Медия без
политическа реклама

1500 ученици ще учат дуално по австрийски проект

Те са от 30 училища у нас и се обучават по 15 специалности

25 Юли 2023
През 2021 г. над 10 000 ученици са се обучавали по дуалната система
Илияна Кирилова
През 2021 г. над 10 000 ученици са се обучавали по дуалната система

Над 1 500 ученици от български професионални гимназии са включени в дуална форма на обучение по австрийски проект. Това стана ясно на среща на просветния министър проф. Галин Цоков с посланика на Австрия у нас Н. Пр. Андреа Икич Бьом. Проектът "Дуално обучение в Българи" стартира през 2014 г. и към момента по него се обучават ученици от 30 български училища в 21 населени места по 15 специалности. 

"Екипът на министерството на образованието и науката се стреми да осъществява още по-целенасочена дейност за прилагане на възможностите на дуалното обучение. Вашата подкрепа в този процес е много ценна", каза министър Цоков. Посланик Бьом изрази удовлетвореност от доброто сътрудничество между двете държави и заяви готовност да се набележат нови области на взаимодействие. Тя също открои важността на дуалното обучение и съобщи, че в Австрия около 35% от младите хора са включени в такава форма на подготовка и след завършване много бързо намират реализация на пазара труда. 

За насърчаване на изучаването на езика и литературата двете страни обменят лектори - по немски език в СУ "Св. Кл. Охридски" и във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", а по български език - във Виенския университет, стана ясно още по време на разговора. Студенти, изучаващи български език в Австрия, редовно взимат участие в летните езикови семинари в България, организирани от СУ и от ВТУ. Австрийската страна пък подкрепя подготовката и квалификацията на учителите по немски език в България в средните училища, като осигурява ежегодно по 3 места за участие в летни квалификационни семинари. 

В системата на висшето образование, освен традиционните лингвистични специалности в Софийския, Пловдивския и Великотърновския университети, в някои висши училища успешно се осъществяват съвместни програми в областта на икономиката, финансите, архитектурните и инженерните специалности, посочват от МОН. Австрийски библиотеки функционират към Софийския и Великотърновския университети, както и при международното дружество "Елиас Канети" в Русе, което се подпомага и ръководи от Университетската библиотека към Русенския университет.

Припомняме, че по последни данни на МОН броят на учениците в дуално обучение у нас се е увеличил 30 пъти за последните 6 години. Ако през 2021 г. те са били 10 450, през 2016 г. в дуална форма са се обучавали 353 ученици от 8 до 12 клас. От бизнеса обаче настояват за още по-голямо развитие в тази област - усъвършенстването на системата на дуалното обучение бе посочено от Икономическия и социален съвет като една от възможните мерки за подобряване на професионалното образование у нас, както и за акцентиране върху уменията.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ученици, дуално, Австрия

Още по темата