Quantcast
Мумията се завръща: 22 фараони шестват през Кайро | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Мумията се завръща: 22 фараони шестват през Кайро

Социалните медии обаче припомнят "проклятието на фараоните"
541
 Снимка: ЕПА/БГНЕС
Крайната цел на парада е новият Национален музей на египетската цивилизация, където ще бъдат преместени мумиите на древните владетели.

Очаква се тълпи египтяни да изпълнят улиците на столицата Кайро днес, за да наблюдават историческо шествие на древните владетели на страната им през града, съобщи Би Би Си.

В пищния спектакъл, наречен Златен парад на фараоните, ще участват 22 мумии - 18 фараони и четири царици. Те ще бъдат транспортирани от Египетския музей до новото им място за вечна почивка на 5 километра оттам. При строги мерки за сигурност, които отговарят на техния кралски статут, мумиите ще бъдат преместени в новия Национален музей на египетската цивилизация.

Мумиите ще бъдат транспортирани по хронологичния ред на тяхното управление - от владетеля от 17-та династия Сегененре Таа II, до Рамзес IX, който царува през 12-ти век пр.н.е. Едно от „главните действащи лица” е Рамзес II, най-известният фараон на Новото царство, управлявал 67 години и запомнен с подписването на първия известен мирен договор. Друга е кралица Хатшепсут, възкачила се на трона, въпреки че обичаите на нейното време повелявали, че жените не стават фараони.

Всяка от мумиите ще бъде транспортирана с украсено превозно средство, оборудвано със специални амортисьори и заобиколено от автоколона, в която ще има и реплики на бойни колесници, теглени от коне. Доколкото древните техники на мумифициране първоначално са запазвали фараоните, за преместването им в новия музей 22-те мумии са били поставени в специални контейнери, пълни с азот, за да бъдат предпазени от външните условия. Паветата по пътищата по маршрута също са пренаредени, за да бъде пътуването гладко.

„Министерството на туризма и антиките направи всичко възможно, за да се увери, че мумиите са стабилизирани, консервирани и опаковани в контролирана среда“, каза Салима Икрам, професор по египтология в Американския университет в Кайро.

Мумиите са открити през 1881 и 1898 г. в два тайника в руините на Тива, древната столица на Египет - днешния Луксор в Горния Египет.

 

Проклятието на фараоните

Днешното шествие се очаква да бъде грандиозно, но египетските мумии отдавна се свързват със суеверия и лоши поличби. Напоследък Египет стана свидетел на поредица от трагедии. Само през последната седмица десетки загинаха във влакова катастрофа, а най-малко 18 души бяха убити при срутване на сграда в Кайро. 

Докато течеше подготовката за прехвърлянето на мумиите, Суецкият канал бе блокиран от контейнеровоза Ever Given за повече от Соседмица. Потребителите на социалните медии започнаха да се питат дали за всичко това не е виновно "проклятието на фараоните".

"Смъртта ще долети с бързи криле при онези, които смущават покоя на краля", гласи надпис в гробницата на Тут, открит през 1922 г. от британеца Хауърд Картър. 

Ключови думи:

Eгипет, мумии, фараони, музей

Още

Мобилните телефони вече ще си имат свой музей

07.10.2021

410
Учени възстановиха лицата на мумии от Мемфис

05.10.2021

3290
Мумии със златни езици откриха в Египет

03.02.2021

8311