Quantcast
10 600 пътни карти са купени в първия ден от старта на тол системата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

10 600 пътни карти са купени в първия ден от старта на тол системата

Обновена
3 071
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

 10 597 маршрутни карти са купени за нуждите на тол таксуването до 17 часа на 1 март 2020 г. в първия ден от въвеждането на тол системата за превозните средства над 3,5 тона, съобщи АПИ, цитирана от "Фокус". Най-много са картите, купени чрез терминалите за самообслужване на агенцията и през сайта bgtoll.bg.

"С помощта на служители на Националното тол управление, които консултират шофьорите на място на границата – на гишетата и край терминалите за самообслужване, покупката на маршрутна карта отнема 2-5 минути. Това се случва докато водачите изчакват камионите и автобусите им да бъдат обработени на пункта", се казва в съобщението.

Близо 14 000 бордови устройства, предоставени от двете дружества Национални доставчици на услуги – „Интелигентни трафик системи” АД и „Конкорд Смарт Инфраструктура” АД, са монтирани в тежкотоварните автомобили. Те са включени в т.нар. бял списък с валидни бордови устройства, който в неделя сутринта Националните доставчици на услуги предоставиха на Националното тол управление. До края на следващата седмица се очаква да бъдат сключени договорите и с ползватели на GPS тракери.

От тази сутрин пътните превозни средства с маса над 3,5 т  плащат тол такса за ползване на 3115 км пътища на територията на България. От тях 803 км са автомагистрали и 2312 км - първокласни пътища. Близо 17 000 км второкласни и третокласни пътища от около 20 000 км републиканска пътна мрежа  остават безплатни за тежкотоварните автомобили, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

На територията на област Смолян например няма пътища, за които да се дължи тол такса. До 1 март превозните средства над 3,5 т плащаха електронна винетка за цялата републиканска пътна мрежа.

Тол таксите за изминаване на 1 км са определени в съответствие с масата на пътното превозно средство, екологичния му клас, както и категорията на пътя. За масовия тежкотоварен превоз – камионите от 3,5 т до 12 т, тарифите са между 3 ст. и 7 ст. на километър, а за автобусите – от 1 ст. до 4 ст. на километър. За превозните средства над 3,5 т, използващи като единствен източник алтернативни горива, тол таксата ще е в размер на 50% от стойността, определена за съответния вид автомобили с екокатегория ЕВРО VI, EEV.

За потребителите на пътната мрежа са осигурени три възможности за таксуване – с маршрутна карта, с бордово устройство или с GPS тракер. Първоначално се очаква камионите и автобусите да използват маршрутна карта и поетапно, до 27 март да се оборудват с бордово устройство или с тракер. А тези, които вече са се снабдили, могат да ги използват още от 1 март.

Маршрутната карта може да се купи по канали, по които се продават и електронни винетки: от сайта на Националното тол управление BGtoll.bg, от мобилното приложение BGTOLL, на гише на граничните пунктове, в областните пътни управления, от 500 терминала за самообслужване в цялата страна, както и в търговската мрежа на партньорите на АПИ.

При използването на маршрутна карта шофьорът или собственикът на товарния автомобил или автобус предварително въвежда в системата желания маршрут за движение, като отбелязва начална и крайна точка и до четири междинни точки, по желание. Той декларира категория, емисионен клас и брой оси на превозното средство и избира да генерира най-кратък или най-бърз маршрут. В резултат на тези данни се изчислява цената за преминаване. Валидността на маршрутната карта е 24 ч. от избрания момент за активиране.

Заявеният маршрут трябва да се следва стриктно. В случай на инцидент или друго препятствие по пътя, поради което е обявен обходен маршрут, водачът няма да бъде санкциониран, ако премине през него. За всяко друго отклонение от предварително избрания път, трябва да се купи допълнителна маршрутна карта.

Ако шофьорът или собственикът на превозното средство се регистрира в системата с електронния си адрес, той може да купи една или няколко маршрутни карти до седем дни предварително. При последващо заявяване на услугата системата автоматично, за негово улеснение, ще предлага отново вече въведените данни. За нерегистрирани потребители маршрутна карта може да се купи до два дни предварително, т. е. тя трябва да бъде активирана не по-късно от 23:59 ч. на деня, следващ покупката.

За улеснение на транзитно преминаващите през територията на България шофьори са осигурени 34 допълнителни места за продажба на маршрутни карти и 58 терминала за самообслужване на граничните контролно-пропускателни пунктове. Това дава възможност за едновременно обслужване на 92 тежкотоварни автомобила.

На основните пунктове са пренасочени служители на Националното тол управление, които владеят езика на съседната държава. Те ще информират шофьорите за новия начин на таксуване, ще им помагат в купуването на маршрутни карти и ще представят информация за текущите ограничения на пътя, за да могат шофьорите да изберат най-подходящия маршрут.

За улеснение, на видно място са поставени пътни карти, които показват постоянните ограничения за движение на превозни средства над 3,5 т и над 12 т. Когато трафикът е интензивен, има готовност да се включи и мобилен пункт за продажба с две работни места, който да се пренасочва при необходимост.

В първите дни от старта на системата, контролът за платени тол такси ще се осъществява на терен чрез 105-те мобилни екипа на Националното тол управление. Инспекторите ще помагат на шофьорите, като ги насочват към най-близкото място, от което да се снабдят с маршрутна карта - на пътя това са големите бензиностанции.

Ключови думи:

АПИ, тол такси, тол система

Още

Транспортни фирми плашат с 20% ръст на цените заради нови тол такси

23.06.2022

Обновена

1845
АПИ: Утре подписваме договора за тунела под Шипка

07.06.2022

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

10089
Превозвачи се пазарят за запазване на тол таксите до края на годината

19.05.2022

480