Quantcast
Звезди подкрепиха Ема Уотсън, обвинена в антисемитизъм | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Звезди подкрепиха Ема Уотсън, обвинена в антисемитизъм

Актрисата от „Хари Потър“ бе нарочена след пост в Инстаграм
5 388
 EPA/BGNES Wikipedia
Ема Уотсън

Холивудски звезди, сред които Сюзан Сарандън, Марк Ръфало, Питър Капалди и Чарлс Данс, обявиха подкрепата си за британската актриса Ема Уотсън, която бе обвинена в антисемитизъм, заради пост в Инстаграм.

Миналата седмица Уотсън, най-известна с ролята си на Хърмаяни Грейнджър във филмите за Хари Потър, беше обвинена в антисемитизъм, след като публикува в социалната мрежа снимка от пропалестински протест с надпис „Солидарността е глагол“ и цитат от феминистката Сара Ахмед:

 „Солидарността не предполага, че нашите борби са еднакви, или че нашата болка е същата, или че нашите надежди са за еднакво бъдеще. Солидарността включва ангажираност и работа, както и признанието, че дори ако го направим, нямаме същите чувства, или същите животи, или същите тела, но живеем на обща основа“, се казва в цитата.

Постът предизвика остри критики от израелски служители. „Десет точки за Грифиндор за антисемитизъм“, каза Дани Данон, бивш министър на науката в правителството на Нетаняху и посланик на Израел в ООН.  

Ема Уотсън бе критикувана и от настоящия израелски посланик в ООН Гилад Ердан. „Магията може и да работи в света на Хари Потър, но не и в реалността. Ако работеше, магията би могла да премахне злото на Хамас, което потиска жените и се стреми да унищожи Израел, и Палестинската власт, която подкрепя терора“, каза той.

В писмо, инициирано от британската организация Artists for Palestine, повече от 40 известни актьори, включително Гаел Гарсия Бернал, Джим Джармуш, Виго Мортенсен и Стив Куган, заявиха: „Присъединяваме се към Ема Уотсън в подкрепата на изявлението ѝ, че „Солидарността е глагол" и тази солидарност включва и солидарността с палестинците, които се борят за своите човешки права в съответствие с международното право."

Някои колеги на Ема Уотсън се изказаха по-остро.

„Виждаме дисбаланс на силите между Израел и палестинците, живеещи под военна окупация. Ние се противопоставяме на продължаващите опити на Израел да изведе насилствено палестинските семейства от домовете им в Източен Йерусалим“, добавиха колегите на Уотсън от Хари Потър Мириам Марголис и Джули Кристи, позовавайки се на доклад на Human Rights Watch, в който се твърди, че Израел извършва военни престъпления.

Подписалите писмото артисти отбелязаха, че осъждат всички форми на расизъм, включително антисемитизма и ислямофобията. „Опозицията срещу политическа система или политика не е същото като фанатизма, омразата и дискриминацията срещу която и да е група хора въз основа на тяхната идентичност“, казаха те.

Още

Нова (?) солидарност
Модерен прочит на американска класика
Само богатите немци вече ще плащат данък солидарност

15.11.2019

663