Quantcast
Изборно напрежение в Турция провокира намесата на полицията | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Изборно напрежение в Турция провокира намесата на полицията

Търговията с гласове прехвърли границите на България - появиха се сигнали за нередности сред сънародниците ни в Молдова
Обновена
7 576
 БГНЕС
Без сериозна опашка преминава гласуването в посолството ни в Лондон.

Заканите на български политически сили, че ще наблюдават активно и отблизо гласуването в Турция, произведе инциденти.

В двете секции в квартал "Авджълар" на Истанбул в началото на изборния ден е настъпило напрежение, след като партиен застъпник е обявил, че ако избирателите попълват декларациите си извън секцията, при това с чужда помощ, значи нарушават закона. Става въпрос за документа, който трябва да попълни всеки български избирател в чужбина, ако не е обявил предварително, че ще гласува. От години тече спор дали декларацията трябва да се попълни от гласоподавателя пред секционната комисия, за да докаже по този начин, че владее български език, или може да я донесе предварително попълнена.

Застъпникът на партията е бил изведен от секцията от турската полиция, за да бъде идентифициран, разказва БНР. На място е бил представител на българското консулство, който е казал, че застъпникът трябва да бъде допуснат вътре.

От Централната избирателна комисия (ЦИК) са изпратили указания до посолството ни в Анкара, с които са разрешили компромисен вариант по казуса – декларацията може да се попълва и извън секцията, но да се подписва пред секционната комисия. От външното ни министерство малко по-късно съобщиха, че подобно указание е било пратено спешно до всичките ни посолства и консулства. Стана ясно, също така, че едва в изборния ден ЦИК е взела становище по въпроса, макар че той отдавна стои пред нея.

Другият инцидент е в Бурса, където двама български граждани са се спречкали помежду си пред секцията в българското консулство в града, твърди bTV. Мъж и жена от Бургас, представящи се като наблюдатели от името на партия, която не участва в изборите, са поискали да влязат в секцията, за да упражняват контрол и да наблюдават вота. Български изселник, представител на парламентарна партия, обаче не ги е допуснал, като твърдял, че те нямат право. След това двамата мъже се спречкват в градинката пред консулството.

Според изселника мъжът и жената от България са провокирали хората в секцията и той ще пусне жалба срещу тях.

В ранния следобед БНР съобщи за сбиване пред секцията в консулството в Бурса. Засега не се разбира дали става въпрос за същия инцидент. Описанието, което дава Седик Йълмаз от местна изселническа организация, звучи различно. „Това е било (конфликт – бел.ред.) между двама избиратели, на опашката двама души (са казали – бел. ред.): Първо аз ще гласувам. Обаче охраната се е намесила и казаха: Разделихме ги. В момента, казва, няма никаква такава ситуация“, уточни Йълмаз. Единият участник в сблъсъка е бил отведен в полицията за разпит, но не е арестуван.

Уплах от машината

Машинното гласуване се оказва неособено популярно в съседна Турция. В Бурса, където живеят много наши изселници, голяма част от хората се отказват, като видят, че трябва да гласуват с машина, и се насочват към секции с хартиени бюлетини, разказва Нова ТВ.

Хората могат да изберат къде и как да гласуват, затова досега те го правят предимно с хартия. Например до обяд гласувалите в секция без машини са повече от 200, докато в такава, в която има 2 устройства, избирателите не надминават 100. В една от секциите с машинно гласуване в Бурса са се развалили и двете устройства, като техникът на място е успял да поправи едното.

По-различни информации обаче дойдоха от Истанбул, където избиратели са останали доволни от новата технология. "Всичко е на екрана, вижда се. Достатъчно е да го знаете, да имате очила", цитира БНР местни гласоподаватели.

На задграничния фронт всичко е спокойно

Като цяло изборите в чужбина протичат спокойно - без затруднения, нерви и големи опашки, за разлика от предния вот на 4 април, когато избирателните секции по света бяха двойно по-малко от сега, а активността - много висока, и доста желаещи да пуснат бюлетина не успяха да го направят. В ранния следобед от ЦИК съобщиха, че са им известни два случая на неработещи машини - едната е в Испания (спряла за кратко), а другата в Турция.

„Българите в чужбина масово избират да ползват машините“, коментира пред bTV дипломатът Калин Анастасов - една от водещите фигури във външно министерство по организацията на вота в чужбина. До обяд са гласували около 40 хиляди наши сънародници, от които над 22 хиляди са ползвали устройстваат, а 17 хиляди - хартиени бюлетини. По оценките на МВнР избирателната активност е по-слаба в сравнение с предните избори на 4 април.

 

Рокади в секционните комисии

Един от най-сериозните проблеми при провеждането на избори – постоянната тревога дали ще са налице достатъчно хора за попълване на секционните избирателни комисии, се прояви отчетливо и на тези избори.

В деня за размисъл на 10 юли Централната избирателна комисия (ЦИК) беше принудена да освободи близо 60 членове на комисии и да ги замени с други. Предложенията за новите попълнения идват от политическите сили и от външно министерство (което най-вероятно означава, че са местни българи - доброволци). Най-много са новите хора в секции в Турция и в Обединеното кралство, където са и най-много местата за гласуване извън страната.

Това беше 7-ото поред подобно решение на ЦИК. На 6 пъти преди това от началото на юли комисарите трябваше да правят такива рокади.

Напрежение и в Молдова

БСП пък съобщи за нередности в Молдова в изборния ден. "Сигнал за купуване на гласове в полза на ДПС беше изпратен от представителите на Коалиция "БСП за България" за секцията в Комрат, Молдова. Гласоподаватели са извозвани с автобус, като са им раздавани по 500 молдовски леи /50 лева/ на ръка. По информация на БСП, в секциите в Тараклия, Комрат, Чадър Лунга и Вулканещи, отново в Молдова, поради нееднократно нарушаване тайната на вота при заснемане с телефон на попълнени бюлетини в полза на ДПС, е взето решение  в изборното помещение да се влиза без мобилни устройства. В секциите на територията на Република Молдова се гласува с хартиени бюлетини", се казва в съобщение на социалистическата партия.

Още

Петков и Василев искат още партии в "Продължаваме промяната"

24.09.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

142
"Сиела" си поиска и 14 млн. лв. наем за машините за изборите

22.09.2021

637
Двойните избори ще глътнат 124 млн. лева

20.09.2021

279