Медия без
политическа реклама

5000 участници се пускат по новия маршрут на Софийския маратон

02 Окт. 2019
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Организационният секретар на "София - европейска столица на спорта" Анатоли Илиев показва картата с новия маршрут на Софийския маратон. През 2019 г. наградният фонд ще бъде 63 000 лв., като призьорите ще вземат 8000 лв. за първо, 4000 лв. за второ и 3000 лв. за трето място.

Около 5000 души ще се включат в тазгодишното издание на Софийския маратон на 13 октомври, обявиха организаторите. Очаква се сред тях да има около 850 чужденци от над 50 държави. Заявка за участие са подали елитни състезатели от Кения, Етиопия и Мароко.

През тази година състезанието ще се проведе по нов маршрут, а участниците в класическата дистанция 42,195 км ще направят само две обиколки, а не четири, както в предишни години. Новият маршрут е сертифициран с бронзов стандарт от международната федерация по лека атлетика (IAAF) и се подготвя от повече от година.

Старт-финалът ще е на площад "Княз Александър I" пред Националната художествена галерия. Трасето минава между президентството и министерския съвет, по бул. "Мария Луиза" до пл. "Лъвов мост", обратно до ул. "Алабин", след това по ул. "Гурко" и ул. "Раковски" до Военния клуб, по бул. "Цар Освободител" до Софийския университет, по бул. "Васил Левски" и бул. "Дондуков" през моста "Чавдар" по бул. "Владимир Вазов" и по обратния път. Освен маратон, ще се проведе и полумаратон на 21 км, както и старт на 10 км.

"Софийският маратон се развива и вече има ярък международен характер. Новото трасе преминава през много символични за столицата места и това го рекламира като част от бързо развиващия се, особено сред младите хора по света, туристически и спортен туризъм", каза зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?