Quantcast
Черна гора иска затвор за нападения срещу журналисти | СЕГА
facebook
twitter

Медии

Черна гора иска затвор за нападения срещу журналисти

216
 Pixabay

Партия ''Права Црна Гора'' в управляващото мнозинство в Черна гора  предложи изменения в наказателния кодекс за въвеждане на затвор за заплахи или нападения срещу журналисти, предаде Balkan Insight. Според промените, журналистите ще бъдат третирани като хора с общественополезна професия като полицията и армията.

''Нападенията над хора, които вършат работа от обществено значение, като журналистите, са атака срещу демокрацията и свободата на словото. Истинското качество на демокрацията в една държава може да се измери с безопасността на нейните журналисти'', каза Марко Милачич, президент на ''Права Црна Гора''. ''Тяхната безопасност е приоритет, особено във времето, когато атаките срещу журналисти зачестиха'', добави той.

Промените определят журналистиката като работа с обществено значение и като професия, свързана с повишен риск за безопасността в областта на обществената информация. Депутатите предлагат убийствата на журналисти и други общественозначими лица да се третират като случаи, носещи лишаване от свобода не по-малко от десет години. Който застраши безопасността на журналистите със заплахи, ще бъде лишен от свобода от три месеца до пет години. Съгласно действащия кодекс, застрашаването на нечия сигурност води до потенциална глоба или една година затвор.

Измененията бяха предложени по инициатива на неправителствени организации и медийни съюзи, които на 29 март призоваха за по-строги наказания за нападения над журналисти и да им бъде даден статут на държавни служители. На 31 март правителството обяви консултация по идеята, заявявайки, че трябва да бъдат въведени по-строги санкции. Измененията вече бяха подкрепени от парламентарната комисия, а парламентът трябва да ги гласува до края на годината.

В своя доклад за 2021 г. Европейската комисия предупреди, че напредъкът на Черна гора в справянето с насилието срещу журналисти е бил ограничен, като посъветва пълно и ефективно съдебно проследяване на нападенията срещу журналисти. На 30 март последният доклад за правата на човека на Държавния департамент на САЩ също констатира, че атаките срещу журналисти остават сериозен проблем в Черна гора.

Още

Европарламентът осъди съдебния тормоз над журналистите
Сомалиец уби с нож британски депутат на среща с избиратели

15.10.2021

Обновена

1430
Президентът на Черна гора повежда религиозен бунт

05.09.2021

Обновена

8078