Quantcast
Сачева премести България на първо място в ЕС по помощи за локдауна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Сачева премести България на първо място в ЕС по помощи за локдауна

Преди намесата на социалния министър европейска агенция бе поставила страната ни на последно място
4 234
 БГНЕС
Деница Сачева

От последно място в ЕС по заместване на дохода с компенсации в кризата, България се озова на първо, изпреварвайки държави, които похарчиха милиарди евро като Дания, Швеция и Германия. Това първо място обаче не се дължи на промяна в мерките за бизнеса и работещите, а на искане от страна на социалния министър Деница Сачева докладът по този въпрос да бъде редактиран на европейско ниво. Според изпратените от Сачева нови данни, компенсационните ни мерки покриват 100% от дохода на засегнатите работници, без в проучването да се уточнява кой плаща за това.

Новината за "успеха" на България бе съобщен днес от социалното министерство. "Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Eurofound) коригира данните за България в изследването за влиянието на пандемията. Причината е, че в първоначално публикувания на 11 март доклад е съдържал некоректна информация за страната ни. Ревизираните данни за България са публикувани на 23 март на сайта на Юрофаунд, като докладът е бил изцяло преработен", обявиха от ведомството.

Проверка на "Сега" в новия вариант на доклада установи, че страната ни е прескочила почти всички други членки на ЕС и от последно място по заместване на заплатите с компенсации вече се намира на първо място заедно с Австрия, Чехия и Полша. В таблицата за нивото на заместване на дохода чрез мерки за запазване на заетостта за периода март-септември 2020 г., България вече е в групата на лидерите, където засегнатите от кризата получават до 100% от дохода си чрез мерки за запазване на заетостта. Преди намесата на министъра, страната ни беше на последно място в групата на страните, където се покрива 60% от дохода.

От министерството посочват, че министър Сачева е получила лично писмо от и.д. директор на фондацията Мария Йепсен, в което се обяснява, че първоначалният вариант на изследването е съдържал неточна бюджетна информация за схемата на изплащане на компенсации за запазване на работните места в засегнатите от коронакризата предприятия по схемата 60/40.

В първоначалния вариант, за който "Сега" писа, докладът посочва, че в България максималното заместване на дохода чрез мерки за запазване на заетостта е 60%. Именно това е схемата 60/40, по която бизнесът получава от бюджета 60% от разходите за заплати и осигуровки, за да не уволнява хора. Тъй като работодателят бе принуден да поеме останалите 40%, самите служители получават цялата си заплата и вероятно този факт е изтъкнала Сачева пред Eurofound.

Така обаче българските служители се оказват по-защитени от тези в държави, където подкрепата от правителството се измерва в милиарди евро. В Германия например компенсацията достигаше 87% за служители с деца и 90% за някои сектори, като правителството покриваше голяма част от разходите на фирмите за принудителния престой. Във Франция бе 100% за хората на минимална заплата, а за другите достига 60-84% от нетната заплата. В Швеция при 60% намаление на работното време, разходите за труд на работодателя се намаляваха наполовина, но работниците запазваха 92.5% от дохода си.

Любопитно е, че България липсва сред страните, в които работодателите също поемат част от разходите. В доклада например се посочва, че в първите месеци на кризата разходите за работодателя в повечето страни са били 0, което именно ги е стимулирало да участват в мерките. Според проучването "само Чехия, Естония, Литва и Полша са изисквали от самото начало работодателите също да поемат част от разходите". България също би следвало да е в тази група, но не е спомената - изискването работодателят да поеме останалите 40% от заплатата и осигуровките бе повод за голямо напрежение в първите месеци на кризата.

Спорен въпрос е и доколко декларираните доходи отразяват реално получаваните. Ниското им ниво изненада и самото правителство, което едва сега успя да усвои отпуснатия в началото на кризата 1 млрд. лв. на НОИ и на няколко пъти обясни, че антикризисните мерки са довели до изсветляване на сивата икономика. Иначе максимумът, до който стигнаха компенсациите у нас е схемата 80/20 за няколко най-засегнати сектора като транспорт, туризъм хотелиерство и ресторантьорство. По нея миналата година бяха усвоени 40 млн. лв. за 25 265 служители.

Още

Бизнес и синдикати искат плана за 12 млрд. да се внесе бързо

16.04.2021

МИЛА КИСЬОВА

932
От 19 април плащат 120 лв. добавка на 390 000 пенсионери

07.04.2021

3524
Търговци призовават моловете да бъдат отворени на 12 април

07.04.2021

790