Quantcast
Спайк Лий лансира конспиративна теория в новия си филм за 11/9 | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Спайк Лий лансира конспиративна теория в новия си филм за 11/9

HBO накара известния режисьор да премонтира въпросния епизод
2 879
 HBO
Кадър от документалния сериал на Спайк Лий за HBO.

HBO съобщи, че Спайк Лий прави нов монтаж на своя документален сериал за терористичните атаки от 11 септември 2001 г. Причината е, че първоначално епизодът включвал конспиративни теории.

Последната серия от осемчасовата поредица е посветена на ефекта от атаките на "Ал Кайда" и - впоследствие - пандемията COVID-19 върху града. Тя включва интервюта с представители на група, която разпространява опроверганата конспиративна теория, че кулите на Световния търговски център са рухнали в резултат на контролирани взривове, а не чрез отвлечени самолети, които са се разбили в сградите.

Но след като HBO покани репортери да гледат предварително сериала, награденият с "Оскар" чернокож режисьор се оказа изправен пред сериозни критики, заради включването на интервютата.„Връщам се в монтажната и започвам работа по осмата и последна част от NYC Epicenters 9/11➔2021½ („Ню Йорк Сити епицентрове 9/11➔2021½“ . Моля с уважение да изчакате с оценките си, докато видите окончателния вариант", казва Лий в коментар, публикуван на уебсайта на телевизията.

„В продължение на 30 минути, малко преди самия финал на поредицата, във филма се обсъждат абсолютно неоснователни твърдения, които са били развенчани хиляди пъти“, пише Джеръми Стал в сп. Slate. Стал по-рано е интервюирал Ричард Гейдж, най-видният член на конспиративната група, който също се появява в документалния филм на Лий. „Гейдж  е отговорен за разпространението на някои от най-пагубните и трайни лъжи за атаките на 11 септември“, пише Стал.

Последният епизод от сериала на Спайк Лий е "малко като представяне на дебат между скептици относно ваксината срещу COVID-19 с Антъни Фаучи, или на отрицатели на Холокоста заедно с Центъра на Симон Визентал. Или на група оспорваща относно глобалното затопляне — с авторите на доклада на ООН“, критикува Стал. Епизодът включва и интервюта с учени, които опровергават конспиративните твърдения.

Очаква се въпросната серия да бъде излъчена в мрежата на кабелната телевизия в САЩ на 11 септември, в деня на 20-годишнината от атаките.

Още

Гражданска война в „Домът на дракона“

06.10.2021

586
Любимият карикатурист на Тръмп бори Covid с конспирации

28.09.2021

1311
Културист, блогър и Кенеди-младши са сред конспираторите за ваксините

18.07.2021

3903