Quantcast
Виктор Божинов оттегли филма си от българската надпревара за "Оскар" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Култура

Виктор Божинов оттегли филма си от българската надпревара за "Оскар"

5 416
 снимка: Емил Л. Георгиев
Виктор Божинов

Виктор Божинов оттегли филма си "Бягство" от българската надпревара за "Оскар". Това съобщиха в писмо до директора на НФЦ и медиите самият режисьор и продуцентите на лентата Галина Тонева и Кирил Кирилов. Причината е "конфликт на интереси". 

Един от членовете на селекционната комисия е част от снимачния ни екип, което поставя под въпрос коректността на процедурата, се казва в отвореното писмо. "Не бихме желали да коментираме начина и мотивите за избор на състава на комисията. Намираме, че предпоставките за поредни спорове и междуособици в гилдията са налице и не искаме да участваме в състезание, чийто победител е предварително известен", пишат още режисьорът и продуцентите. 

Божинов, Тонева и Кирилов припомнят също, че по закон изборът на българско предложение за участие в предстоящите награди на Академията трябва да бъде направен от Националния съвет за кино, а не от селекционна комисия. Факт е, че Национален съвет за кино, който се назначава за срок от 2 години от изпълнителния директор на агенция "Национален филмов център", от няколко години няма. 

За втора поредна година българският претендент за "Оскар" се избира от специално свикана комисия, в която тази година са актрисата, номинирана за "Оскар", Мария Бакалова, режисьорката Кристина Грозева, продуцентката Катя Тричкова, операторът Иван Чертов, кинокритичката Катерина Ламбринова и кинопрограматорът Христо Христозов. 

За участие бяха допуснати девет филма, като след оттеглянето на "Бягство" остават осем: "В сърцето на машината", "Борсови играчи", "Майка", "Меко казано", "Петя на моята Петя", "Рибена кост", "Шекспир като улично куче" и "φ 1.618". По повод коментарите, че някои от тях все още не са имали премиера на голям екран, се припомня, че изискването на Академията е филмите да са прожектирани поне една седмица по кината в срок до 30 ноември, т.е. има достатъчно време това да се случи. 

 

Още

Русия прати военни на границата с Грузия

26.09.2022

Обновена

11183
Почина злата сестра Рачид от „Полет над кукувиче гнездо“

24.09.2022

530
Втори опит: пращаме "В сърцето на машината" на "Оскарите"

23.09.2022

1732