Медия без
политическа реклама

4777 са останали без работа само за един ден

5282 са в болнични заради карантина, съобщи социалният министър Деница Сачева

02 Апр. 2020Обновена
Деница Сачева
Илияна Кирилова
Деница Сачева

Натискът върху социалната система сериозно се увеличава - във вчерашния ден е достигнат пик от 4777 нови безработни, ежедневно се издават по около 700 болнични, 2000 души са поискали социални помощи от началото на извънредното положение. "Готвим се за най-лошото, но все пак очакваме най-доброто", каза днес на брифинг социалният министър Деница Сачева.

"Данните не са застрашаващи, те са динамични, системите са на място, имаме достатъчно средства в момента, но искаме актуализация с оглед да осигурим ликвидност и да се подготвим за най-лош сценарий", коментира тя.

За периода от 13 март до 1 април в бюрата по труда са се регистрирали 31 643 души, като вчера на борсата са излезли 4777 души. 3327 от тях са посочили като причина за освобождаването им пандемията. Сачева отбеляза и че 7281 безработни са започнали работа по време на извънредното положение, като за един ден - вчера, са наети 683 души (още по темата - тук).

На 23 април трябва да стане факт и голямо съкращение в "Стомана Индъстри" в Перник. БНР съобщи, че на 23 март са били дадени предизвестия на 301 работници от металургичната фирма. Това се е наложило поради спад в производството и срив на цените на продукцията заради кризата с коронавируса. 

От 13 март досега НОИ е издал 5282 болнични листа по обща причина "карантина". Броят на болничните, издадени по указание на РЗИ за карантина във връзка с епидемията от коронавирус е 2072. Общият брой на всички болнични е 176 086. Ако миналата седмица средният брой на издадените болнични е варирал между 300-350, то от началото на тази седмица този брой варира вече от 680-700 на ден, каза министърът.

Към момента 23 000 души получават социални помощи в страната, нарастването е все още само с 2000 души, посочи още социалният министър. 24 133 са действащите договори за личен асистент, но заявления са подали 32 389 души.

Сачева повтори и какво вече е пренасочено към най-уязвимите групи - 45 млн. лв. от оперативната програма за развитие на човешките ресурси се пренасочват към общините за осигуряване на патронажна грижа, като разчетите са тя да достигне до 45 000 души. Топъл обяд ще се дава до 19 юни на почти 18 000 души, като за целта Агенцията за социално подпомагане получи 5.1 млн. лв. от бюджета. Предстои също и предоставяне на индивидуални хранителни пакети на близо 40 хил. души в нужда - тази програма е съвместно с БЧК.

"Кризата има различни лица, различни измерения, например в много български общини се появяват онези хора, които в обичайно време са невидими за нас – бездомни и просещи. Голяма част от тях в момента нямат прехрана заради липсата на обичайния поток от хора, които да им дават пари. Ние мислим и за тези хора, като правим програма с БЧК, насочена към тях. Ще помогнем и на хора, които нямат лични карти", каза Сачева.

Социалният министър отново призова от 7 до 23 април да се осигурят "чисти коридори" в пощите до 12 часа, за да могат пенсионерите спокойно да получат пенсиите си. Пенсията може да се предостави и у дома, или да се получи чрез упълномощен представител, напомни Сачева, но и за двете възможности човек трябва да излезе - или до нотариус за заверка на пълномощно, или да подаде заявление до началника на пощенската станция. НОИ предоставя и трета възможност, която е подходяща в този случай - получаване на пенсията срещу подпис и лична карта на пенсионера от съпруг (съпруга), пълнолетни деца или родители на пенсионера.

По-късно днес се очаква социалният министър да издаде специална заповед за спазване на безопасни условия на труд в условията на епидемията.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще гласувате ли на предстоящите парламентарни избори?