Quantcast
Ученическите автобуси в София тръгнаха при слаб интерес | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Ученическите автобуси в София тръгнаха при слаб интерес

В тях могат да пътуват и други граждани, което отблъсква родителите
2 710
 Петър Мънри Фейсбук група Безумията в София
Двата автобуса тръгват през 5 минути от ДКЦ-10 на бул. "Александър Стамболийски" - в 7.30 и в 7.35 ч.

Идеята на Столичната община да предложи ученически транспорт, за да облекчи задръстванията от коли, с които родители водят децата си на училище, влезе във фаза реализация по доста спорен начин. От тази седмица учениците от 1-ви до 4-и клас на 18-о и 32-о СУ в София могат да стигат до училище с две експериментални автобусни линии. Според предишен анонс на общината новите маршрути трябваше да функционират два месеца, но в последното съобщение на Центъра за градска мобилност точен срок не е указан.

До сградата на 18 СУ "Уилям Гладстон" на ул. "Пиротска" вече пътува автобус У1, който прави по един курс на ден - в 7.30 ч. Първата му спирка е пред ДКЦ-10 на бул. "Ал. Стамболийски", след което автобусът минава по бул. "Вардар", ул. "Божурище", ул. "Симеон", излиза на "Христо Ботев", завива по "Тодор Александров" и след това към "Пиротска".

Линия У2 също тръгва от ДКЦ-10, но в 7.35 ч. Голяма част от нейния маршрут се дублира с този на У1. След спирката на трамвай №3 на ул. "Симеон"  обаче У2 се отклонява по линията на трамвай 22 на ул. "Димитър Петков", "Одрин" и "Опълченска". Впоследствие спира и пред 18-о СУ, докъдето ходи и У1, преди да остави децата пред 32-о СУ. По част от тези маршрути досега не се движеше градски транспорт, а като цяло районът е с доста интензивен трафик и не малко други възможности за ползване на екологичен обществен транспорт - трамваи, тролеи и метро.

Според Столична община пускането на У1 и У2 има за цел по-малко родители да водят децата си на училище с автомобил, като така намалеят задръстванията в тази част на центъра и се подобри качеството на въздуха. От ЦГМ обаче уточняват, че т.нар. училищни автобуси могат да се използват и от всички други пътници, притежаващи редовен превозен документ. Това е едно от нещата, които отблъскват родителите от услугата. Според тях с У1 и У2 трябва да се возят само ученици. "Така няма да отпаднат колите. По-лесно е да оставиш детето си с автомобил от това да го качиш на автобус без надзор", коментира жена във Фейсбук групата "Безумията в София". Според разкази в първия ден от инициативата по една от линиите са се возили само 3 деца.

Проектът на общината бе представен през ноември м.г. от зам.-кмета по транспорта Кристиан Кръстев. Инициативата се изпълнява съвместно с екипа на организацията "Зелена София", която също е свързана с общината, и с ирландската компания Good Travel Software. При представянето Кръстев заяви, че от проведени разговори с директори и анкета с родители е станало ясно, че над 50% от тях водят с автомобил децата си на училище и че притесненията им са за липса на безопасен маршрут, отдалечени училища и опасен трафик. Според Кръстев този проект ще елиминира тези притеснения и ще реши въпросът със задръстванията около двете училища. Готовност да използват новата линия имали около 70 деца и техните родители, което означавало 40 автомобила по-малко в района, изчислиха от "Зелена София". 

Още

БСП сезира прокуратурата за скандален конкурс в София

26.11.2021

3365
Току-що открит от Фандъкова мост пак е затворен
Борисовата градина ще се ремонтира без екооценка