facebook
twitter

Здраве

Летните алергии могат да бъдат контролирани

504
 Pixabay
За да се наслаждаваме на лятото, трябва да обръщаме внимание на знаците, които ни дава тялото.

Слънце, плаж, море – лятото е дългоочаквано време за мнозина, но за хората с алергии определено е доста труден сезон, особено за тези с непоносимост към полени или определен вид храни, които изобилстват точно през топлите месеци. През най-горещото време на годината се увеличават и проблемите, свързани с различни възпаления и свръхчувствителност, предизвикващи подуване, кихане и сърбящи очи.

Макар алергиите да подлежат на контрол, някои не са никак безобидни, затова е важно да обръщаме внимание на знаците, които тялото ни дава. Ето какво още е добре да знаем за летните алергии.

 

Какво ги причинява и какви са симптомите?

 

Драстичната промяна в температурите – от студено към горещо – е идеална почва за алергиите. През лятото влажността е по-голяма, поради което гъбичките от земята, растящи върху мъртва трева и листа, се увеличават и причиняват някои алергии. 5-6 са най-честите причинители на летните алергии, които могат да имат най-различни проявления.

Един от тях е цветният прашец, който се носи във въздуха през всеки сезон. Ако в края на пролетта той се образува от тревите, през лятото говорим за полените на плевелите, заради които много хора започват често да кихат, появяват се силна хрема, дразнене и зачервяване на очите и др. Макар полените да не могат да се избегнат напълно, специалистите съветват да не ползваме вентилатори, да не се тича на открито в дните с много сухо, топло и ветровито време, косата да се измива преди лягане, за да не се пренесе прашецът в леглото, да се перат дрехите, с които сме били през деня.

Някои хора могат да се окажат алергични към сезонни плодове или ядки – ако внезапно им се появи сърбеж около и в устата, устните и езика, ако се получи подуване в резултат на поглъщането на някои от най-силните храни алергени като бадеми, орехи, фъстъци, череши, праскови, сушени сливи, ягоди, малини и др. Симптомите включват дрезгавост, затруднено дишане, астма. Ако човек подозира, че може да е алергичен към някоя храна, трябва да се консултира със своя лекар за изясняване на причинителя.

Сериозни алергични реакции могат да предизвикат и ужилванията от пчели, оси и насекоми. Най-често срещаните симптоми в тези случаи са подуване на лицето, езика или гърлото, проблем с дишането, уртикария, сърбеж или подуване в по-големи части на тялото (не само на мястото на ужилване), дори диария или гадене, виене на свят, крампи в корема. Ако човек има алергия към насекоми, е добре да носи със себе си препарат, изписан от лекар, винаги когато е навън. Сред другите съвети са да е със затворени обувки сред природата, да не оставя подсладени напитки и да не използва твърде силни парфюми, тъй като те привличат насекомите.

Мухълът е друг причинител на алергични реакции като неприятна кашлица или сърбеж в очите. Има различни видове плесени и човек може да е алергичен само към един вид. Съветът е да се контролира влагата в дома, да се отстранят течове на вода в бани, мазета и др. Разновидност на лятната алергия е алергията към плесенните гъбички, както и към домашни кърлежи или акари, които виреят особено успешно във влажна и топла среда. Поради замърсяването на въздуха озонът в него например става по-активен през топлите месеци заради силните ултравиолетови слънчеви лъчи и също може да доведе до възникване на алергия.

Добре е да се избягва и контакт с отровния бръшлян. Покрит е със специфична смола – като мъзга, и съдържа токсичен химикал. Най-често вирее около големи водоеми, реки и потоци, но го има и в много дворове. Смята се, че времето за развитие на алергична реакция е от 48 до 72 часа след контакт с бръшляна. Симптомите обикновено започват с тежък сърбеж, зачервяване, подуване и изгаряне, поява на мехури.

Въпреки че са силно препоръчвани за предпазване от изгаряне и увреждане на кожата, понякога и слънцезащитните продукти могат да предизвикат алергия – например кожни раздразнения. Те може да са от парабените – химикали, използвани като консерванти. Затова е важно внимателно да избираме летните лосиони и да не използваме такива с изтекъл срок на годност.

 

Какво да правим?

 

Всеки вид лятна алергия има различни симптоми и най-добре за изясняването и лечението ѝ е човек да се обърне към алерголог. Той ще направи нужната диагностика, ще назначи изследване или кожни тестове за установяване на отговора на организма към определен алерген. При доста алергии е нужно приемането на лекарства. Някои от антиалергичните препарати се продават свободно без лекарско предписание, други изискват такова. Най-достъпни от тях са например препаратите с антихистаминово действие, назалните спрейове и капки, свиващи съдовете, капки за очи с антихистаминов и противовъзпалителен ефект.

Други алергии могат да се повлияят добре, ако се избягва даденият алерген – например не се излиза сутрин рано, когато полените са най-много, често почистване на дома, по-малко влага, използване на медицинските маски за лице, които намаляват вдишваните навън алергени, и др. Поради жегата през лятото винаги е добре човек да приема повече течности, както и да яде повече храни, за които е по-малко вероятно да доведат до алергия, като домати, краставици, дини.

 

----------------КАРЕ!!!!!!!!!!----------------------

СЛЪНЧЕВА АЛЕРГИЯ

И слънчевите лъчи за някои хора могат да бъдат непоносими – най-често предизвикват поява на обрив върху изложените на припек области (шия, лице, деколте и ръце), съпроводен със сърбеж, болка и дразнене. Причината не е напълно изяснена, но се предполага генетично предразположение. Смята се, че слънчева алергия може да се прояви във всяка възраст, но най-често между 20 и 40 г.

Диагностицирането й не е много трудно, тъй като самите пациенти вече са установили връзката между излагането на слънце и обривите. Ролята на лекаря е да потвърди диагнозата и да определи различните форми на слънчева алергия. Разбира се, има и по-тежки случаи, които изискват и по-дълги, уточняващи изследвания, като кожна биопсия, кръвни изследвания, фототест и др.

Най-често срещаната форма на слънчевата алергия е полиморфната светлинна ерупция – характеризира се с поява на сърбящ обрив. Той възниква няколко дни след първото излагане на кожата на слънце и отслабва след няколко седмици, като веднъж възникнало, заболяването се повтаря всяка година. При редовна употреба на слънцезащитни продукти появата на обрива може да бъде контролирана. При този вид слънчева алергия често се прилагат системни антихистамини, а при по-тежки форми – кортикостероиди.

Фотоалергичната и фототоксичната реакция на кожата се появяват при излагане на слънце на кожа, върху която предварително са нанесени различни химични вещества (например козметични продукти, в които има специфични парабени) – при нея се появяват обриви върху третираните кожни участъци, а тези, които не са мазани, остават без обриви. По-висока фоточувствителност може да възникне и след прием на някои антибиотици (тетрациклини), диуретици, нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен, диклофенак и др. В подобни случаи често се прилагат локални стероидни кремове и охлаждащи компреси.

Фито-фотодерматит например се развива при досег на кожата с растения с фотосенсибилизиращ потенциал и последващото й облъчване от слънчева светлина – в резултат се появява сърбящ обрив на мястото на въздействието. При соларната уртикария пък върху изложените на слънце части на тялото до няколко минути след излагането на слънце се появява уртикариален обрив, който сърби силно, но и минава бързо.

Ключови думи:

алергия
Все още няма коментари

Още

От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

1092 16
Личният лекар ще подсеща със SMS, че е време за преглед

20.11.2019

509 1
Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

08.11.2019

202 5

Влез или се регистрирай за да коментираш