facebook
twitter

Икономика

С над 1 млрд. лв. са паднали данъчните приходи към края на май

Бюджетът продължава да е с излишък заради европомощи и замразени капиталови разходи
1 036
 Илияна Кирилова

Пандемията COVID-19 е орязала с над 1 млрд. лв. данъчните приходи в бюджета, показват предварителните оценки на финансовото министерство за месец май. 

В края на май в хазната са влезли 17.616 млрд. лв., докато преди година са били 18.719 млрд. лв. От данъци, такси, комисиони и наеми държавата е събрала с 1.463 млрд. лв. по-малко в сравнение с година преди това.

Конкретни данни по отделните приходни пера на бюджета за май ще се появят след месец, но от финансовото министерство подчертават, че забавяне има при всички основни видове данъци. Причините са от една страна, намалялото потребление и свиването на различни бизнеси след въведеното извънредно положение заради коронавируса от средата март, а от друга - изтеглените срокове за деклариране и плащане на част от подоходните данъци (за ЕТ и земеделски производители), на корпоративния данък и на местните данъци и такси за 30 юни. Очаква се негативната тенденция да продължи и през следващите няколко месеца, посочват от МФ.

Специално за май бюджетът излиза с дефицит от 352,8 млн. лв. На червено бяха финансите и за месеците март и април, но заради огромния бюджетен излишък, формиран през януари и февруари, в хазната все още приходите превишават разходите. За петте месеца на годината излишъкът е 1.278 млрд. лв. За сравнение отчетеното превишение на приходите над разходите за същия период на 2019 г. бе в размер на 3.025 млрд. лв. (2,5 % от БВП), което означава, че бюджетното салдо се влошава номинално с 1,75 млрд., посочват от МФ.

Разходите, направени за периода януари-май заедно с бюджетите на общините, са за 16.338 млрд. лв. при 15.693 млрд. през м.г. Нарастването се дължи основно на по-високите разходи за персонал и на социалните плащания.

-------------

Повече подробности по изпълнението на бюджета в условията на коронакризата финансовото министерство дава за месец април. Данъчните приходи през първите четири месеца на годината са намалели с 416 млн. лв. до 11.549 млрд. лв.  Най-големият срив е при корпоративния налог - от 1.08 млрд. лв. преди година на 594 млн. лв. сега в края на април. Основна причина за това е изтегленият срок за деклариране и довнасяне на налога от фирмите за 30 юни.

Постъпленията от ДДС са намалели с близо 70 млн. лв. до 3.728 млрд. лв.

В същото време са се увеличили приходите от някои акцизи и подоходни данъци. В края на април в хазната са влезли 1.74 млрд. лв. от акцизи, което е с 23 млн. лв. повече. Основно този ръст се дължи на тютюневите изделия (събрани 909 млн. лв. при 862 млн. м.г.), докато при горивата и алкохола постъпленията падат. С въвеждането на извънредното положение от средата на март бяха затворени заведенията и вероятно това причината приходите от облагането на продажбите на алкохол с акциз да паднат от 87.6 млн. лв. на 84 млн. към края на април. Ограниченията за пътуване в страната пък са свалили приходите от акциз на горивата с 21 млн. лв. до 722.6 млн. лв.

От подоходни данъци постъпленията са се увеличили с 67 млн. лв. до 1.426 млрд. Единствено срокът за деклариране и плащане на данъка върху доходите на физическите лица, получени през 2019 г., не беше променен заради коноравируса.

В сравнение с миналата година растат и направени разходи - заедно с бюджетите на общините от януари до април те са за 12.991 млрд. лв., с около 515 млн. лв. повече. Увеличението се дължи на по-големите разходи за персонал и социални плащания. Напълно са замразени обаче капиталовите инвестиции - за четирите месеца на годината те са 77 млн. лв., което едва 2.6% от заложените в бюджета.

През април хазната отчита излишък от 1 631,5 млн. лв. От тях 443 млн. лв. са от европрограми. Според направената в началото на април актуализация на бюджета заради коронакризата той трябва да приключи годината с дефицит от 3.5 млрд. лв.

 

 

Ключови думи:

бюджет, дефицит, излишък
5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Въпреки кризата излишъкът в бюджета продължава да расте

01.07.2020

МИЛА КИСЬОВА

894 29
Парламентът одобри с две четения наведнъж пореден ремонт на бюджета

26.06.2020

МИЛА КИСЬОВА

526
Евролидерите не се разбраха за бюджета и възстановителния план

19.06.2020

544 3

Коментари

sega_veteran

Добър ден, тетко Маро.

Но, както се казва, по-хубавото тепърва предстои.

Кога и къде политиците са чували мнението на икономистите.

nottheone

баси мам@та... 1 млрд. по-малко за резпределение между наште..........

ми сега? ако некой се изежи защо не получава обещаното?

geo_19

Най-големият срив е при корпоративния налог - от 1.08 млрд. лв. преди година на 594 млн. лв. сега в края на април. Основна причина за това е изтегленият срок за деклариране и довнасяне на налога от фирмите за 30 юни.

 

 Фирмите плащат корпоративен данък през 2020 г. за финансовия резултата от 2019 г. Тогава нямаше коронавирус за да го обвиняваме него за "срива". А както се вижда от второто изречение - нещата ще се нормализират в края на юни и едва през юли ще може да се се направи отчет колко са събраните корпоративни данъци за 2019 г. Сега да се прави сравнение с предишната година е некоректно.

TRENDA

👍............а от друга - изтеглените срокове за деклариране и плащане на част от подоходните данъци (за ЕТ и земеделски производители), на корпоративния данък и на местните данъци и такси за 30 юни........

Хулиган

И сега как ще си плаща Горанчо наема?

http://www.drago.info/index.php/2018/02/02/kak-popwlnihme-danwchnite-deklaracii/

Влез или се регистрирай за да коментираш

×