Медия без
политическа реклама

До 363,66 лв. ще получават догодина хората с увреждания

Тристранката обсъди нова линия на бедност за 2025 г.

16 Септ. 2024Обновена
Pixabay

363,66 лв. ще е максималната месечна финансова подкрепа за хора с увреждания от 2025 г. Сега хората с над 90% степен на увреждане с чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност, пенсия за военна инвалидност, пенсия за гражданска инвалидност или наследствена пенсия получават 299,82 лв. Максималната помощ за бедни пък се повишава от 260,37 лв. на 315,81 лв. Тя се полага на хората без доходи, които живеят сами.

Социалните помощи и подкрепата за хора с увреждания са обвързани с линията на бедност, която от 1 януари 2025 г. ще се повиши с 21,3% - от 526 на 638 лв. С 21,3% ще е и увеличението на всички плащания, които са обвързани с този показател - освен вече споменатите, тук са и някои семейни помощи за деца. От него се определя и достъпът до социална пенсия за старост. Новите суми не са посочени в документите към проекта на постановление, изчисленията са на "Сега". От социалното министерство пък припомниха, че с линията на бедност се повишава и еднократната помощ за покриване на инцидентно възникнали жизненоважни потребности. Нейният максимален размер ще нарасне от 1578 лв. на 1914 лв.

Предложението на правителството за линията на бедност за 2025 г. бе обсъдено днес в националния съвет за тристранно сътрудничество. В съвета правителството консултира със синдикатите и работодателите въпросите на жизненото равнище - често социалните партньори имат доста забележки по предложенията, но органът е само съвещателен и становищата в него не влияят задължително на решенията.

Новият, по-висок размер на линията на бедност ще подобри социалната закрила за уязвимите групи, тъй като по-голям брой хора и семейства в затруднение ще получават подкрепа от държавата в по-голям размер, коментира социалният министър Ивайло Иванов. По този начин относителният дял на бедното население в България след социалните трансфери се очаква да намалее с 2,3 процентни пункта - до 20,6% от населението на страната, посочи той.

На заседанието работодателските организации подкрепиха проекта, но критикуваха, че от обосновката му не се вижда колко хора и кои уязвими групи ще получават по-високи помощи догодина благодарение на увеличението и какво ще е отражението за бюджета. Синдикатите обаче имаха забележки към методологията и към размера. КНСБ смята, че линията трябва да е по-висока - 667 лв., а методологията да се ревизира.

Продължаваме да настояваме, че трябва да има целево разработена потребителска кошница, така че да сме сигурни, че с тези политики изваждаме хората от бедността дори и с малко, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА. Той изтъкна, че у нас 30% от населението живеят в риск от бедност, което е три пъти повече в сравнение с данните за Чехия, Полша и Словения. КТ "Подкрепа" подкрепи по принцип предложения размер, но Атанас Кацарчев се съгласи с мнението на Димитров, че групата на бедните в последните години не се променя.

За определяне на линията на бедност се ползват изследването на доходите и условията на живот по методика на Евростат. Така едни и същи показатели се използват в политики по доходите, по социалното включване, в сферата на социалното подпомагане, в областта на правата на хората с увреждания и др.

В мотивите към предложението се цитират данни, публикувани през 2024 г., според които под прага на бедност от 638 лв. са били 1,325 млн. души или 20,6% от населението. Долу-горе такъв е делът на бедните от доста години. Относителният дял на бедните преди социалните трансфери е 45,3% - т.е. ако нямаше социални помощи, почти половината население щеше да е под линията на бедност. Сред работещите бедните са 11,7%. Неравенството в разпределението на доходите за лица под 65 години е 7,5%.

Тази година финансова подкрепа по закона за хората с увреждания би трябвало да получават над 670 000 души средномесечно, показват данни от мотивите. Планираният брой подпомогнати по закона за социално подпомагане е 54 971 лица и семейства през 2024 г., а по линия на подкрепата за деца помощи ще получат още 4800 деца месечно.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

линия на бедност

АНКЕТА "СЕГА"

Ще гласувате ли по същия начин, по който гласувахте на предните избори?