facebook
twitter

Технологии

Репички ще растат на Луната

179

Ако искаме да живеем на друга планета, трябва да отглеждаме храната си там. Учени от НАСА и други космически агенции отдавна се опитват да отглеждат растения в космически условия, но досега все още няма ясен отговор кои земни растения биха издържали в почвата на Луната, примерно. Астронавтите на Международната космическа станция няколко пъти са се опитвали да отглеждат растения без гравитация, растящи на друга планета, където има друга атмосфера, различна от земната.

И така - сред 100-те годни за консумация видове на планетата Земя, най-добре ще се отглеждат на Луната репичките. Защо? Причината е много проста - репичката покълва много бързо и тя вече е тествана в космоса.

Ученият Макс Коулман се заел със задачата да отглежда "лунни" репички. Той и неговият екип симулирали химичните и физическите условия на Луната. Поради ограничените ресурси, лунната почва се „играела“ от пустинен пясък.

Учените са тествали няколко различни състояния, при които са се опитали да „накарат“ растението да покълне. Репичките покълнали дори при най-негостоприемни условия, включително при условия на липса на влага.
„Не можем да пресъздадем перфектно лунните условия на Земята, но се опитваме да се доближим максимално близко. Затова смятаме, че репичките ще растат там", казват от екипа. 

Ключови думи:

репички, луна
Все още няма коментари

Още

НАСА ще купува прах и камъни от Луната

23.09.2020

364 3
Луната вече е картографирана

01.05.2020

436 1
Тръмп подписа заповед за усвояване на ресурсите на Луната

07.04.2020

2368 51

Влез или се регистрирай за да коментираш