Quantcast
В НС ще плащат заплатите в брой заради депутат без банкова сметка | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

В НС ще плащат заплатите в брой заради депутат без банкова сметка

Обновена
17 452
 БГНЕС
Иван Димитров (вляво) и Иван Славов от ДБ по време на заседанието на временната комисия за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание в сряда.

Куриозен случай лъсна по време на обсъждането на промените в парламентарния правилник от временната комисия, която се занимава с него. На заседанието в сряда беше прието депутатите да не са задължени да получават възнагражденията си по банков път, ако не желаят, или нямат сметка. Това предизвика спор между председателя на комисията Настимир Ананиев и депутатите от ГЕРБ Анна Александрова и Христо Гаджев. В него се намеси и народният представител от ДБ Иван Димитров, който каза, че няма банкова сметка и не желае да си открие, разказва БНР.

"Има доста голяма част от депутатите, които получат над 10 000 лева", каза Ананиев. "Аз съм шокиран от тази информация, че има народни представители, които взимат заплата по-висока от тази на председателя на НС. Дълбоко се съмнявам да има такъв и това според мен е лъжа“, заяви Гаджев. Ананиев обясни, че към основната заплата има добавки за комисии и процент за стаж. "Няма нужда да гледаме фишове, за да сметнем, че това е напълно възможно, но въпросът е, че тогава караме Народното събрание да влиза в хипотеза да нарушава закона, което за мен не е редно. Защо някои няма сметка в 21-ви век или може би е запорирана е някаква друг тема", обясни Ананиев.

Очаква се обаче пленарната зала да приеме заплатите да се плащат само по банков път, а "Демократична България" да подкрепи това.

Депутатът без сметка от ДБ - Иван Димитров, по професия е адвокат с практика в Разлог. Той е зам.-председател на парламентарната група на "Демократична България". Според имотната му декларация, подадена пред КПКОНПИ през юли при сформирането на 46-ото НС Димитров има ливада в Добринище и офис в Разлог. Не е декларирал налични средства и влогове, а само задължения - кредитна карта за 5000 лв., кредит от 432 436 лв. към Юробанк и 4500 лв. за издръжка на двете му дъщери. През септември кредитът от 432 436 лв. вече е деклариран не към банка, а към фирма "Колект БГ" - фирма за събиране на кредити.

Още

ДБ: Да се готвим за национализация на руски активи

13.05.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

10437
Закъсалият автотранспорт в София се оказа със скъп договор за газ

12.05.2022

4412
Гръцки самолет ще патрулира в Черно море с българска поддръжка

11.05.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1476