facebook
twitter

Медии

Нова ТВ се раздели с кореспондентката си в Брюксел

Антоанета Николова ще отразява Европейския съвет за сайта EURACTIV България
Обновена
28 225
 Фейсбук профил на Антоанета Николова
Антоанета Николова (в червено) се снима на 5 февруари в коридор на Европарламента в Брюксел, където очакваше заедно със свои колеги да срещне главния прокурор Иван Гешев. Заедно с нея са кореспондентът на сп. "Клуб Z" Момчил Инджов и кореспондентката на БНР Ангелина Пискова. Отзад е издателят на сайта EURACTIV.bg Георги Готев.

Журналистката Антоанета Николова няма да отразява започващата днес (20 февруари) среща на върха на ЕС за Нова телевизия, съобщи базираният в Брюксел сайт EURACTIV.bg. Въпреки че не е уведомена официално, тя е научила, че сътрудничеството й с медията на Кирил Домусчиев е прекратено, заради присъствието й сред групата журналисти, отразявали двете посещения на главния прокурор Иван Гешев в Брюксел.

Гешев бе за първи път в Брюксел на 2 и 3 декември. Второто му посещение бе на 5 февруари.

И в двата случая постоянно акредитираните български журналисти към европейските институции, сред които е Николова, не бяха уведомени за визитите на Гешев, но въпреки това мнозина от тях успяха да ги отразят. Това очевидно не му хареса. Сега се оказва, че активността на Николова не се е харесала и на нейния работодател.

Въпреки всичко Николова ще отрази срещата на върха, но като кореспондент на EURACTIV България. Предложение за новото сътрудничество й бе отправено днес и тя го прие без колебание. “Много се радвам на това развитие. Всяко зло за добро”, коментира Николова. Тя е работила като дългогодишен кореспондент на Дойче Веле, Скай Италия, bTV и Нова телевизия.

Нова телевизия отрече твърденията, че Антоанета Николова е уволнена. "Като журналист на свободна практика ние работим с нея по стандартния начин – хонорар за всеки излъчен материал, като поредното плащане към фирмата на Антоанета Николова коректно и по график беше извършено тази седмица", се заявява в официална позиция на телевизията. На страницата си във Фейсбук Николова отрече, че не е била на договор в Нова тв.

"Благодаря на изданието [email protected] България за оценката и доверието. С уважение към фактите, задължително за хората, разпространяващи информация уточнявам, че работата ми през последните 5 години за NOVA не беше "на повикване" а по Договор от 1 юли 2104 год, подновяващ се на две години. Благодаря на Darina Срелска, която още тогава ме покани да работя за телевизия, с амбицията да има международна мрежа от кореспонденти, за да осигури експертна и автентична информация на българската публика. Благодаря и на екипа, с който работех през последните години, по-голямата част уви също вече вън от телевизията. Мога да навляза детайлно и документирано за това как точно действа от два месеца Новините на NOVA, но при толкова по-големи манипулации в ежедневието на публиката не си струва. Аз все пак имам късмета да живея и работя от години в свободна медийна среда, за разлика от толкова журналисти, чиито "работни" условия и проблеми с медийните работодатели остават невидими. Благодаря и на Georgi Gotev, който професионално се оказа свидетел на случилото се и просто не го подмина и не се заплете в адвокатски формулировки. Ѐ morto un papa, se ne fa un'altro"

 

За една година в “Нова телевизия” се случиха много промени, след като медийната група бе купена от братята Кирил и Георги Домусчиеви, напомня изданието. Преди две седмици Ива Стоянова, която бе дългогодишен шеф и дори собственик на свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски телевизия Канал 3, стана управител на Нова тв. Тя зае позицията на Вяра Анкова.

Ива Стоянова е поредният човек от “Канал 3”, който става част от екипа на Нова телевизия. В “Нова” първо дойде Миляна Велева от “Канал 3” и оглави дирекцията “Новини и актуални предавания”. По лична покана на Кирил Домусчиев от “Канал 3” в Нова тв се върна репортерът Васил Иванов, който стана водещ разследващ журналист. Други репортери от свързваната с Пеевски телевизия също се преместиха в Нова тв и други издания от медийната група.

При смяната на собствеността телевизията се освободи от разследващите журналисти Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, Марин Николов. В края на януари с телевизията се разделиха водещата Лора Крумова и режисьорът и автор на колажи Валдес Радев.

След смяната на собствеността на Нова тв от оперативното й управление бе оттеглена и покойната вече Силва Зурлева. Тя участваше в самото създаване на телевизията от края на миналия век, а след това бе член на борда на директорите и отговаряше за новините на “Нова броудкастинг груп”.

Оставка от “Нова тв” подадоха и няколко от продуцентите и водещите лица като Цветомир Семов, Диана Димова, Марина Цекова и Елена Гюрова. Махната бе и Виктория Бехар, която бе мениджър “Стратегическо развитие”.

Уволнен от спортния сайт “Гонг” бе Николай Александров, което доведе до напускането на целия екип създал предаването и сайта. Прекратен бе и договорът на изпълнителния директор на “Нет инфо” Христо Христов, който потвърди, че върху журналист от групата се оказва натиск.

За посветените зрители отдавна е ясно, че под ръководството на Домусчиев Нова телевизия се старае да хвали Иван Гешев и да критикува негови опоненти, включително президента Румен Радев. Въпреки това Гешев спомена името на Домусчиев сред “разните бизнесменчета”, които призова да не му “дават акъл”. “Нова” отрази изказването, като премахна от записа името на собственика си.

 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокурор от ВКП е арестуван заради хулиганство в болница

05.07.2020

2897 9
Прокуратурата върна президента Радев в политическата игра

30.06.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

23068 41
Оправдателни присъди под високо напрежение

28.06.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3540 11

Коментари

sega_reader

Сто и кое място беше ?

Evasion

Хм, шефовете на Нова явно живеят някъде из предцифровата епоха... Ако те не отразят едно събитие, винаги в дигитално-информационната ера, ще се намерят поне 10, които ще го отразят... и запаметят, така че няма нужда да горят новинарските бюлетини...

аман бе

"Хм, шефовете на Нова явно живеят някъде из предцифровата епоха..."

По-вероятно не им се мести още в Дубай или Абу Даби...

скайспирит

Нали искахте пазарни отношения? ? Ето ви ги - чорбаджиите плащат и поръчват музиката.  На който не му изнася - да си отвори собствена медия. А, вече има и социални мрежи, "Туба" и още десетки възможности за реализация.  

 

п.с. Съсловните организации ще измъцат нещо "за свободата на словото" и ще продължат да мишкуват и да си пазят топлите местенца (банките не чакат, когато дойде време за вноската за кредита/лизинга). 

Хулиган

КОЙ питаше за олигофрените?

...........................................

http://www.drago.info/

Влез или се регистрирай за да коментираш

×