Quantcast
Тайните на Слави Т. Трифонов са залогът за политическата развръзка | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Тайните на Слави Т. Трифонов са залогът за политическата развръзка

Колкото и да му се иска, лидерът на ИТН не може вечно да управлява чрез статуси в социалните мрежи
28 488
Слави Трифонов наяве.

Слави Трифонов вече е явление. Стоейки вкъщи и без предизборна кампания, направи партията си втора сила на 4 април. На 11 юли е на път да я направи първа, след като не записа и един присъствен ден в парламента като депутат. В карантина или не, кандидат-депутат или не, при големи или малки скандали в държавата, него го няма публично от плът и кръв. Той е фейсбук статус (Слави Т. Трифонов). И така задава посоката на вятъра – най-дигиталният политик в дигиталната ера.

Тия дни Трифонов се отказа от място в следващия парламент и настана кратка кавга. Коментатори предрекоха срив на ИТН заради решението му, той отвърна: „Истината ще стане ясна вечерта на изборите”. В този спор той е прав, тъй като вотът за него е ирационален.

 

Той е новият месия на България,

 

много по-малък от предишните, но все пак месия. Дали е бил авер с Борисов, с мутри, чалгар ли е или не, свършил ли е нещо в краткия парламент или просто се е изгаврил със статута на представител на народа ... – всичко това няма значение. Ако ще сега на Карибите да се оттегли за месец, едни 600 000 българи (вероятно и повече) ще го провидят като най-загрижения всеотдаен чистач на българските обори. От една страна те са доста мръсни, а от друга – българинът обича без (само)критичност да се заплесва по спасители.  

По-интересната тема около Трифонов е друга. Той очевидно има много тайни, политически и лични, които, живейки като фейсбук профил, се превръщат в истинска мистерия. Именно отговорите й са ключът към заплетената политическа развръзка в България.

Тайна е дали Трифонов наистина смята да въвежда мажоритарни избори в два тура, партийна субсидия от 1 лв. и другите нереализирани искания на референдума от 2016 г. Той  неведнъж е казвал, че именно заради тях влиза в политиката.

 

Ако ще управлява – това е, за да ги сбъдне.

 

Само че нито една партия – независимо дали е протестна или от статуквото, не ги прегръща накуп. Ако Трифонов твърдо смята да реализира желанията на референдума, значи няма да намери партньори за каквато и да е коалиция. Ще управлява все някой, но не и той. Ако ще пет пъти през три месеца да се ходи на избори.

Втората тайна е как ще задържи при себе си депутатското мнозинство. Историята сочи, че новите партии бързо се разпадат. Депутатите на „Атака” например бяха дисциплинирани чрез запис на заповед, при ГЕРБ ушите и ръцете на Цветан Цветанов вършеха тази работа. Около Симеон Сакскобургготски спояващ елемент бе сладостта на властта, но още първият мандат се превърна в епос на разпада на царското войнство. Досега не е коментирано публично как точно Трифонов ще задържи единна партията си. А трябва, защото рисковете се огромни, още повече, след като не е депутат. Всъщност, ситуирайки се като лидер на сянка, той

 

взаимства от късните Ахмед Доган и Иван Костов.

 

А му е твърде рано да е като тях.

Третата енигма е има ли въобще план в главата на Трифонов – за каквото и да е. Тръгна на избори (4 април), ама не ходи по предизборни срещи. Стана депутат, но депутатства единствено в клетвения ден. Сега вече няма да е народен представител, защото знае да носи отговорност, обаче я носеше и като формален такъв; кани се да я носи от „една друга институция – като му дойде времето”. Точно такива мисловни конструкции роди Трифонов, те издават единствено тактика „Ден да мине, друг да дойде”.

Четвъртата тайна е може би най-важна – здравословното му състояние. Темата е деликатна, неприятна за публично обсъждане, но вече не е просто лична, защото Трифонов е сред главните политически фактори. Трябва да е ясно - позволява ли здравословното му състояние да е пълноценен политик. Ако да  - ситуацията е една. Ако не – значи няма да е нито премиер, нито президент.

Така или иначе, Трифонов трябва да се въплъти. Досега поведението му носеше успех. Но няма да е за дълго.

Ключови думи:

Слави Трифонов, избори, ИТН

Още

БСП има 24 часа да реши подкрепя ли кабинет на ИТН

24.07.2021

Обновена

7714
Слави засега изчегърта само думата "коалиция"

22.07.2021

ПЕТЬО ЦЕКОВ

10420
ИТН кани на преговори за кабинета и ДПС

22.07.2021

Обновена

Екип на Сега

6263