Quantcast
Европарламентът отвърна гневно на чешкия премиер | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Европарламентът отвърна гневно на чешкия премиер

Евродепутати били заплашвани и наричани "доносници и предатели" заради разкрити машинации на Андрей Бабиш с еврофондове
1 474
 ЕЮ Обзървър
Премиерът Андрей Бабиш нарече "доносници и предатели" инспектиращите го евродепутати

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли изпрати гневно писмо на чешкия премиер Андрей Бабиш в отговор на неговите нападки, че ЕП се меси във вътрешните работи на Чехия, предаде брюкселският сайт "ЕЮ Обзървър". Размяната на остри думи стана по повод инспекцията миналата седмица на Комисията за бюджетен контрол, която провери конфликта на интереси на милиардера Бабиш при усвояването на еврофондове от неговата компания "Агроферт фууд".
Като премиер, който участва в изработването на европейския бюджет и като ръководител на правителство, което разпределя полагаемите се на страната еврофондове, Бабиш не би трябвало да се възползва зма свои интереси от тях. Той твърди, че още през 2017  г. е прехвърлил компанията си на тръст, в който няма думата, но ревизията Комисията за бюджетен контрол установи друго - че той все още контролира "Агроферт". Затова на 19 юни ЕП прие резолюция, която призовава да се извърши "пълна проверка на разплащателния процес в Чешката република, и по-специално на  разпределението на еврофондовете за компаниите, които са притежавани пряко или косвено от министър-председателя и други членове на правителството".

Бабиш отвърна, че това е "проява на политически и медиен натиск върху чешката съдебна система и намеса във вътрешните работи".

Сасоли му писа, че бюджетният контрол е задължение на Европарламента и че е продължи. Освен това той изрази "голяма тревога от личните нападки" срещу евродепутати от Комисията по бюджетен контрол, които посетиха Чехия за проверката. Председателят на ЕП определи като "неприемливи провокации" смъртните заплахи към чешкия евродепутат от умерената десница Томаш Здеховски и неговото семейство, заради които е бил ппоставен под полицейска защита.

Бабиш отказа да приеме миналия петък делегацията на ЕП, защото по думите му председателката на Комисията за бюджетен контрол Мониха Холмайер е "ненормална", а двама чешки депутати от групата били "доносници и предатели".

В момента се води следствие срещу Бабиш по друга афера за злоупотреба с еврофондове от ферма, която уж бил извадил от "Агроферт", за да стане годна за европейско финансиране.

Още

Синът на чешкия премиер ще съди баща си

10.09.2021

791
Чехия: Далаверите на премиера са наша вътрешна работа

10.06.2021

5199
Кабинетът на Андрей Бабиш оцеля след трети вот на недоверие

04.06.2021

342