Quantcast
"Овергаз" навърши 31 години | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

"Овергаз" навърши 31 години

Най-голямата частна газова компания у нас е изградила над 2500 км газоразпределителна мрежа
283
Логото на компанията

"Овергаз" празнува днес рожден ден. Най-голямата частна газова компания у нас е създадена на днешната дата преди 31 години - през 1991 г. Начело на "Овергаз" от основането й до днес е Сашо Дончев, известен и като успешен предприемач, и с благотворителната си дейност - подкрепя проекти в сферите образование, театър, изкуство, спорт, екология и др. "Овергаз" АД е собственик на дружеството - издател на в. "Сега". 

"Вложихме над 320 милиона евро в изграждането на над 2500 километра разпределителни газопроводи. Достигнахме до домовете на близо 250 000 български домакинства. Всеки месец предоставяме енергийна алтернатива на хиляди производствени предприятия, жилища, стотици училища, детски градини, болници и социални заведения",  посочват от компанията. 

Именно "Овергаз" слага началото на битовата газификация в България. Компанията е в авангарда на трудната битка за създаване на свободен и конкурентен енергиен пазар в страната ни. 

Преди 11 месеца "Овергаз Инк." привлече нов акционер. През юли 2021 г. американската Linden Energy, чиято стратегия предвижда увеличаване на ивестициите в Балканския регион, придоби 50% дял в българската компания.  Договорът бе подписан по време на форума "Три морета" в присъствието на американския посланик у нас Херо Мустафа. "Овергаз" е перфектният партньор, който от лидер на българския пазар може да се превърне в лидер в Балканския регион. Ние активно ще подпомагаме "Овергаз" в усилията за диверсификация на енергийния пазар в България с добавянето на нови източници на природен газ, единият от които е американски втечнен газ", каза при подписването на договора Стивън Пейн, президент на Linden Energy. Близо година по-късно темата за новите източници на синьо гориво е по-актуална от всякога.

През май т.г. "Овергаз инк." подписа с албанската Albgaz споразумение, което предвижда двете компании да си партнират по проекти за разнообразяване на доставките на природен газ на Балканите. Един от важните проекти в това сътрудничество е NG Vlora -  за  изграждане на газов терминал в албанския град Вльора. 

"На България й e необходим свободен, конкурентен и ликвиден газов пазар", не се уморява да обяснява основателят на "Овергаз инк." Сашо Дончев.

Ключови думи:

Овергаз, годишнина

Още

Сашо Дончев: Пазарът ще бъде залят с газ, ако държавата спре да пречи

04.08.2022

26311
Парламентът отбеляза 25-ата годишнина на държавния герб

21.07.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

125
Lіndеn Еnеrgу уведоми КЗК, че иска 50% от "Овергаз"

08.07.2022

289