Quantcast
Фаворитът на ГЕРБ за шеф на БТА иска новините ѝ да са безплатни | СЕГА
facebook
twitter

Медии

Фаворитът на ГЕРБ за шеф на БТА иска новините ѝ да са безплатни

В медийната комисия се състоя изслушване на кандидатите
711
Кирил Вълчев е водещ на предаването "Седмицата" по радио "Дарик".

Новините на Българската телеграфна агенция трябва да са безплатни за всички български граждани и медии - и частни, и обществени. Информацията на БТА следва да е свободно достъпна и за чужденците, които се интересуват от нея.

Такова предложение направи кандидатът за нов шеф на БТА Кирил Вълчев, който преди седмица бе предложен от управляващото мнозинство. Вълчев е водещ на предаването "Седмицата" по радио "Дарик". Днес в комисията по културата и медиите се състоя среща с него и с другия претендент да оглави държавната агенция - Ивайло Данаилов, номиниран от БСП. Процедурата не предвиждаше гласуване, а новият шеф на БТА ще бъде избран на пленарно заседание. 

Вълчев поясни, че според него БТА не трябва да иска да получава пари от публикуването на новини, като в същото време трябва да продължи да предлага и специализирани продукти и услуги - sms-съобщения, архивни справки, обобщения по конкретни теми и др. Фаворитът за нов шеф на БТА се изказа и против практиката агенцията да провежда пресконференциите си на фона на рекламни пана, както и против отдаването на помещения под наем - в основната сграда на БТА и в пресклубовете в страната.   

В изложението си Вълчев заяви още, че новините на  агенцията трябва да се разпространяват по 4 начина- с текст и снимка, както е в момента, а също и с видео и аудио. В по-дългосрочен план новините трябва да се предлагат и със субтитри на английски език, каза още кандидатът на ГЕРБ.

В началото на изслушването шефът на медийната комисия Вежди Рашидов обърка името на внесения от самия него участник в конкурса, като го нарече Кирил Гоцев. Така се казва един от бившите директори на БНТ, управлявал телевизията между 2002 и 2004 г.

Вълчев заяви още, че БТА трябва да има кореспонденти във всяка община, а до изтичането на мандата - и във всички съседни държави, започвайки от Северна Македония. Той обеща още да увеличи броя на езиците, от които БТА превежда новини, като към английски, немски, френски, руски, гръцки, сръбски, турски и румънски се прибавят още испански, арабски и китайски.  

Конкурентът на Вълчев - Ивайло Данаилов, построи намеренията си върху мнението, че през последните години БТА е загубила влиянието си в обществото и ролята си в информационния процес. Изложението на кандидата на БСП бе доста по-кратко и без особена конкретика. Данаилов призна, че не разбира много от онлайн медии. Той започна с това, че "БТА би трябвало да се върне там, където беше много години".

"Едно време, когато работех във вестник, когато се съмнявах в нещо, казвах: Ще проверя в БТА. Отдавна този израз вече не се използва", даде за пример кандидатът на БСП. Той допълни, че по негови наблюдение в бюлетините на БТА има твърде много "незначителни" новини, а в същото време липсват добрите анализи.

Според Данаилов не говори добре за агенцията и фактът, че на обществото в момента е познато името само на покойния директор Максим Минчев, докато преди време в нея работили и други известни журналисти. Той посочи като отрицателна тенденция и това, че през последните години БТА е останала само с един кореспондент- в Брюксел. Данаилов коментира, че това трябва да се промени, "макар да е свързано с пари".   

Миналия четвъртък, когато бе последния ден за издигане на номинации за шеф на БТА, ГЕРБ внесоха в Народното събрание кандидатурата на водещия на предаването "Седмицата" по радио "Дарик" Кирил Вълчев. Името му бе предложено от шефа на медийната комисия Вежди Рашидов и от негови колеги от ГЕРБ в комисията. Преди това синдикатите в БТА също поискаха Вълчев да бъде избран за шеф на агенцията след кончината на досегашния директор Максим Минчев. Генералният директор на БТА се избира по специалния закон за агенцията, според който кандидатите задължително трябва да бъдат издигнати от депутати. От управляващато мнозинство изцяло зависи кой ще стане генерален директор на телеграфната агенция. БТА получава годишно 5 милиона лв. от държавния бюджет. 

В момента Вълчев, който е юрист по образование, е и адвокат на БТА. От 1993 до 1995 г. е бил репортер в редакция "Информация за чужбина" на агенцията. В мотивите на ГЕРБ се посочва, че "доказаните му професионални качества и безспорният му  обществен авторитет го правят достоен кандидат."

Отново в последния възможен ден БСП предложи шеф на БТА да стане Ивайло Данаилов. И той е работил в БТА, а също и в "168 часа", "Стандарт", "Труд". Бил е съветник в правителството на Димитър Попов, съветник на министър-председателя по времето на Тройната коалиция, както и на Пламен Орешарски. От 2014 до 2019 г. е член на Националния съвет на БСП и съветник в кабинета на председателя на социалистите. 

Часове преди края на номинациите журналистът Емил Спахийски, който щеше да бъде кандидат на "Обединени патриоти", се отказа от участие в състезанието. Той сподели във "Фейсбук", че  "мачът е свирен".

Още

Срещу 3 млн. лв. новините на БТА вече са безплатни

25.02.2021

459
Държавата плаща 3 млн. лв. за безплатен достъп до БТА

17.02.2021

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

762
Кирил Вълчев е новият шеф на БТА

27.01.2021

1081