъци"), която миналата година каза, че като дете е станала жертва на сексуално посегателство от друг режисьор, демонстративно напуснаха церемонията. Полански е обвиняван в САЩ в сексуално посегателство над малолетна, а през 2019 г. за негово старо провинение припомни и актрисата Валантин Моние. Въпреки това филмът му имаше 12 номинации. Преди две седмици пък бордът на френската академия за кино, която раздава наградите "Сезар", подаде оставка, заради критиките, че е номинирал изнасилвач.

Полански получи и наградата за най-добър адаптиран сценарий (заедно с писателя Робърт Харис), както и за най-добри костюми, но за  най-добър филм беше признат „Клетниците“ на Ладж Ли. Киноразказът е за проблемно парижко предградие. Той имаше 11 номинации и бе награден също за най-добър новоизгряващ актьор (Алексис Маненти), за най-добър монтаж, както и с наградата на публиката.

В категорията за най-добра второстепенна актриса победи Фани Ардан за ролята й във филма за търсенето на изгубеното минало "Славни времена". "Сезар" за най-добра поддържаща мъжка роля спечели Сван Арло за "По божията милост".

Лина Худри получи "Сезар" за най-добра изгряваща актриса за ролята й във филма "Папиша" ( което в Алжир означава: "кокетно момиче"). "Папиша" получи и наградата за най-добър дебютен филм.

В категорията за най-добър чуждоезичен филм победи южнокорейската психологическа сатира "Паразит", доминирала тази година на Оскарите. За най-добър оригинален сценарий спечели "Славни времена" на Никола Бедо, който бе отличен и в категорията за най-добра сценография. Чувствената драма "Портрет на момиче в пламъци" на Селин Сиама, който имаше 11 номинации за "Сезар", получи само награда за операторско майсторство.

Още

Секссимвол на съветското кино се оплака от руски „Уайнстийн“

30.04.2021

2673
Кевин Спейси свири, пее и танцува - но никой не го гледа

23.04.2021

1787
Свети Мина и #MeToo

11.11.2020

Г-н БАЛЕВ

5117