Quantcast
Кирил Петков: Кампанията ни ще струва под 1 милион лева | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кирил Петков: Кампанията ни ще струва под 1 милион лева

В "Продължаваме промяната" очакват предизоборната им коалиция да е от повече от две партии
7 538
 Кирил Петков/Фейсбук
Кирил Петков подаде документите за регистрацията на коалицията.

"Наши приятели с абсолютно чист бизнес вече заявиха готовност да спонсорират кампанията ти. Обещанията засега са за около 600 000 лева. Смятам, че разходите в кампанията ни ще са под 1 милион лв. Готовност за спонсорство показват най-вече компании от IT сектора. Разбира се, всеки с чист бизнес е добре дошъл. Даренията ще бъдат обявени на сайта ни, който се подготвя в момента", заяви водачът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в предаването "ЕвроДиков".

По отношение на канадското си гражданство той съобщи, че няма да отиде до посолството на Канада в Букурещ, за да вземе документа, че вече не е нейн гражданин. "На 21 април направих волеизявление, че се отказвам от това гражданство. На 20 август ми бе съобщено, че не съм. Не ми е нужен документът. Има дело в Конституционния съд, ще видим решението. Смятам, че волеизявлението ми е по-важно. Представете си, че бях не канадски, а руски гражданин, който е против "Руски поток" и Русия отказва по тази причина да признае волеизявлението ми. Т.е. Русия, а не България ще решава кой може да участва в управлението", аргументира се Петков.

След изборите

Той потвърди, че другата седмица "Продължаваме промяната" ще има разговори с ИБГНИ и ДБ за следизборна коалиция. Що се отнася до ИТН, Петков съобщи, че не затваря вратата пред никого, но ще изчака Слави Трифонов "да преосмисли леко начина си на комуникация". Освен това Петков каза, че не вярват толкова в дясната политика на ИТН и бюджетните им ястреби, които държат на нулев бюджетен дефицит. "За нас нулевият дефицит е нищо, ако има пенсионери, които живеят под линията на бедност", заяви Петков. Той заяви, че реформата на съдебната система и смяната на Гешев като главен прокурор не е второстепенен за тях въпрос и в тази посока много ще разчитат на експертизата на ДБ.

Нови партньори

Макар че могат да разчитат на две партии за участие в парламентарните избори на 14 ноември, бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев продължават да търсят съюзници. Ще има и други формации, все още преговаряме, коментираха пред „Сега” по-рано днес от пресцентъра на „Продължаваме промяната”. На 22 септември Петков подаде заявление в Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация на коалицията, която двамата с Василев представляват. Тази вечер Петков заяви, че предпочитат повече малки партии, за да бъде коалицията стабилна. 

„Продължаваме промяната” засега включва формациите „Волт” и „Средна европейска класа” (СЕК). Няма никакъв проблем обаче съставът й да бъде разширен. Законът го позволява. Според Изборния кодекс всяка коалиция, която успешно се е регистрирала в ЦИК, може да подаде заявление, с което да промени наименованието и състава си. Срокът за това е до 35 дни преди изборния ден. Хронограмата на ЦИК, по която се организират предстоящите избори, посочва 9 октомври като крайна дата за такива промени.

Това означава, че „Продължаваме промяната” разполага с предостатъчно време, за да се разшири с нови партии. Наименованието на коалицията едва ли ще се промени – Петков и Василев бяха категорични, че това е името, с което искат да се явят на вота.

Интересно е да се отбележи, че СЕК участва в последните избори на 11 юли именно по този начин. Тогава бургаската партия се опита да се регистрира като коалиция, в която, освен самата СЕК, влизаше и партия „КОЙ – Компетентност, отговорност и истина“. Изглежда обаче задругата между двете формации се е разпаднало скоропостижно, тъй като тогавашният лидер на СЕК Георги Манев подаде заявление до ЦИК, че напуска коалицията.

Причината за края на партньорството стана ясна малко по-късно, когато Манев поиска да се присъедини към друга регистрирана коалиция – „Национално обединение на десницата” (НОД). В това обединение водеща роля играеше партия КОД на Петър Москов – бившият здравен министър във второто правителство на Бойко Борисов. ЦИК се съгласи и НОД участва на изборите със СЕК в състава си – но получи едва 0.29% от гласовете.

 

ЗАМИСЛИ

Кирил Петков и Асен Василев ще оглавят листите на "Продължаваме промяната" в родните си градове - Пловдив и Хасково. Това се разбра след тяхна среща със симпатизанти на коалицията в града под тепетата на 23 септември.

Бившите министри потвърдиха намерението си да проведат разговори с "Демократична България" и ИБГНИ следващата седмица. Целта е сключване на споразумение, в което да изяснят общите принципи на едно евентуално бъдещо коалиционно управление на трите формации.

Петков и Василев не изключиха възможността да проведат и разговори с ГЕРБ и ДПС. Но поставят условие - партиите на Бойко Борисов и Ахмед Доган да признаят своите грешки - например за ексдепутата от ДПС Делян Пеевски.

 

 

 

Posted by Продължаваме промяната on Thursday, September 23, 2021

Докато Петков говореше пред журналисти, пловдивчанка изсипа вода от прозорец над него. Впоследствие жената обясни, че не знаела какво се случва долу.

Още

Бойко Рашков и отцепници от ИТН водят листите на ПП

14.08.2022

13894
Асен Василев по повод офертата на ДБ: ПП не е дясна

14.08.2022

8252
ЦИК назначи за шефове на РИК хора от ГЕРБ и ДПС

12.08.2022

5664