Quantcast
Маркет Линкс: ГЕРБ взема над 22.5%, а ИТН вече е трета сила | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Маркет Линкс: ГЕРБ взема над 22.5%, а ИТН вече е трета сила

Коалицията около "Петков-Василев" събира подкрепа около 11%
Обновена
12 076
 Снимка: Скрийншот Би Ти Ви

Изборите "2 в 1" за президент и парламент, които ще се проведат на 14 ноември, ще стимулират избирателната активност. Това показват резултатите от най-новото социологическо проучване, финансирано и реализирано съвместно от Би Ти Ви и "Маркет Линкс". Сондажът е проведен сред 1076 души над 18 г. в страната в периода 14-20 септември 2021 г., по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Общо 77% от анкетираните отговарят, че ще гласуват, а 14 на сто, че няма да отидат до избирателните секции на 14 ноември. 9 процента от запитаните все още се колебаят.

Ако извънредните парламентарни избори бяха днес, над 22,5% от заявилите, че ще гласуват, биха избрали коалицията ГЕРБ-СДС.

Всяка една от следващите четири формации има потенциал да бъде втора политическа сила заради малката разлика в момента, сочи още изследването.

БСП получава 14,5 на сто. "Има такъв народ" и "Демократична България" - съответно с 13,5% и 11,9%.

Коалицията около бившите министри Кирил Петков и Асен Василев събира около 11% подкрепа. Според проучването, тя черпи своя ресурс от повечето политическите сили, с изключение на ДПС, но и от негласували на последните избори.

За ДПС биха гласували 9,8% от анкетираните. Коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме" е загубила част от подкрепата си и е в рисковата зона около 4%.

Под 4-процентовата бариера за влизане в парламента остава и "Възраждане".

БЕЗВРЕМИЕ

"Разочарование на хората от случващото се - че втори парламент не можа да излъчи редовно правителство, създава усещането, че сме в едно безвремие", анализира резултатите от проучването Добромир Живков, шеф на "Маркет Линкс", в четвъртък сутрин пред Би Ти Ви. Той посочи, че очаква по-високата мобилизация за гласуване, още повече, че ще имаме уникална ситуация – избори "2 в 1". Президентските избори  и липсващи алтернативи на Радев, изглеждат като предизвестени, което може да повлияе на изборната активност. Но прогнозата е тя да бъде по-висока от вота през юли, допълни Живков.

По думите му все още се "открива протестен вот срещу модела на управление на ГЕРБ, но сега конфигурацията на политическите сили е различна, имайки предвид подкрепата, която получават основните играчи". 

"От март месец не сме излизали от стилистиката на предизборните кампании. Партиите имат поведение, което да мобилизира техните избиратели. ГЕРБ са най-активни, мобилизират с противопоставянето на Радев и служебното правителство. Те са мобилизирани на предел – може би са стигнали тавана, и  може и да не успее да възстанови по-високите резултати от предишни избори. ДБ са също с висок процент на мобилизация, но виждаме разколебаване на електоратите на БСП и ДПС. "Продължаваме промяната" е една нова партия, което може да е причина за по-ниска мобилизация на ИТН. Новата политическа сила може да промени нагласите към останалите партии", обясни социологът изследването.

Запитан кои партии имат реален шанс да участват в управлението, Живков отговори: "Първите три места са окупирани от партиите на протеста, както и от новия политически проект. В тази група попада и БСП, която има идентичен дял с ИТН. Дали БСП излезе от партиите на статуквото – това ще покажат резултатите от следващите избори. ИТН губят определено енергия, защото обществото я възприема като основен виновник за провала да бъде съставен редовен кабинет през юли".

Още по темата:

 

 

Още

Борисов отказа да отговаря за кметове на ГЕРБ, срещнали се с Пеевски

26.10.2021

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

10606
Листите на ГЕРБ – предимно изпитани кадри и малцина новаци

11.10.2021

Екип на Сега

4176
Корнелия Нинова призна, че не е ваксинирана

24.10.2021

Обновена

10395