facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Търговията с тестове за коронавирус процъфтява

Лаборатории предлагат всякакви пакети за проверка въпреки дефицита в държавните институции
6 523
 Илияна Кирилова

Търговията с тестове за коронавирус в частните лаборатории е в разцвет, въпреки че премиерът наскоро се оплака, че се молим като циганета за тестове. В София и големите градове вече няколко частни лаборатории и болници предлагат на всеки желаещ да се тества за статуса спрямо короновируса, установи проверка на "Сега".

В началото частните лаборатории също имаха проблеми с доставките на тестове, но към момента процесът изглежда изгладен. Дори и те обаче съветват човек да не се тества без причина, а да го прави само по препоръка на лекар - личен или от екипа на РЗИ или МЗ. Освен това напомнят, че изследването на безсимптомни пациенти (без оплаквания) ще даде отрицателен резултат, дори и при налична инфекция, поради характеристиките на вируса, т.е. ще даде фалшиво отрицателен резултат, защото броят на вирусните частици в началото на заболяването може да не е достатъчен, за да даде положителен резултат.

Три вида са тестовете, с които се проверява дали преглежданият е заразен с коронавирус и дали е прекарал вече заболяването. Най-бавният, най-скъп, но считан за най-сигурен е т.нар. PCR-тест (полимеразна верижна реакция). При този тест обикновено се взима секрет от гърлото или носа. Резултатите излизат от 48 до 72 часа в зависимост от заетостта на лабораторията и имат нужда от потвърждаване при положителен тест. Ако тестът, направен в частна лаборатория или болница се окаже положителен, личният лекар на тествания е длъжен да сигнализира РЗИ или МЗ, откъдето пращат екип да вземе пробата и да я прати за потвърждение в някоя от държавните референтни лаборатории в София. Точно резултатите от тези лаборатории съобщават ген. Венцислав Мутафчийски и членовете на Националния оперативен щаб. С един PCR-тест могат да тестват до 20 души.  

Един от бързите тестове също показва дали тестваният е заразен. Той също се взима с проба в гърлото и от него става ясно дали пациентът е развил антигени в организма си. Резултатите от теста излизат до половин час и като цяло е особено подходящ за скрининг. Това е по-малко предлаган тест от частните лаборатории и болници у нас.       

Вторият тип бързи тестове се извършва чрез взимане на кръв и служи за проверка за наличие на антитела или дали тестваният е развил имунитет към вируса след досег със заразен. Резултатите от него излизат от няколко минути до няколко часа. Едните антитела, които се изследват, са имуноглобулин M (IgM) - ако ги има, означава, че инфекцията е от скоро. Другите антитела са имуноглобулин G (IgG) - ако ги има, означава, че инфекцията е прекарана и човекът е оздравял. Ако има и двете (IgM и IgG), означава, че инфекцията е с давност 10-25 дни.

Лицензирането на частните лаборатории и болници, в които вече се правят тестове, се прави от МЗ. Повечето лаборатории приемат за такъв тест само в определени свои манипулационни. Цените започват от 27 лв. и могат да надхвърлят 130 лв. за PCR-тест.

В "Рамус" PCR-тестът струва 100 лв., пакетен тест за IgM и IgG плюс Инфлуенца А+B струва 45 лв., бърз тест за установяване на антитела в кръвта - 27 лв. От "Рамус" съобщават, че в София прием на пациенти за проверка на Covid-19 се осъществява само в централата на ул. „Капитан Димитър Списаревски“ в "Дружба"1. За прием на такива клиенти има отделен вход. "Рамус" правят тестове за Covid-19 и в повечето областни градове - Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Плевен, Велико Търново, Шумен, Благоевград, Сливен, Враца, Силистра, Кърджали и Казанлък.

Лаборатории "ЦибаЛаб" също предлагат два вида теста. PCR-тестът струва 130 лв. Материали за този тест се взима само в манипулационната на лабораторията на ул. "Дамян Груев" 8А от 8.00 до 14.00 ч. Пакетът за скрининг срещу коронавирус е 63 лв. заедно с 4 лв. такса. Взима се кръвна проба, а резултатът е ясен до края на работния ден. От един от центровете на "ЦибаЛаб" поясниха пред "Сега", че от старта на свободните тестове дневно за коронавирус изследват над 20 души, от които не повече от 5-6 идват по своя инициатива, а всички останали са с направление от личен лекар.

Лаборатории "Бодимед" предлагат PCR-тест и у дома, след предварително записване. Цената на теста е 100 лв., а на посещението на адрес - 30 лв. "За изследването се вземат носен и гърлен секрет със стерилен тампон, чрез натривка от гърлото, сливиците или зачервени участъци и от двете ноздри. Срокът за получаване на резултати е 24 до 48 часа в зависимост от необходимостта от потвърждаване на положителните резултати и натовареността на лабораторията", предупреждават от "Бодимед".

От частните болници в София изследвания за Covid-19 с PCR и бързи тестове предлагат "Токуда" и "София Мед". Преди вземане на проби и при двата теста е необходимо пациентите на болницата да отговорят на няколко скринингови въпроса: какъв е поводът за изследването, пътували ли са скоро извън страната, имат ли типичните симптоми - висока температура, кашлица, задух, имат ли рискови контакти с потенциално заразени, посочват от "Токуда".

"Бързите тестове за наличие на антитела за кононавирус са лесни за изпълнение - взима се 1 капка кръв от пръста и резултатът е готов до 20 мин. При позитивиране на антитела от вида IgM e препоръчително да се извърши PCR тест за потвърждение на инфекцията, който също може да се осъществи в ДКЦ „Софиямед"", съобщава болницата.

В центъра на "Софиямед" в "Люлин" също се извършват PCR и бързи тестове за наличие на антитела. "Ако дадете своята проба за изследване чрез PCR-метод преди обяд, същата ще бъде изработена до края на деня и ще имате резултат в онлайн системата ни до 24 часа. Ако пробата е взета в следобедните часове, ще получите своя резултат от 24 до 36 ч. от пробовземането", информират от „Софиямед“.

 

ОСОБЕНОСТИ

Частни центрове, които правят този тест, поясняват, че антителата се образуват след 5 до 7 дни, след наличие на вирусоносителство и е зависимо от имунния статус на човек. Тестът не може да открие вируса в кръвта, а само антитела срущу него, което е показателно за наличността му.  По-рано се позитивират  IgM  антитела и след това IgG  антитела, които остават да циркулират по-продължително време. Има прозоречен период след скорошна инфекция, който тестът не може да отчете, тъй като антителата трябва да са в достатъчен титър в кръвта. Така че има и фалшиво отрицателен резултат. В такива случаи се препоръчва повторен тест след 2 седмици.

 

САМОИНИЦИАТИВА

Въпреки че в Националния оперативен щаб са против масовото тестване на населението, което ген. Мутафчийски определи като безсмислено, на някои места общинската власт е на друго мнение. Кметът на Бургас Димитър Николов съобщи в неделя, че местният щаб също е решил през новата седмица да стартира изследвания по метода на пуловете (един PCR-тест за до 20 души) сред по-големи групи от хора. "Това ще ни даде възможност много по-бързо да съберем данни за здравословното състояние на хората в Бургас, като изследваме по-масово тези, които са на работа в дните на пандемия и имат ежедневен контакт с други", коментира Николов във Фейсбук.

В Ивайловград също почва масово тестване на жителите си от днес. "Преди седмици община Ивайловград плати за доставката на скрининг тестове. Тестовете са закупени от българска фармацевтична компания и са с европейски сертификат за качество", съобщи кметът Диана Овчарова. Тестването ще е безплатно за жителите на общината. Целевите групи за тестване са тези, които най-много контактуват с населението - специалистите от спешна помощ, общопрактикуващите лекари, служители на пощата, полиция, ГПУ, работещите в бюрото по труда и социалния патронаж, социални работници, санитари и шофьори, доставчици на продукти от първа необходимост, в най-отдалечените места, служители от данъчна служба, работещите на едно гише в общинска администрация, работници в бензиностанции и в магазини, част от карантинираните лица и членове на техните семейства, както и лица от оперативния щаб, извърщващи контрол над карантинираните. Две седмици след този първи тест общината ще направи повторен, но с други лица, от същата рискова група.

Община Дългопол, която е с население 13 000 души, също вече влезе в новините с масово тестване. "Досега са доставени 250 теста, а от сряда започваме поетапно по наш график да викаме хората за изследванията", съобщава кметът Георги Георгиев пред "Капитал". Става въпрос за бързи тестове тип IgM - кръвни тестове, които могат да засекат, че тестваният е в активна фаза на инфекцията или вече произвежда антитела. И тук планът е да се изследват споменатите най-застрашени групи.

Ключови думи:

коронавирус, тестове
15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НАП откри нарушения в 10% от лабораториите за коронатестове

21.07.2020

6915 4
Втори ден се вият опашки пред лабораториите за PCR тест

14.07.2020

Обновена

9175 19
Гърция затвори границата с България за три дни

11.07.2020

23713 8

Коментари

Evasion

Генералът, колкото и да жали в. "Сега" , не е Владимир, а Венцислав Мутафчийски... Така че, коригирайте статията или му купете риза. Но да не е зелена -  той зелени гледам, че си има...

segal

Щом е началник, значи е Владимир. 
Волдеморт - владетелят на тъмните сили. А

mick

При до 5000 общо заразени/вземайки предвид, че имаме малко наистина болни от тоя вирус/.. то да се правят масово тествове е все едно да се стреля по комар с базука или да се търси игла в купа сено. Все пак сме към 7 милиона.

 

Добре е да видим в Банско какви резултати ще се получат. Може да се види и в някои от гетата, там първо не спазват кой знае каква изолация.. отделно много бяха в чужбина.

 

 

 

mick

А управляващите не искат да правят тестове, защото ще се окаже, че 99.9% са отрицателни и тогава няма да имат основание за карантина.. а тъкмо започна да им харесва на управляващите - всички ги слушат.. щото на страха очите са големи.. слушат ги и са готовои на какви ли не отстъпки. Стигнахме до там - този който най-много плаши да е с най-голям рейтинг - нещо като хелзински синдром.

segal

Няма смисъл от тези тестове. Трябва да са стотици хиляди за 7 млн. българи, че да се види полезен резултат. 
Хващат коронавирус. Кой от всичките? Никой не знае. Хващат антитела. Срещу кой щам? Никой не знае. Колко време траят антителата? Пак не се знае. 
Сега като си платят от джоба мераклиите и ще се получи някаква информация, за която иначе трябва да плаща държавата. 
Хвала на генерал Мутафчийски, че устоява на търгашите. 
Баси тестовете - производителят не гарантира, че резултатите са верни. 
Само електронен микроскоп може да покаже има ли коронавирус SARS-CoV-2. Всичко друго са индиректни изчисления и вероятности. Трябват едновременно няколко теста на човек, за да се разбере какво долу-горе има, свързано с вируса SARS-CoV-2 и то важи за момента на вземане на пробата. След два часа вече може да е съвсем друга картината. За фундаментална научна цел трябват тестове, но с това се занимават богатите държави, които ще разработят всксината и лекарствата, ако въобще е възможно да се направят. 

noooo1

До 6

Нямало  смисъл от тестове, но в Германия правят по 100 000 дневно.

По пътя на логиката, карантина без тестове е пълно малоумие.Това може да го роди само главата на Мутафчийски или така му е наредено.

segal

Чети, бе. 
Писах, че за да има смисъл, трябват стотици хиляди тестове за 7 млн. българи. 
Но това има смисъл за разработване на ваксини и лекарства и затова нека си ги правят тези тестове богатите държави. 
В България се пази да не се заразиш и чакай германците и американците да измислят нещо. 
Все едно да тръгне България да прави ракета до Марс да се спасява. 
И пак чети. Коронавирусът иска няколко различни теста да се правят периодично, иначе няма смисъл, картината се променя. 
Както коронавирусът не е грип, така и тестът за него не е тест, а комплект от няколко теста и се правят по различни схеми за различни цели. 
Единствено електронен микроскоп показва коронавируса. Другото са гадаения. 

noooo1

До segal

Това, че не може да мислиш, аз нямам вина. Ще ти го обясня простичко. Тестовете, които Нощ смята за надеждни са на цена на дребно, плюс направата им е около 100 лева (така поне се твърди). На едро най-вероятно струват около 60 лева. За тестването на 1 млн. човека ще са нужни около 60 млн. лева. Ако има държава в света, която не може да си позволи тази сума, ела ми се обади.

Nashenec

Че то от поне 2 седмици се обсъжда, включително по телевизии, че идеята да се тестват толкова малко хора е за да може само определени лаборатории (вече са две) да правят "скъпите" и бавни тестове. Става дума за милиони.

Бързите тестове са по-неточни (както се казва в статията дават фалшив отрицателен резултат при "малко" болни), но с тях може да се покрие много по-голямо поле от пациенти, които сега си остават непокрити с бавните тестове.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

А управляващите не искат да правят тестове, защото ще се окаже, че 99.9% са отрицателни и тогава няма да имат основание за карантина..

 

Няма да се окаже това. Ще се окаже, че 70-80% са положителни, но нямат симптоми. И пак няма да има основания за карантина.

paragraph39

По Закон/български/, за да е и се обяви Епидемия  трябва на 10 хиляди души от населението в страната 200 и повече да са заразени! Т.е., 50:1

Сега, при около 7 милиона население в страната, около 700 са заразени! Т.е., 10 000:1

Обаче някой в НЕнародната/след 1989 г./ Република България  реши, че в страната има Епидемия и публично обяви! Плюс Извънредно положение и прочие!

Абсолютно НАРУШЕНИЕ на Закона!

Алоооо, Гешев, спиш ли, бе?!

 

Дежурния

По Закон/български/, за да е и се обяви Епидемия  трябва на 10 хиляди души от населението в страната 200 и повече да са заразени! Т.е., 50:1

При такива сериозни твърдения, обикновено се цитира наименование на закона, член, параграф, алинея.... Иначе са празни приказки на едро, а може да се приеме и за фалшива новина.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Иначе са празни приказки на едро, а може да се приеме и за фалшива новина.

 

Няма "закон" кога се обявява епидемия. Има практики и установени норми. Практиката е, че за да се обяви епидемия, трябва да има 200-250 болни на 10 000 души и поне 90% от областите в страната да са обявили епидемия.

PlaNed
снимка на PlaNed

За да се обяви национална грипна епидемия, ще трябва да бъдат достигнати епидемични стойности от 250 - 280 болни на 10 000 души население и поне 90% от областите в страната да са обявили епидемия, разясни пред "Дневник" националният епидемиолог д-р Ангел Кунчев.

 

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2020/01/23/4020155_kakvo_triabva_da_stane_za_da_se_obiavi_nacionalna/

 

paragraph39

Дежурния,

/:/ §39: По Закон/български/, за да е и се обяви Епидемия  трябва на 10 хиляди души от населението в страната 200 и повече да са заразени! Т.е., 50:1

...................................................

При такива сериозни твърдения, обикновено се цитира наименование на закона, член, параграф, алинея.... Иначе са празни приказки на едро, а може да се приеме и за фалшива новина

.........................................................................................................................

"Празни приказки на едро, а може да се приеме и за фалшива новина" е да се ВНУШАВА, че НЯМА законовоустановена норма обем/или %, спрямо общия брой на населението/ заразявания, СЛЕД достигането на който задължително да се обявява Епидемия/"извънредна епидемиологична ситуация"- по Закона за здравето/!!!

Наистина ли /си/ вярваш, че в Република България е /без/законово позволено на някой Началник да обявява Епидемия, когато и както му скимне, БЕЗ законов ОБЕКТИВЕН критерий за това, кога е налице "извънредна епидемиологична ситуация"- а Началникът субективно да преценява?!? НЕ /ти/ вярвам!

Влез или се регистрирай за да коментираш