Quantcast
Гешев сезира КС за незаконния добив на подземни богатства | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Гешев сезира КС за незаконния добив на подземни богатства

Обновена
11 930
 БГНЕС
Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев заведе поредно дело в Конституционния съд. Този път - за да защити правата на хора, чиито движими вещи подлежат на конфискация, защото са ползвани за престъпление, без собствениците им да са участвали в престъплението. Това е петото конституционно дело, което Гешев инициира от началото на годината.

Става дума за част от алинея на чл. 240а от Наказателния кодекс, който съществува от 2017 г. Чл. 240а регламентира до 6 години затвор и от 1000 до 20 хил. лв. глоба за този, "който извършва добив на подземни богатства без предоставена концесия или когато действието на предоставената концесия за добив е спряно". Гешев вижда проблем в алинея 7 на въпросния текст, който гласи, че "превозното или преносното средство, послужило за превозването или пренасянето на предмета на престъплението, се отнема в полза на държавата и когато не е собственост на дееца, освен ако стойността му явно не съответства на тежестта на престъплението". Според него частта "и когато не е собственост на дееца" нарушава Конституцията.

От съобщението на прокуратурата не става ясно има ли данни колко души са пострадали от този текст в НК, нито и изобщо колко дела за нерегламентиран добив на подземни богатства се водят.

Наказателната отговорност е лична, а в оспорената част на разпоредбата макар и отнемането да не е изрично формулирано като наказание, на практика се санкционират лица за чужда вина, което е конституционно нетърпимо като противоречащо на принципа на правовата държава, пише Гешев до КС. И допълва, че собственикът на тази вещ понася индивидуална тежест за чужда вина и няма никакви правни средства да защити законните си интереси. "Тези лица нямат права нито в досъдебното производство, нито в съдебната фаза на процеса. Те дори може изобщо да не знаят за засягането на собствеността им", се посочва в искането до Конституционния съд.

В искането до КС се посочва, че възможностите за държавна намеса в частната собственост са строго ограничени. Принудителното безвъзмездно отчуждаване на определени от закона движими вещи, принадлежащи на граждани, които нямат отношение към извършеното престъпно деяние, при това без да им е осигурена възможност да защитят интересите си, представлява груба и неоправдана намеса в неприкосновеното право на собственост.

Искането на Гешев до КС идва само дни след като правителството реши да сезира съда за правомощията на главния прокурор в опит да ги ограничи. Делото на кабинета още не е постъпило в съда. Делата в КС се разпределят на съдиите по реда на постъпването им. Делото, заведено от Гешев сега, вече е разпределено на Филип Димитров. Ако до постъпването на делото на правителството няма друго искане, това за правомощията на Гешев ще отиде при Таня Райковска.

 

Още

Гешев предложи шефа на следствието за втори мандат
Чистачът на политическата мафия вече е неудобен играч
Кабинетът пробва да ограничи през КС властта на Гешев

21.09.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

2577