Quantcast
Съдът премисли: Глобата на КЗК за „Хиполенд“ е правилна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Съдът премисли: Глобата на КЗК за „Хиполенд“ е правилна

Веригата магазини беше санкционирана от КЗК след позицията на собственика й в подкрепа на протестите срещу ГЕРБ и Гешев
2 300
 БГНЕС
Собственикът на "Хиполенд" Мариан Колев по време на летните протести през 2020 г.

Фирмата за детски стоки "Хиполенд" е нарушила Закона за защита на конкуренцията със заблуждаваща потребителите реклама. Комисията за защита на конкуренцията не е тълкувала превратно фактите и правилно я е санкционирала със 124 590 лв.

Това излиза от решение на Административен съд - София област, подписано от съдия Милка Итова. Този съдебен акт обръща на 180 градуса решението на друг състав на същия съд отпреди година. Тогава съдия Георги Николов отмени имуществената санкция и постанови КЗК да плати на "Хиполенд" 4100 лв. такси и разноски по делото.

Компанията попадна под ударите на антимонополната комисия през ноември 2020 г., след като по време на летните протести срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев собственикът й Мариан Колев открито застана на страната на недоволните. Повод за реакцията на Колев бе, че синът му бе сред "респектираните" от полицията демонстранти. След това обаче фирмата стана обект на масирано внимание и проверки от НАП, митниците, МВР, Държавната агенция по метрология.

Производството срещу "Хиполенд" в КЗК стартира по сигнал на гражданин от април 2020 г., че компанията прави промоционална кампания за продукти, без да уточни, че количествата им са ограничени. КЗК приема, че наистина има заблуждаваща реклама, тъй като във Фейсбук, Инстаграм, Гугъл, онлайн магазина и съобщенията по имейл до клиентите нямало указание, че количествата на промотираните продукти са ограничени. Това го пишело само в сайта на компанията. Според КЗК това послание се възприемало от потребителя в буквален смисъл, като оставяло впечатлението, че ако покупката не може да се осъществи в онлайн магазина, то продуктът можело да бъде купен във всеки физически магазин през целия период на промоцията. Според комисията хората щели да ходят до магазините да търсят исканите продукти, и като не ги намерят, щели да си купят други. Съдия Николов прие, че на потребителите в сайта на "Хиполенд" коректно се предоставя информация за наличностите. Магистратът обясни в решението си азбучния принцип на промоциите - те предполагат ограниченост на количествата и това именно е логичното разбиране на всеки потребител. Аргумент на съда беше и че в кампанията са участват 2550 броя от 99 артикула. В последния ден е имало останали 1558 броя от 93 артикула, т.е. не може да са приеме, че не е било осигурено достатъчно количество от рекламираните стоки в рамките на цялата кампания.

КЗК обаче обжалва това решение пред Върховния административен съд. И миналия ноември върховните съдии Татяна Хинова, Тодор Петков и Красимир Кънчев (докладчик) отменят решението на съдия Никилов и връщат казуса за произнасяне от друг състав на първоинстанционния съд. Пред върховния съд прокуратурата пледира, че решението на съдия Николов е правилно и законосъобразно и трябва да бъде оставено в сила. Съдиите обаче са на друго мнение. Според тях то е необосновано и постановено при допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила. "Съдебният състав не е възприел коректно мотивите на КЗК и е изместил предмета на спора", смятат върховните магистрати. И обясняват, че административният съд е следвало да провери дали в магазините на "Хиполенд" са били налични промотираните стоки по време на рекламния период. Дават се и указания каква експертиза е трябвало да назначи съдът.

Така делото се озовава при Милка Итова. Тя беше член на Висшия съдебен съвет и когато мандатът й приключи се възползва от т.нар. кариерен бонус, който важеше по онова време - да си избере къде да работи след съвета. Итова избра да не се връща в Софийския градски съд, а предпочете Административния съд на София-област.

Тя назначава експертиза, заключението на която е, че "наличността на рекламираните продукти е изключително малка. За някои от продуктите са налични по-малко от пет бройки и то разпръснати по магазините в цялата страна. (...) В централния склад на дружеството почти липсват бройки от рекламираните продукти, а същите се намират в магазините в страната". Съдия Итова потвърждава всички изводи на антимонополната комисия и оставя решението й в сила.

И нейният акт обаче не е окончателен и "Хиполенд" има право да го атакува пред Върховния административен съд.

"Хиполенд": Съдът влиза в ролята на адвокат на антимонополната комисия

От "Хиполенд" коментират пред mediapool.bg, че с това си решение съдът на практика влиза в ролята на адвокат на КЗК и дописва аргументите ѝ, което е недопустимо. "Съдът изземва функциите на КЗК и анализира с колко бройки от даден артикул е разполагало "Хиполенд" АД в началото на промоцията като преценява на тази база, че тези бройки били "напълно недостатъчни", за да покрият понятието "достатъчна наличност", посочват от компанията. Според дружеството над 61% от първоначалните наличности са били налични и в края на кампанията. "В края на рекламната кампания само 6 от включените в нея 99 модела LEGO са с изчерпана наличност в търговските обекти и в онлайн магазина, което съдът определя като "напълно недостатъчно", казват от дружеството.

От "Хиполенд" обръщат внимание и на скоростта, с която е постановено решението на съдия Итова - само за 7 работни дни, което е крайно необичайно за български съд. За сравнение, решението на съда, с което наложената от КЗК глоба бе отменена като незаконна, е постановено за 50 дни. От компанията добавят, че на 14 април 2022 г. управляващите внесоха в Народното събрание законопроект, който прекратява мандатите на сегашните членове на КЗК и ги намалява от 7 на 5 години. Изборът на нови членове трябва да стане до месец след приемането на поправките в Закона за защита на конкуренцията.

Мандатът на сегашните членове на КЗК беше увеличен буквално в "12 без 5" в края на правителството на Бойко Борисов, преди парламентарните избори през април 2021 г.

 

Още

Върховният съд спаси оранжерията на Доган от събаряне

22.11.2022

1818
МВР не е връчило глобите на над половин милион нарушители на пътя

17.11.2022

Обновена

2269
Съдът отмени акт срещу Еврофутбол на Васил Божков за 329 млн. лв.

08.11.2022

4778