Quantcast
Прокуратурата защитава спецправосъдието с конференция в Бояна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата защитава спецправосъдието с конференция в Бояна

7 303
 Булфото
Гешев и говорителката му Сийка Милева по време на прокурорската сбирка в Бояна през август 2020 г.

Прокуратурата организира конференция на тема "Съдебна реформа. Специализирано правосъдие" другата седмица в Дом №2 на резиденция "Бояна". Ръководството на прокуратурата е сред ревностните защитници на тезата, че специализираното правосъдие трябва да съществува и се очаква това да бъде заявено и по време на конференцията, която ще се проведе дни след старта на работата на новото 47-о Народно събрание. И четирите партии, които в момента преговарят за коалиционно правителство, имат заявка за реформиране на спецправосъдието. В съществувалите кратко предходни два парламента имаше внесени законопроекти за закриване на спецправосъдието, но времето не стигна за приемането им. В анонса за конференцията няма информация кой ще участва в нея. По информация на "Сега" сред поканените е и служебният правосъден министър Иван Демерджиев.

През април, когато отново имаше опасност за закриване на спецправосъдието лично главният прокурор Иван Гешев оглави протестите в негова защита.

Според Гешев закриването на спецправосъдието е недопустим политически натиск и "опитите чрез спешно лобистко "законодателство" да бъдат унищожени най-ефективните и ефикасни структури за борба с организираната престъпност, корупцията и престъпленията по глава I от НК (основно шпионаж и тероризъм) не е в интерес на българските граждани".

Това няма да е първото събитие в "Бояна", организирано от прокуратурата. През август 2020 г. Гешев направи там национално съвещание заради "риска от тежко нарушение на върховенството на закона".

Ниската ефективност на специализираното правосъдие се потвърди и от анализа по темата, изготвен от Министерството на правосъдието през лятото. Служебният министър тогава Янаки Стоилов го инициира като част от дебата за закриването на специализираните структури, тъй като Висшият съдебен съвет отказа да направи анализа в кратки срокове

ГЕШЕВ ПРИ ЗЕЛЕНСКИ

По покана на главния прокурор на Украйна - г-жа Ирина Венедиктова, главният прокурор Иван Гешев присъства в Киев на честванията на 30-ата годишнина от създаването на Прокуратурата на Украйна, съобщи пресслужбата на държавното обвинение. И допълва, че събитието е било открито от украинския президент Владимир Зеленски. След края на тържествената част Гешев участвал в официална среща със Зеленски, на която са присъствали Венедиктова, както и главните прокурори на Литва, Естония и Азербайджан. 

Още

Прокуратурата проверява Мангъров за всяване на паника с ваксините
Николай Радулов: Гешев ще бъде сменен до 6 месеца

20.01.2022

3189
Андре Токев влиза в затвора

19.01.2022

Обновена

5581