facebook
twitter

Наблюдател

Политизация на пандемията тресе България

Този български "вирус" го имаме отдавна, затова ще плащаме и след COVID-19
12 613
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Нинова тепърва ще обяснява защо остана в опозиция на борбата с коронавируса.

Неспасяема работа - дори борбата срещу пандемията не успя да обедини българите. Имаше може би някакви пет минути, в които населението изпадна в паника, страх, размисъл или нещо подобно, след което тотално се раздели на враждуващи лагери и разделителната линия мина през отношението към мерките за борба с COVID-19. Който подкрепя НОЩ, значи подкрепя тиранина Боко, който чрез своите медии маши и глашатая Мутафчийски сее страх и мачка човешки права. Който подкрепя теоретичните постановки на доц. Мангъров - да плеснем с ръце и да се прегърнем, че да се заразим хубаво, да се натръшкаме и по-силните да оцелеят; който силно се бори за правото да тича из Витоша и да седи на пейките в парка с биричка в ръка - той е смел и доблестен гражданин, той е борец срещу хунтата, той е просто свободен. Той е перфектна изработка - Витрувиански човек. 

Цялото разделение, разбира се, минава през политическия вирус, от който спасение няма. Политическите партии не пожелаха да обединят сили срещу “невидимия враг”, което за политически пристрастните хора сигурно звучи нормално, но за хората, на които не им пука за ГЕРБ и БСП, това е просто импотентно и трагично, нефелно и тъпо. Така е - партиите ни дадоха възможност да ги наблюдаваме как се държат по време на извънредна ситуация - като рота войници, която се кара в окопа, докато отсреща врагът стреля. 

В първите дни на кризата групата на 


Борисов предприе навременни и достатъчни мерки Това е лесно доказуемо - все пак всички сме достатъчно информирани коя страна по кое време въведе своя пакет мерки и до какви последици доведоха те. Нашите мерки освен навременни бяха и едни от най-либералните в Европа - почти всички магазини продължават да работят, придвижването из страната ставаше свободно, а във и от областните центрове - с проформа бележки. Тези мерки имаха добър резултат, това е факт, който донесе удивително висок рейтинг на Борисов и Мутафчийски. Всичко изглеждаше повече от добре. Борисов правилно прецени, че това не е просто важна битка, а битка, която неминуемо ще спечели с малко "чук и танц" - дали след месец, два или пет - все тая - вирусът в крайна сметка ще бъде победен. Тук цялото нещо, което сигурно се нарича мозъчен щаб на БСП, тотално сгреши - червените останаха

 

опозиция не само на ГЕРБ, но и на битката с коронавируса 

 

Вместо да предприеме единственото правилно действие - да подкрепи мерките, докторите, да се опита да бъде на страната на победителите в тази обречена на успех битка, вместо социалистите да станат доброволци на първа линия и да бъдат инициатори на дарителски кампании, БСП застана отстрани и започна да нарежда като стара баба през телевизора. Левите хора инстинктивно предпочетоха опозиционността заради самата опозиционност. От самото начало те групово излъчват един силен сигнал - 


"Правителството и НОЩ продават страх"По няколко пъти на ден правителството и щабът ни плашат от тв екраните и т.н., и т.н. За да обяснят това свое прозрение, те твърдят две противоположни неща, които могат да бъдат обединени само от личността на доц. Мангъров - 1. Че това е само някакво грипче, нищо важно, 80% го карат безсимптомно, на крак и не е нужно да си съсипваме икономиката. И 2. - тази болест си струва борбата, но “предпочитаме гласа на разума” (по К. Нинова), т.е. да се борим с нея като шведите, леко, кротко до стаден имунитет.
Фактите обаче са други - този е вирус е 10 пъти по-смъртоносен от свинския грип (по данни на СЗО), а няколкото страни, които заложиха на стадния имунитет, се отказаха по-късно от идеята и сега са на върха на всичките черни класации - Великобритания, Нидерландия, Белгия. Швеция не се отказа, но е сред рекордьорите по смъртност. 

След това започна тежък ропот за... тестовете. Донякъде по-смислен разговор. Повече тестове ще извадят повече носители на вируса и ще развалят добрата статистика на Борисов. Но няма как да извадят повече трупове. Тестовете за откриване на антитела пък бяха и все още са дълбоко безсмислени - т.нар. масово тестване на Банско и на целеви групи като полицаите го показа. Откъде да се появят тези антитела, при положение че търсиш социална изолация?

Далеч по-смислени бяха критиките за липсата на проактивно тестване за търсене на носители - с PCR тестовете, с които директно се доказва наличието на РНК на вируса. Да, защото освен социалната изолация и СЗО и всички специалисти във всички гайдлайни препоръчваха да се търсят активно и носителите, и свързаните лица. Тук правителството каза - “ми няма откъде да ги вземем и това е положението”, и опозицията прекрати огъня. Така бързо, както прекрати огъня и за спорните икономически мерки. Вместо да съсредоточат критиките тук, опозиционерите се заеха да громят меките мерки - що затворихте парковете, що затворихте пазарите и т.н. И това в дни, в които в Атина, Белград и Истанбул хората нямаха право да напускат домовете си въобще... 

Тук мачът щеше да е свършил, ако

 

ГЕРБ не допусна две капитални грешки, 


които поставиха под съмнение цялостното й представяне. Зачестиха случаите в ромските махали и това нагледно показа липсата на проактивни мерки сред рисковите групи - нито в София, нито във Видин, нито в Лом, нито в Сливен, нито в Пловдив. Когато трябваше да действат в гетата, НОЩ и правителството действаха по измисления дебат за църквите и Великден - той е измислен, щото никой нормален човек не е очаквал, че по време на пандемия църквите ще бъдат пълни с българи, чиято вяра е по-скоро битово-обредна.

Щабът и Министерството на здравеопазването допуснаха втора грешка - въведоха мерки постфактум. Затварянето на София бе точно обратното на онова, което наричаме навременни и достатъчни мерки. То се случи, след като 80 000 коли напуснаха столицата. Това беше тичане след събитията, напипване на ситуацията - точно както историята със задължителното носене на маски.

ГЕРБ допусна и трета грешка. При доброто развитие на ситуацията, с което се хвали, правителството трябваше вече да лансира план за излизане от кризата. Ясен, с конкретни стъпки и приблизителни срокове. Вместо това властта се втвърди, все по-често говори за свършващите “чували за трупове“, за предстоящ всеки момент пик на случаите, за идваща криза в болниците. Деймос и Фобос. Така ГЕРБ захрани опасенията, че извънредната ситуация им харесва, че е добре да се управлява с декрети, че не се стремят към бърза нормализация. Отговорът не закъсня - не БСП, а Движение ”Възраждане“ заговори за национален протест ”за правото на българите на нормален живот“...

Всички тези грешки си имат цена. Част от тази цена ще се плати на следващите избори, друга ще се плаща в интензивните отделения на болниците. А всички заедно ще плащаме още дълго време, защото допуснахме тотален крах на обществения диалог, напълно игнорирахме доводите за сметка на опорните точки и стадната си принадлежност. Този вирус не се лекува. 
 

P.S. В този текст неслучайно няма да намерите нищо за градската десница, колкото и да търсите. Тя, в лицето на Христо Иванов, подкрепи мерките на Борисов, след което така се изолира, че никой не я видя до убийството на Милен Цветков. Тогава незнайно защо десните хора свързаха дрогирания убиец с мерките срещу вируса, които опразнили улиците така, че той да развие огромна скорост?! Имаше и други безсмислици, казани в онази нощ... 

Още

Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3167 1
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

4985 91
ВСИЧКО ЗА ПАНДЕМИЯТА НА 21 МАЙ

21.05.2020

761
×