Quantcast
Глобяват две болници заради пререждане при ваксинациите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Глобяват две болници заради пререждане при ваксинациите

На шефовете на "Сердика" и "Св. Лазар" ще се наложи имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв.
2 263
 Илияна Кирилова

На две болници са връчени актове за нарушения заради пререждане при ваксинирането на приоретните групи. Това става ясно от съобщение на Столичната регионална здравна инспекция. 

След проверка на инспекцията са съставени актове за установяване на административно нарушение на управителите на Многопрофилна болница за активно лечение „Сердика“ ЕООД и Специализирана болница за активно лечение „Свети Лазар” ООД, посочват от СРЗИ.

Актовете са на основание чл. 5, ал. 2 от Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България и т. 4 от от Заповед № РД-01-726/23.12.2020 г. на министъра на здравеопазването. Според нея имунизационната кампания трябва да започне приоритетно, като обхваща лица от целевите групи, определени с фази I-V на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България.

Според плана в първата фаза следва да се имунизира медицинският персонал на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник фармацевти и друг помощен персонал. Втората фаза включва потребители и персонал на социални институции, учители и персонала на ферми за отглеждане на норки. Третата - служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности, 4-тата - възрастни хора на и над 65-годишна възрасти и лица с придружаващи хронични заболявания и 5-тата - уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.

За нарушението, съгласно чл. 229, ал. 3 от Закона за здравето, ще се наложи имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв.

Преди 2 седмици стана ясно, че сред първите ваксинирани е и моделът Гери Дончева, която сама пусна в социалните мрежи клип как се ваксинира. Видеото предизвика бурни реакции в социалните мрежи, въпреки обясненията й, че е попаднала в първата група имунизирани в болница “Сердика”, тъй като е нейн пиар. "Аз съм служител на лечебното заведение. По трудов договор длъжността ми е координатор "Пациенти" и също така се грижа за връзките с обществеността. Тоест отговарям на всичките запитвания на пациенти, които изпращат на онлайн платформите ни", обясни тя, цитирана от Нова тв.

Управителят на болницата д-р Методи Янков също коментира, че освен електронно, Дончева общува с пациентите и лично. "Получихме ваксините в сряда и трябваше да имунизираме тези, които са ни под ръка, защото дозите имат срок на годност", обясни тогава директорът на лечебното заведение. Според него нямало и точно дефиниция, какво е първа линия. "Някой може ли да ми каже какво означава „на първа линия”? Ако това са само хората, които са в отделението, какво да кажем за лекарите и сестрите, които са в кабинетите, които са на регистратурата, които са в непосредствен контакт с болни", попита още Янков.

Коментарът на Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб също бе в тяхна полза - "като обслужва болни, защо да не се ваксинира, стига болницата да е получила разчетените бройки", попита той.

Миналата седмица стана ясно, че 24 души в Сандански са прередили първата група за ваксинации.

 

Ключови думи:

глоба, болници, ваксинация

Още

От 8 март спира плановият прием в болниците в София

05.03.2021

504
Как се ваксинирах за няма и 8 часа

03.03.2021

ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ

12467
Зелените коридори отново отвориха стихийно

01.03.2021

Обновена

1697