Quantcast
Е-платформа позволява всеки да регистрира дървета с цел опазване | СЕГА
facebook
twitter

Технологии

Е-платформа позволява всеки да регистрира дървета с цел опазване

Експериментът тече в Стара Загора като граждански опит за паспортизиране на парк "Бедечка"
1 322
 Фейсбук

ИТ приложение позволява всеки човек да може да паспортизира дървета само чрез няколко движения на пръста. Разработката е на старозагорския специалист Петко Петков, който е част от гражданското сдружение „Запазете Бедечка“. Именно идеята за опазване на местния парк е в основата на начинанието, но платформата позволява регистрация на всички дървета в града. Досега паспортизация в Стара Загора е извършвана частично от институциите. Приложението на Петков засега е експериментално и не е "припознато" от местната управа, но според него то може да изиграе значима роля. "Липсата на информация помага на посегателствата срещу природата. "Няма дървета там, има само храсти" - такъв често е мотивът за застрояване. Сега информацията ще е налична и може да се противодейства", коментира Петков.

Приложението се казва PlanZ (planz.zaralab.org). Чрез него дърветата се регистрират върху карта с помощта на геолокацията на мобилния телефон. Нужно е просто да се направят и изпратят от 3 до 5 снимки. След няколко секунди с помощта на машинно самообучение (Machine Learning) дървото бива разпознато и цялата информация се попълва автоматично. В по-голямата си част приложението работи на български и има препратки към „Уикипедия“.

Засега само потребители със специални права могат да регистрират неограничен брой дървета. Стандартните потребители имат по 2 свободни идентификации на месец.

Още

Онлайн тормоз! Какво да правим?
Вземи ПУП-а, та го удари в ОУП-а в отчайващата битка за един парк

17.06.2021

ДИЯН БОЖИДАРОВ

4086
Машини шетат из парк "Бедечка" край Стара Загора

31.05.2021

1124