Quantcast
Съдът: Проверките за неплатени глоби на границата веднага да спрат | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Съдът: Проверките за неплатени глоби на границата веднага да спрат

Длъжни сме да изпълним всяко съдебно решение, но това се отнася само до пунктовете с Гърция, твърди вътрешният министър
Обновена
3 790
 МВР

Върховният административен съд нареди на граничните власти незабавно да преустановят връчването на наказателни постановления и/или електронни фишове за неплатени глоби на ГКПП "Кулата – Промахон" и на ГКПП "Илинден – Ексохи". Определението на съдиите Соня Янкулова, Весела Андонова (докладчик) и Полина Богданова е окончателно, съобщава съдът.

ВАС беше сезиран с жалба на адвокат Иглика Брусева, след като Административният съд в Благоевград отхвърли искането й за прекратяване на неоснователни действия по извършването на системни проверки за неплатени глоби на границата.

Съдът нарежда на полицейските органи да прекратят безусловно проверките в автоматизираните информационни системи на МВР за неплатени глоби на минаващите пред границата.

МВР започна масовите проверки на границата през лятото. От делото се вижда, че това е станало по заповед на главния секретар. Тя се позовава на Закона за движение по пътищата регламентира, че за неплатени пътни глоби се отнема шофьорска книжка и временно се спира от движение на автомобила. Нормата беше атакувана от омбудсмана пред Конституционния съд  с аргумента, че тази уредба ограничава основни права на гражданите, като свободното придвижване в страната, правото на напускане на нейните предели, правото на личен живот, както и принципа на правовата държава.

Сега и Върховният административен съд напомня, че според трайната практика на Конституционния съд, на Съда по правата на човека и на Съда на Европейския съюз, това, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, издадени въз основа на Закона за движението по пътищата, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната.

Според ВАС служителите на "Гранична полиция" нямат право да извършват контрол по Закона за движение по пътищата, в това число и да проверяват за навръчени наказателни постановления и фишове. Проверките при преминаване на границата могат да бъдат свързани със самоличността на лицата, валидността и истинността на представените документи (лична карта или паспорт), пише още в определението на съда.

"Ние сме длъжни да изпълни всяко едно съдебно решение, но искам да отбележа, че това касае три ГКПП-та и това са пунктовете на гръцката граница", коментира темата вътрешният министър Христо Терзийски. Той не каза дали по другите гранични пунктове ще продължи практиката, независимо от съдебното решение, но пък коментира, че решението на ВАС давало насоки как да се промени нормативната база така че и в бъдеще да може да се прави същото. 

"Ние не го прави с цел някой да го спрем да не отиде в Гърция на почивка. Приоритет на министерството е пътната безопасност. Целта е глобата е да дисциплинира шофьора и той да кара по-спокойно и внимателно. Над 80-90% от жертвите на пътя е от несъобразената скорост. А над 90% от това, което връчваме на границата са електронни фишове за скорост", посочи министърът.

 

Ключови думи:

глоби, граница, ВАС
11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Държавата дава 21 млн. лв. на КЕВР, осъдена от ТЕЦ Бобов дол

30.12.2020

1479 3
Явор Бахаров атакува в съда наредбата за наркотиците

18.12.2020

9577 38
ВАС: Цените на тока и парното от април 2017 г. са незаконни

10.12.2020

Обновена

4659 25

Коментари

mi6osp.

Все пак нещо от съдебната система е останало непревзето от мутрите. 

dembik

Идеята да се връчват постановленията/фишовете на границата не е лоша. Проблемът е повече с връчването на глобите, а не със събирането им. Едва ли ще е толкова скъпо на големите ГКПП да има няколко катаджии, които да вършат проверки. В Словения така техните даеджии стоят преди кабинките на границата и гледат за винетки. При добро желание дори може да става електронно, а ченгето само да отбива колата и да връчва фиша. Но без драми с принудително плащане и отнемане на книжки. 

ARTU

Доста роми си платиха задълженията по КАТ едва след като имаше реална опасност да им вземат книжките. Иначе щяха да си ги прлатят на върба в сряда. Идеята беше добра, изпълнението - дърварско.

dobadoba

TheCrusader,

За мен също е добра.

Може би(може би) първия път само да се информират пътуващите.

Не одобрявам хора, позволяващи си почивка в чужбина да игнорират плащането на  глобите си в БГ.

⚓️

HUMANOID
снимка на HUMANOID

TheCrusader (Отговор на #4)

 

Не мога да се съглася напълно, 

защото глобата е административен акт,

а човешките права са по-важни от парите,

освен това глобата  може и да е грешка,

а човешките права са жизнено необходими....

простичко е нали

 

Предводител на ...

Тъпаците считат всяка тъпа идея за добра.

Доц.Трътлев

И на входа на болниците. Сега е моментът.😉

ali_baba

ВАС, добро утро.... подходът беше адски тъп - държавата да санкционира гражданите за собственото си бездействие... Между другото подозирам, че КС ще обяви за противоконституционна разпоредбата, съгласно която се отнема книжката при неплатени глоби

bay Dragan

Не го ли хванеш българина на чакмак сокак , вече ще го хванеш за оная му работа.

Жалко за добрата практика. А трябва всеки ментъражалък да се плаща!

Калпазанче

Неплащането на какви да е задължения, включително данъци и глоби не е престъпление по НК!!! Връчване може би да, но в никакъв случай спиране на пътуване, изнудване за плащане, още по малко отнемане на книжка или МПС без съд. Там е зарито кучето на съдебното решения.

риболовец 5

      За глоби, а за неплатени данъци?

Влез или се регистрирай за да коментираш