Quantcast
Рокади в комисията за български "Оскар" заради скандала с "Бягство" | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Рокади в комисията за български "Оскар" заради скандала с "Бягство"

Виктор Божинов обаче пак отказва да участва с филма си
1 303
 снимка: НФЦ
Мария Бакалова ще има трудна задача - да избере най-достойния измежду осемте (вече) претенденти.

След като Виктор Божинов отказа филмът му "Бягство" да участва в българската надпревара за предложение за "Оскар" - поради "конфликт на интереси", Националният филмов център реши да замени спорния член на комисията. В понеделник бе издадена заповед, според която операторът Иван Чертов - участвал в снимачния екип на "Бягство", е заменен от колегата си Александър Станишев. Това се прави "с цел да се осигури пълна безпристрастност на избора, както и правото на участие на филмовата продукция в посочената процедура ", пише в заповедта.

Останалите шестима членове на комисията, сред които номинираната за "Оскар" актриса Мария Бакалова и режисьорката Кристина Грозева, остават непроменени. 

В същия ден изпълнителният директор на НФЦ Петър Тодоров публикува в сайта на агенцията и писмо до режисьора и продуцентите на "Бягство", адресирайки техните обвинения: "Във връзка с ваше постъпило писмо на 06.08.2022 г. (събота) в 13:23 часа, съм длъжен да ви уведомя, че члена на селекционната комисия, за когото става дума във вашето писмо е заменен с друг член. Съставът на селекционната комисия е избран от ИА "НФЦ" във връзка с практика проведена, съвместно с Министерство на културата през 2021 година и поради липса на Национален съвет за кино от края на 2018 година.

Относно вашето твърдение, че това състезание е с предизвестен победител съм длъжен да ви уведомя, че ако имате допълнителна информация съм готов да я получа и проверя. В противен случай това ваше твърдение за непровела се все още процедура е предпоставка за спорове, междуособици и напрежение във филмовата общност.

Сега, когато не са налице пречки за участието на филмът „Бягство“ в процедурата се надявам да промените решението си и да го оставите в нея."

Виктор Божинов, Кирил Кирилов и Галина Тонева обаче не възнамеряват да се връщат в състезанието. Режисьорът на "Бягство", "Голата истина за група Жигули" и "Възвишение" реагира доста остро на ситуацията и в своя Фейсбук профил: "Практиките в нашите среди са доста фриволни! Примерите са фрапантни! Практика е в българското кино да се знае предварително кой ще спечели и кой няма! Практика е на "Златна роза" и т.н. да се залагат "капани", които като не проработят се намира "друг начин", пише той и намеква, че и във филмовите среди управлява "задкулисието".

"Много колеги си мълчат, надявайки се да им "дойде реда". Други слагат наколенките! Трети не искат да ги "намразят"! Ако цената на принципите е страхът да не те намразят, то аз не съм готов да я платя! Ако всички минем през дълбок катарзис, току виж нещо се променило! Едва ли! В такава кална среда, никой не може да създаде витален филм, като за Оскар!", завършва Божинов. (А може би просто съзнава, че за разлика от предишните му два, "Бягство" е много слаб филм и няма никакви шансове.)

Постът предизвика бурни реакции сред киногилдията, като в дискусията под него са се включили новият член на комисията Александър Станишев, известният оператор Емил Христов, сценаристката и писателка Деляна Манева, продуцентите Галина Тонева и Иван Кирилов и т.н.

Така за разлика от миналата година, когато брожения предизвика изборът на български представител на "Оскарите" - филма "Страх", тази година скандалът избухна още преди комисията да се е събрала и гласувала. 

 

Още

Русия бойкотира "Оскарите"

28.09.2022

Обновена

739
Русия прати военни на границата с Грузия

26.09.2022

Обновена

13999
Почина злата сестра Рачид от „Полет над кукувиче гнездо“

24.09.2022

546