Quantcast
След Мария Бакалова "Аскеер" номинира и най-добрите у нас | СЕГА
facebook
twitter

Култура

След Мария Бакалова "Аскеер" номинира и най-добрите у нас

Стефан Цанев ще получи награда за цялостно творчество
813
 Снимка: БГНЕС
Стефан Цанев ще получи "Аскеер" за цялостно творчество, но може да спечели също и този за най-добра драматургия.

След като стана единствената българска театрална или филмова организация, която почете световния успех на Мария Бакалова в навечерието на наградите "Оскар", академия "А'Аскеер" обърна поглед и към най-добрите в родното сценично изкуство през изминалата епидемична година. Наградите ще бъдат връчени на 23 май - в навечерието на празника на българската писменост и култура, а снощи бяха обявени номинациите. Членовете на академията оценяваха 78 представления, 62 от които играни на софийска сцена, в периода от 1 март 2020 г. до 30 април 2021-ва. Това беше трудна година за театрите, но все пак у нас те затвориха врати само за два кратки периода, за разлика от културните институти в други страни (много от които и до днес не посрещат публика).

За съвременна българска драматургия номинирани са Стефан Цанев (с "Плач на ангел", Народен театър), младата Елена Телбис (с "Боклук" в "199"), Боян Крачолов ("Монетата" в Младежкия театър) и Петър Маринков (с "Хиляда метра над морето" във Врачанския драматично-куклен театър).

Независимо дали спечели този приз, писателят и драматург Стефан Цанев - който това лято ще навърши 85 години - ще бъде удостоен с "Аскеер" за цялостен принос, заедно с режисьора Красимир Спасов и актьора Стефан Мавродиев. 

"Боклук", който спечели и няколко номинации "Икар" от Съюза на артистите в България, се състезава също за най-добро представление, режисура - на Ивайло Христов и водеща женска роля на Анастасия Лютова. Четири са номинациите и за "Бившата мис на малкия град" - прочит на Владимир Люцканов по световноизвестния ирландски драматург и режисьор Мартин Макдона. Пиесата от репертоара на Младежкия театър е номинирана за най-добро представление, костюмография и двукратно за водеща женска роля: на Искра Донова и на Станка Калчева.

Третият претендент за най-добър спектакъл на сезон 2020/2021 е "Нова земя" по юбиляря (през 2020-а) Иван Вазов, с реж. Бина Халарампиева и драматургична обработка на Юрий Дачев. Представлението на Народния се състезава още за най-добра сценограмия и костюми.

С най-много номинации - шест, обаче е "Завръщане у дома" на реж. Явор Гърдев в "Зад канала". Той е претендент за режисура, поддържаща мъжка роля на Емил Котев, сценография, костюми, музика и изгряваща звезда. 

Най-добър режисьор ще се избира между Ивайло Христов, Стоян Радев с две представления - "Кой се бои от Вирджиния Улф" в "Зад канала" и "Плач на ангел" в Народния, и Явор Гърдев - освен за "Завръщане у дома", също и с "Унизените. Беларус" в Плевенския театър.

За водеща мъжка роля се състезават Малин Кръстев в "Кой се бои от Вирджиния Улф",  Свежен Младенов - "Лабиринт" (театър "Възраждане") и Христо Мутафчиев в "Плач на ангел". "Няма да платим! Няма да платим!" на Теди Москов в Театър "София" се добра само до категориите за поддържаща мъжка и женска роля и музика на Антони Дончев. В музикалната категория той ще си оспорва "Аскеер"-а с Калин Николов и Теодосий Спасов, а за изгряваща звезда са предложени Витория Николова за изявите й в "Нощта на игуаната" и в "Портокалова кожа" (и двете в театър "Възраждане"), Ния Кръстева за ролите в "Радован Трети" и "Съблечи се за вечеря" (Младежки театър), и Мак Маринов за ролята му на Джон в "Завръщане у дома".

Ключови думи:

Аскеер, театър

Още

Спектакъл за Сталин с хеви метъл тръгва в Москва

11.06.2021

216
Андрю Лойд Уебър: Отваряме театрите, ако ще да ме арестуват

09.06.2021

294
Мария Бакалова ще участва в наградите "Аскеер"

22.05.2021

239