Quantcast
Спецпрокуратурата образува дело за ковид тестовете за ученици | СЕГА
facebook
twitter

България

Спецпрокуратурата образува дело за ковид тестовете за ученици

Досъдебното производство е за престъпление по служба, обявиха от държавното обвинение
1 035

Специализираната прокуратурата образува дело за престъпление по служба, свързано с поръчките за тестовете за откриване на COVID-19 сред учениците.

"В Специализирана прокуратура са получени по компетентност материалите от проверка на КПКОНПИ, образувана по сигнал относно проведени от Министерство на здравеопазването четири процедури за закупуване и доставка на тестове за неинвазивно изследване на ученици с оглед откриване на SARS-CoV-2", пише в официално съобщение на държавното обвинение 

 

С постановление на наблюдаващия прокурор е образувано досъдебно производство за престъпление по служба. 

Разследването е възложено на следовател от отдел „Следствен“ при Специализирана прокуратура. На Агенцията за държавна финансова инспекция е възложено извършване на финансова инспекция.

 

Само преди две седмици, КПКОНПИ изпрати материалите от проверката за процедурите при закупуване на тестовете за учениците на прокуратурата, защото е установила данни за корупционни престъпления. Това стана ясно тогава от официално съобщение на антикорупционната комисия.

"КПКОНПИ завърши проверката в Министерството на здравеопазването за проведени четири процедури за закупуване на бързи антигенни тестове за ученици за откриване на SARS-CoV-2. Проверката е започнала на 9 декември 2021 г. от служители на дирекция „Противодействие на корупцията“ по сигнали и по медийни публикации за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители", написаха от КПКОНПИ.

Оттам информираха, че са били изискани документи, снети били сведения от министъра на здравеопазването и министъра на образованието, заместник-министри от МЗ, вкл. и от бившия зам.-министър Димитър Петров, както и от началник-кабинета на същото министерство, от председателите и членовете на комисиите за обществените поръчки, от представители на търговските дружества – участници в процедурите.

"Събрани са данни за промяна на условията по процедурите на етап подписване на договор, след извършена оценка и класиране на участниците. Установено е, че определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването", твърдяха официално от КПКОНПИ. 

Още

Служител във фирма за кредити е ръководил наказателна бригада

19.05.2022

10684
Прокуратурата още не знае къде са потънали 53 млн. лв. от "Хемус"

18.05.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

4383
Япония отваря за чуждестранни туристи

17.05.2022

225