Quantcast
Туроператори искат Гаранционен фонд за защита на потребителите | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Туроператори искат Гаранционен фонд за защита на потребителите

Сегашните застраховки срещу пропаднали пътувания и почивки не работят, недоволстват агенциите
514
 Илияна Кирилова
Големите морски курорти останаха полупразни това лято.

Да се създаде гаранционен фонд, който да обезщетява туристите при пропаднали пътувания и почивки, на мястото на сегашните застраховки "Отговорност на оператора", настояват от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

"С настъпването на COVID-пандемията си пролича, че задължителните професионални застраховки, които защитават потребители при фалит на туроператор или агент, не работят", заяви пред БНР Димитър Попов от ръководството на АБТТА. Още в началото на пандемията някои застрахователи прекратиха предсрочно договорите си по застраховката "Отговорност на оператора", която е задължителна по закон и без нея туристическите агенции не може да работят. Много спешно асоциацията трябваше да съдейства на своите членове, за да намери застрахователна компания, която да сключи нови договори с пострадалите над 100 фирми.

"Още преди да се появи пандемията ние работим по създаване на гаранционен фонд, защото законодателството ни в момента не отговаря на европейските директиви",  заяви Димитър Попов. Той обясни, че Гаранционният фонд, за разлика от туроператорската застраховка, ще дава 100% покритие на щетите за потребителя.

"Освен това в момента застрахователят няма никакво задължение да репатрира турист или клиент от дадена дестинация, когато туроператор изпадне в несъстоятелност. Така туристите трябва да се завърнат и чак тогава да предявят искове за излащане на обезщетения, което е абсурдно. Докато гаранционният фонд вади парите веднага, плаща на чартърната компания и прибира туристите в рамките на 24 часа“, разясни Попов.

Има два варианта за набиране на капитал в гаранционния фонд. От АБТТА са привърженици на датския опит - фондът да се пълни със символични такси от всеки пътник. "За размерите на българския пазар са напълно достатъчни 5 милиона лева, които може да бъдат събрани с такса от 1 лев", смята Попов.

Другият вариант е да се налеят средства от бюджета. "В момента при регистрацията си всяка туроператорска фирма плаща такса от 5000 лв., и тя няма нищо общо с размера на нормална такса за регистрация. Досега сме дали 12-15 млн. лв., искаме 5 млн. лв. от тях да се върнат във фонда", предлагат от АБТТА.

Министерството на туризма също отдавна предлага да се създаде подобен гаранционен фонд, който да защитава потребителите от фалит на туристически компании и превозвачи. Подобно предложение имало и от сдружението "Бъдеще за туризма". Затова браншът иска да се създаде работна група и заедно с експерти по оценка на риска, да разгледат предложенията и да се избере най-доброто.

ЗАКЪСНЕНИЕ

Туристическите фирми, които бяха първият и най-силно най-засегнатият от коронавируса бизнес, са обезпокоени и от драстичното закъсняване на безвъзмезната помощ от европейските фондове. Министерството на туризма едва преди седмица се похвали, че са договорени вече 10 млн. лв. от ОП "Иновации и конкурентоспособност" специално за осигуряване на оперативен капитал за справяне с последиците от COVID-кризата за фирмите, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност.

Все още схемата не е стартирала и най-вероятно достъпът до грантовете ще е възможен чак в края на годината. Освен това бюджетът е прекалено малък, защото се очаква около 1500 фирми да кандидатстват за помощта, заявиха от АБТТА. 

Още

Румънци масово анулират резервации за Великден у нас

13.04.2021

МИЛА КИСЬОВА

6567
Агонията на туроператорите се задълбочава

22.03.2021

МИЛА КИСЬОВА

3196
Отпуснаха нови 100 млн. лв. за безлихвени кредити за граждани

04.03.2021

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

1337