facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Починалите от коронавирус у нас вече са 21 души

Нараства броят на заразените медици
Обновена
4 815
 Снимка: Пресцентър МС

19 са новите потвърдени случаи на заразените с коронавирус у нас за последното денонощие, 541 са вече общо заразени, съобщи на сутрешния си брифинг началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Увеличението на случаите е 3.6% в сравнение с вчера. 5.5% от всички случаи са медицински персонал - 30 души. 17 от тях са лекари, осем - медицински сестри, петима - друг медицински персонал. От медицинския персонал 22-ма са заразени по време на работа, а 7 души са от Спешна помощ.

Починалите от COVID-19 вече са 21, тази сутрин е починал мъж на 72 г. от Пещера. Вчера починаха трима пациенти - 49-годишен мъж и две жени – на 75 г. и на 60 г., и тримата в „Пирогов“. Делът на починалите е 3.7%.

Излекуваните и изписани от лечебни заведения пациенти с COVID-19 са вече 39.

Мутафчийски съобщи още, че 210 са заразените, настанени в болница, а лежащи в интензивно отделение са 22-ма. 

Няма нови области с потвърдени случаи, в София са 15 нови пациенти, в Благоевград, Стара Загора, Хасково и Смолян са по един. Четири лица завърнали се от почивка в чужбина.

Само стотина от общо 15 899 теста у нас са за препотвърждение на инфекцията, съобщи още Мутафчийски.

На въпрос за данните за заразените българи в чужбина той уточни, че единствената информация в щаба е от българските посланици и то най-вече в "горещите точки". Знае се за починал българин в Лондон.

В Северна Италия по последна информация има 10-ина заразени българи.

При около 80% от заразените с COVID-19, както са и световните статистики, заболяването протича леко и хората се лекуват вкъщи. Това каза пред Би Ти Ви зам. директорът на ВМА и началник на катедра "Инфекциозни болести" полк. доц. д-р Георги Попов.

"От тези 80% при 8-10% се наблюдава влошаване. Преценяваме всеки ден тяхното състояние и ако се налага, ги молим да дойдат в болницата, а това също не е много лесно. Трябва да се осигури специализиран транспорт. Сега "Бърза помощ" е абсолютно задръстена, съчувствам на колегите. По-лесно е да оцениш, че болният има нужда от настаняване в болница, отколкото да го транспортираш от дома му до болницата", заяви заместник-директорът на ВМА.

Нова лаборатория за изследване за коронавирус се открива днес в "Пирогов". С PCR-тестове ще работят молекулярни биолози от Българската академия на науките. До дни ще бъдат разкрити и допълнителни лаборатории на други места в столицата и страната. Това ще даде възможност дневно да бъдат обработвани около 3000 проби.

В Белодробната болница "Света Анна" започва да работи лаборатория с генетични методи за доказване на Covid-19.

Проби ще се изследват и в „Александровска“ болница, както и в Столичната РЗИ.

Директорът на Центъра за заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев открои трите групи, които ще бъдат изследвани приоритетно:

"Всички болестни прояви на медицински персонал, това е най-важното. Първи прояви при затворени работещи колективи, свързани с икономическа, стопанска и административна дейност. И всички хора с прояви на пневмония, особено двойна пневмония", каза Кантарджиев, цитиран от БНР.

Нови лаборатории са разкрити още в Пловдив и Плевен. Професор Кантарджиев посочи, че страната ни спазва основни препоръки на СЗО.

По данни на Министерството на здравеопазването близо 16 хиляди теста за Covid- 19 са направени в лабораториите у нас от началото на дейността им.

Реорганизация на клиники и отделения в „Александровска“ болница  ще подпомага медиците в отсяването на пациентите с коронавируса от останалите случаи.

В Първи хирургичен блок на „Александровска“ болница ще се настаняват само пациенти с развита клинична картина и/ или доказана коронавирусна инфекция, съобщават от лечебното заведение.

Хирургичната и урологичната клиника ще се преместят във Втора хирургия.

Спешно отделение на партерния етаж ще обслужва всички линейки с пациенти, съмнителни за коронавирусна инфекция, съобщават още от „Александровска“ болница.

Във всички филиали на Центъра за спешна медицинска помощ в Благоевград има обособени помещения за изолиране на съмнителни  пациенти със симптоми  за коронавирус.

Основни проблеми  за спешните екипи са кадровият дефицит и  осигуряването на защитни костюми.

Има ясни указания  за схемата на известяване  при съмнения за коронавирус и начина на действие от страна на спешните медици, каза  директорът на областната  структура д-р Красимир Михайлов. "Би трябвало да се обадят, ако имат проблем на личния лекар, и обикновено личният лекар ги прехвърля към нас".

Въпреки недостигът на  кадри в Спешната помощ, засега екипите се справят с извънредната ситуация.

Може да се появи обаче проблем  с осигуряването на защитни костюми и предпазни средства, макар че даренията не са спирали, каза още Михайлов.

100

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Математикът в НОЩ: Отиваме към изхода на кризата

25.05.2020

Обновена

12247 131
Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3170 1
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

4985 91

Коментари

Страници

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Тук имаше лекари, но в последно време поизчезнаха. Аз имам един такъв въпрос. Третират ли се по различен начин пациенти с остри респираторни цаболявания, които са носители на COVID-19 спрямо такива, които имат същите симптоми, но не са носители на вируса? Накратко казано борбата с вируса борба с причината ли е, или е борба със следствията?

3biri

И как да е борба с причината, като лекарство срещу причината няма!? Естествено е, че борбата е срещу симптомите.

loom

19 е добре. Още 3-4 дни с под 20 и можем да започнем да се надяваме за достигане на така чаканото плато.

Compay
снимка на Compay
Още 3-4 дни и ще имаш поредното ЛиШче. То ще е препис от ЛиШчето което ще получат началниците ти... Иначе вървим не към плато , а към блато. Блатото на глада.
Звън®
снимка на Звън®

да започнем да се надяваме за достигане на така чаканото плато

Епидемията като планински поход . Генерал-майор проф. д-р Мутафчийски, месия и водач на прехода за достигане и преминаване по Провадийското плато. После групата се отправя към нос Емине. След кратка почивка туристите с бодра крачка поемат на запад към връх Ком. Там ще бъде определена новата цел на социалния експеримент.

3biri

Ако мериш брой новозаразени, платото е достигнато преди дни. Ако мериш брой заразени, няма да бъде достигнато скоро.

stillwater

драги ми каспърчо,

колко от тия от птп са умрели, докато чакат да се освободи уред за командно дишане ?

Щото аз такава "грипна" епидемия досега не съм виждал, да не стигат респиратори.

ето тук да четеш:

https://www.dnes.bg/top-novini/2020/04/06/misterii...

Каспър

Починалите при ПТП са 24 от 8-ми Март до днес.

 

mi6osp.

Тази радост е первезна и малоумна. 

 

Преди 6 месеца нямаше починали от К 19 през последните 100 века

Ежедневно броят на починалите от К 19 расте. 

Така ли е с жертвите от ПТП? 

3biri

Ако вчера е имало 1000000 загинали при ПТП и днес загине 1 броят пак ще расте. Освен това ако пуснат нов модел БМВ и с такава кола бъде убит човек, логиката ви ще е приложима.

mi6osp.

Хъм, не сте обърнали внимание на "расте"/динамика на процеса /. 

 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Работя за укрепване на имунитета:

щом по ТВ се появи мутра от ГЕРБ и коалиция, изключвам звука.

И с останалите политици -- пак така. Новини от страната и света -- това да.

loom

С. Курц: Неограничена свобода на пътуванията ще има, след като разполагаме с ваксина

 

"Неограничена свобода на пътуванията, такава каквато я познавахме, няма да има докато не разполагаме с ваксина или с ефикасни медикаменти", заявява категорично канцлерът.

По-нататък Курц подчертава, че не може да си представи да бъде победена болестта в Австрия, а след това безотговорно да бъде внесена отново в страната от други държави. Като дългосрочна цел той посочва отварянето на европейските граници, като предупреждава, че в сегашната извънредна ситуация не бива да се правят прибързани погрешни стъпки.

 

 

Ето ти едни новини от чужбина. Дали са гербаджии с лиШчета, а ?

R.Atkinson

Не Круц определя европейските трендове.

Категоричността, с която ги очертава, означава че са му били съобщени.

Впрочем Круц изпълнява нарежданията и лиШчетата от енп, скъпи, енп от своя страна също ги получава.

Джиджи

Ето ти едни новини от чужбина.

А аз ще постна тук кратка информация, свързана с горното изказване на Себастиян Курц,

която постнах преди малко в темата "Всичко за пандемията на 6 април".

 

Тази информация съм препечатила от 2 вестника – "Дневник" и "24 часа", тъй като

е свързана с евентуалното реално ОГНИЩЕ на разпространение на "короната" в Европа.

 

КУРОРТЪТ ИШГЪЛ В АВСТРИЯ – ТАЙНИЯТ РАЗВЪДНИК НА КОРОНАВИРУСА В ЕВРОПА

 

Дълго време се смяташе, че Италия е основният източник на заразата с коронавирус в Европа. Тези дни обаче стана ясно, че едно друго място в Европа е таен развъдник на вируса – курортът Ишгъл в Австрия.

 

https://www.dnevnik.bg/evropa/2020/03/19/4043289_i...

P.S. А информацията от в-к "24 часа" /пак там!/ е доста по-подробна и още по-интересна. 👼💃

 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

19 е добре. Още 3-4 дни с под 20 и можем да започнем да се надяваме за достигане на така чаканото плато.

 

Ахъм! Като тестваме по 16 000 души на два месеца, "платото" ще дойде заедно с първите два Ф-16 от Америка. И тогава ще сме първенци в света по брой умрели от "установените заразени".

Compay
снимка на Compay
Обяснявам като за гербаджия. ЛиШчетата които ви дават са преписки от лиШчетата които дават на началниците ви. Всички началници във всички страни по света - Тръмп, Путин , Си , Макрон , Меркел , Курц и Мурц ... са на лиШчета в момента. На едни лиШчетата са малко по-подробни. На други са по-одялкани , според IQ-то. Че са приключили със свободата , демокрацията, свободното движение на хора и т.н. е ясно на всеки с IQ над гербаджийското. Курц е една от радиоточките да ни го съобщи.
Erato
Комуняга нищо не може да обяснява. Комуняга може да срича от лишчетата, които въведе другарката им съселова. Други лишчета няма. Медицински факт.
Звън®
снимка на Звън®

2021 година - спомени от бъдещето

 

 

21 май 2021, петък

401 са вече жертвите на коронавируса в България, съобщи новопрозведеният в по-горно звание, вече генерал-лейтенант проф. д-р Мутафчийски. Той разясни, че продължаваме уверено да вървим по платото, което много му напомняло за Провадийското. Мутафчийски докладва за две нови жертви на ненаситния вирус. Едната е от София - 87 годишният Станой Ш., пенсионер, вдовец, бивш локомотивен машинист. Починал е у дома си, заобиколен от двамата си сина, котката и по-младата си любовница. Преди да издъхне той е споделил, че се чувства отлично, но щом Родината е пожелала, ще се пренесе хекатомба пред олтара на Ковид-19. Станой категорично е отказал да бъде профилактично интубиран.

 

- Сипи една ракия за изпроводяк, а тоя маркуч си го заври у гъзо! - е казал той на изпратения да го посети дежурен лекар.

 

Проф. Кантарджиев поясни, че Станой е избран според алгоритмите на щаба, динамичния епидемологичен модел на БАН и профила на издирваните лица, изготвен в лабораторията по криминална вирусология на МВР. 

 

Генерал-лейтенант Мутафчийски каза, че втората жертва е мъж на 55 години, маргинал от Павликени. За смъртта му е известила неговата коза, която през сълзи е разказала, че любимият й стопанин навярно е бил овирусен.

 

27 май 2021, четвъртък

За първи път редовният брифинг на Националния оперативен щаб се проведе в новия му дом на ул. Здраве 2. Архитектурата е виртуозно съчетание между стиловете функционализъм и биотех. Пететажната сграда има защита от широк спектър инфекционни агенти. Притежава ISO 1444-1 сертификат. Помислено е и за отдиха на обитателите. За тях работи денонощен бар с антивирусни коктейли, екобио ресторант, нощно вариете с балет от сексапилни сестри-андроиди с изкуствен интелект, конструирани по поръчка в шанхайската фабрика за производство на надуваеми българи.

Su38

От 15 000 тестувани лица, ако е вярно, имаме около 541 доказано диагностицирани (ако тестът е 100% верен). Т. е. от 30 тестувани лица 1 се диагностицира в един или друг стадий на заболяването. С други думи кофиециентът на установяване на заразеност е около 0,033 или 3,3%. Тук не се включват недокументираните и недокладвани безсимптомни случаи.

Като се има предвид, че тежките и среднотежките случаи с дихателна недостатъчност (нали така говореше генералът при указване, кога да викаме лекаря), които са гръбнакът на документираните и хоспитализираните, са около 5-10% от всички документирани, може да се предполага с известна доза сигурност че 30-40% от населението са минали или са в някои от периодите на заболяването. А това дали вече не е условие за самозатихване на епидемията?

Ако предположенията ми не са верни, то какво ви говори на 30 теста един да е положителен? Какви разходи се правят за установяването на един случай? Не са ли малко множко?

Ако беше честно казано, че това е нов вирус и нищо не знаем за него, че няма точно и достоверно средство за установяване на заразеност на дадено лице и единственият начин е пълна изолация в течение на срока за придобиване на имунитет плюс една седмца, плюс задължителна изолация, ако трябва и под стража, на всички пристигнали отвън, смятам, че това би било прието от всички граждани и би имало много по-силен противоепидемичен ефект, без да се съсипва излишно икономиката. Това време е проспано и вече всички мерки са закъснели, твърде възможно е да сме на опашката на епидемията. Не искам да звучи бодрячески, но когато нищо не знаеш, всички хипотези са допустими, дори и откровено идиотските.

pasamaz

Разходите нямат общо. Показаха на недоучени едни сметки и те решиха, че могат от тях да вадят каквото и както им се ще. Тестовете, в най-добрия случай, ги броят с дублажите. Ориентираха се, че "обществото" си задава въпроси и решиха да подбутнат чисълцата. 15000 е добра извадка, би трябвало да бъде. Обаче им се счупи метъра при нивото на хоспитализация (40%). Само с пресконференции не става, трябва и акъл.

ловkия

Иначе вървим не към плато , а към блато. Блатото на глада.

Кажи къде да ти пратя неколко пръчки шпек да имаш да си гризкаш.

Ако го заеш и оня васильчо, дето по пет пъти на ден риве как ще умре от глад, ще му пратя и на него.

Su38

Всеки ден ли, Ловки? Къде е записването? :)

ловkия

Всеки ден ли, Ловки? Къде е записването? :)

Е не, само два пъти седмично, и то за крайно нуждаещите се, ония дето верват щото ще гладуват.

За останалите, с глави върху раменете си, едно Наздраве!, ама чак довечера в 19.00 ч.😄

Danibus

Майтап-майтап, Ловки, ама ако това продължи до 13 май ще трябва да пращаш шпек на много хора. То и сега положението не е розово(меко казано). Ще има и гладуващи. Преди около двайсетина дни си говорихме с теб за икономиката и не знам дали си спомняш, че тогава ти казах, че само след две седмици хората ще имат големи проблеми с работата и доходите си(разбирай прехраната). Сега вече виждаме, че много хора са съкратени, пуснати в неплатена, а цели предприятия са затворили уж временно. Цели браншове от икономиката са пуснали кепенци без ясна представя кога могат да заработят. Спестяванията на доста от тях са свършили или са напривършване. Някои от тях ще получат обезщетения, (въпроса е в какъв размер)други обаче няма да получат нищо, а трябва да се грижат за прехраната на семействата си, да плащат ток, вода, парно и данъци, да погасяват кредитите си, щото вноските по тях си се дължат точно на падежа и банките вече им се обаждат по телефона. С какво ще платят тези хора?

Калпазанче

Днес РФ докладва общо починали 45. Тестове 700 х. Около 6000 заразени. Население общо около 148 млн. Москва 18 млн.  

Специалисти казват ,че Източна Европа, се справя много по-добре с коронавирус и се търсят причини- БЦЖ или нещо друго. 

3biri

Може би причината е, че в източна Европа населението не се е тъпкало със скъпи лекарства при всяко подсмърчане.

ловkия

Безспорно немалко хора ще срещнат трудности, но това ще се случи на много место по света, дори и в богатите страни на Запад хората изплащат ипотеки, кредити, вноски за коли и пр.

Едва ли има държава, чиито поданици ще излязат незасегнати от кризата, причинена от пандемията.

Във всеки случай намирам за силно преувеличен страхът от глад в буквалния смисъл на думата.

Айде до после.

bay Dragan

Ловки, ние от глад няма да умрем.

Спомняш ли си ,че преди около месец ти споменах , че моят математически модел казва пик до 05/04.

Кураж, лошото май мина. Притесняват ме мангалите от ХОландия. В махлата около мен са позече от 20. Комшиите са 2 под карантина.

Su38

Някои намират за силно преувеличен страхът пред коронавируса. Докато мнението на Ловкия все още е спекулация, то данните показват, че страхът пред коронавируса наистина е силно преувеличен, но за съжаление се нагнетява с всеки изминал ден. Не ми е ясно, каква нова щуротия ще измислят днес при Борисов.

А може би ще им нашока главите с това, което чете тук, още повече, че макар и обкръжен от хора с известни когнитивни проблеми, се усеща, че икономиката отива към колапс и срещу това в историята ще пише неговото име. А той е много честолюбив и няма да позволи една шайка да му проваля реномето. Освен това няма пари за хранените хора - някой трябва да ги изработи.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×